Σελίδες

ΟΙΕΛΕ: Τι έπραξαν τα κόμματα για την ιδιωτική εκπαίδευση την τελευταία διετία (επί κυβέρνησης Σαμαρά)

Η ΟΙΕΛΕ την περασμένη εβδομάδα ανάρτησε στην ιστοσελίδα της τις θέσεις που κατέθεσαν τα κόμματα για την ιδιωτική εκπαίδευση. Για ολοκληρωμένη ενημέρωση  δημοσιεύει τα πεπραγμένα των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές για την ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
 

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
Η τελευταία διετία υπήρξε η πλέον οδυνηρή για την ιστορία του κλάδου μας. Υπεύθυνα για τις ολέθριες αλλαγές στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΝΔ και ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σωρεία νομοθετικών παρεμβάσεων, ιδίως από το δίδυμο Αρβανιτόπουλου-Κεδίκογλου, αποσάθρωσαν πλήρως το νομοθετικό καθεστώς που καθόριζε τη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης με βάση το Σύνταγμα, απέσυραν την εποπτεία της πολιτείας από τα ιδιωτικά σχολεία και «μοίρασαν» δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ήταν δραματικά. Η ανομία στα ιδιωτικά σχολεία έχει αυξηθεί δραματικά. Εκατοντάδες συνάδελφοι έχουν αναίτια απολυθεί, κυρίως λόγω της «παλαιότητάς» τους, ή των απόψεων και της κοινωνικής τους δράσης, ενώ σε εκατοντάδες άλλους έχει προταθεί βλαπτική μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων υπό το κράτος πιέσεων και απειλών. Αρκετά ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια, ενώ πολλά άλλα με την ανοχή της πολιτείας και το πρόσχημα της κρίσης κρατούν απλήρωτους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αδυνατούν να ελέγξουν τα προσόντα όσων διορίζονται, ενώ ουδείς γνωρίζει ποιοι και για ποιο λόγο απολύονται. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την εφαρμογή των ωρολόγιων προγραμμάτων με αποτέλεσμα ιδιωτικά σχολεία να έχουν καταργήσει μαθήματα γενικής παιδείας μετατρεπόμενα σε φροντιστήρια, εκπαιδευτικοί να διδάσκουν περισσότερες ώρες από όσες πληρώνονται, ενώ είναι απολύτως διαβλητές οι ενδοσχολικές εξετάσεις. Μ΄αυτό τον τρόπο τόσο η ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών όσο και η νομιμότητα των τίτλων είναι αδύνατον να διασφαλιστεί.


Για το τελευταίο ζήτημα έχει υπάρξει παρέμβαση της Κομισιόν που, λόγω της ανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, πάγωσε τη διαδικασία αντιστοίχισης του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων! Οι επιλογές της συγκυβέρνησης με στόχο την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο εργοδοτικών συμφερόντων έβλαψαν τόσο το δημόσιο συμφέρον, όσο και το κύρος της χώρας στο εξωτερικό.
Αν και θα χρειάζονταν σελίδες για να απαριθμήσουμε τα «κατορθώματα» των δύο εταίρων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αναφέρουμε συνοπτικά τα κυριότερα:

Παρά το γεγονός ότι η ΟΙΕΛΕ ζήτησε και από τα δύο κόμματα τις θέσεις τους για την ιδιωτική εκπαίδευση, δεν το έπραξαν. Θα μπορούσαν, βέβαια, να μας παραπέμψουν στις θέσεις του …ΣΙΕΙΕ! (ίσως αυτό να ήταν πιο έντιμο).

ΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ …ΣΑΜΑΡΑ!

Το χορό της ανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση έσυρε (με …γερές πλάτες) το Κολλέγιο Αθηνών, ένα από τα πιο ιστορικά σχολεία της χώρας που κάποτε ήταν πρότυπο τήρησης της νομιμότητας και σήμερα, υπό την καθοδήγηση του Αλέξανδρου Σαμαρά, αδελφού του πρωθυπουργού, έγινε Δούρειος Ίππος για τη διάλυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Πολλές από τις αδιανόητες ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν αργότερα νομοθετικά από την κυβέρνηση εφαρμόστηκαν …πιλοτικά στο Κολλέγιο του Αλέξανδρου Σαμαρά, παράνομα φυσικά! Παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες τέτοιες «πιλοτικές» απόπειρες για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει κράτος εν κράτει και να διαπιστώσει και ο πλέον δύσπιστος συνάδελφος του λόγου το αληθές.
 


ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
Μπορεί το συγκεκριμένο κόμμα να είναι καινούριο, ωστόσο μέλος και υποψήφιός του, ο κ. Συμεών Κεδίκογλου, υπήρξε Υφυπουργός Παιδείας (επί Αρβανιτόπουλου) με «αξιοσημείωτη» δράση εναντίον των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Πιο συγκεκριμένα:
Στην πρώτη συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις (υπογραφή εγκυκλίου για την προϋπηρεσία των αναπληρωτών, εντατικοποίηση του ελέγχου για παρανομίες στα ιδιωτικά σχολεία και αναστολή εφαρμογής του Νέου Λυκείου και της Τράπεζας Θεμάτων). Από τις δεσμεύσεις αυτές οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι δεν τήρησε ούτε μία! Απεναντίας, υπήρξε πρόθυμος συνεργάτης του κ. Αρβανιτόπουλου στην προώθηση της ρύθμισης που διέλυσε το εργασιακό μας καθεστώς και απέσυρε την κρατική εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση (δείτε εδώ σχετική επιστολή της Ομοσπονδίας).
Αλγεινή εντύπωση είχε προκαλέσει η «κρυφή», από την πίσω πόρτα, είσοδός του σε ημερίδα του Συνδέσμου των ιδιοκτητών, για να μην τον δουν οι συγκεντρωμένοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.
Τέλος, ενώ διατεινόταν ότι θα πραγματοποιούσε ελέγχους για να διαπιστωθούν παρανομίες σε ιδιωτικά σχολεία, όταν έφτασε στη Βουλή το θέμα μετά από ερώτηση Βουλευτή του ΚΚΕ για συγκεκριμένη κομπίνα με αδιάσειστα στοιχεία σε σχολεία της Πάτρας, χαρακτήρισε τις καταγγελίες «νεφελώδεις» και τον κλάδο μας «συντεχνία»!
Αν και επιχειρήσαμε εντατικά εδώ και δέκα ημέρες, με τηλέφωνα στο Κίνημα, στον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος κ. Πεταλωτή και στον ίδιο τον κ. Κεδίκογλου να μας σταλούν οι θέσεις του για την ιδιωτική εκπαίδευση, ουδείς ανταποκρίθηκε…


ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ
 
Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα του κλάδου την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας του, την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά, υπήρξε πολύπλευρη. Τόσο μέσα στη Βουλή με την κατάθεση τουλάχιστον 30 ερωτήσεων, επίκαιρων ερωτήσεων και αναφορών, αλλά και έξω από αυτήν με τη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις του κλάδου.
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά:
Ο Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του στην ποινική δίωξη εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και επί σειρά ετών νομικός παραστάτης της Ομοσπονδίας) κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο ερώτηση για τους παράνομους τίτλους σπουδών στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Για την απάντηση της Κομισιόν στο ερώτημα ο κ. Κατρούγκαλος έκανε δηλώσεις στην κάμερα της ΟΙΕΛΕ.
Μετά τις ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου ο Γ. Κατρούγκαλος είχε απαντήσει on camera σε ερωτήσεις δεκάδων ιδιωτικών εκπαιδευτικών για εργασιακά ζητήματα του κλάδου.
Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποί του Τομέα Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ και (κ.κ. Κουράκης, Αμανατίδης, Φωτίου) είχαν όλο αυτό το διάστημα συνεχείς συναντήσεις με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας για κάθε ζήτημα που απασχολεί το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Τον Ιούλιο του 2013 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ για την περιβόητη εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου και την απόπειρα διάλυσης του εργασιακού καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
 
KKE
To KKE συμπαραστάθηκε στους αγώνες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με την παρουσία του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου, αλλά και με την κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή.
Χαρακτηριστικά παραθέτουμε:
 ΑΝ.ΕΛΛ.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συμπαραστάθηκαν στην Ομοσπονδία και στον κλάδο ιδιαίτερα στην γνωστή υπόθεση υπογραφής της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου, με την οποία επιχειρήθηκε η διάλυση του εργασιακού μας καθεστώτος (η αναστολή εφαρμογής της από το ΣτΕ «ανάγκασε» τον κ. Αρβανιτόπουλο να την περάσει με νομοθετική ρύθμιση.
Η Βουλευτής του Κόμματος και Υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας κ. Σταυρούλα Ξουλίδου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το ρόλο του γνωστού και μη εξαιρετέου «άτυπου» συμβούλου του τότε Υπουργού Παιδείας, του κ. Άγγελου Λάσκαρη, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξυπηρέτηση εργοδοτικών συμφερόντων.
Η κ. Ξουλίδου είχε επίσης καταθέσει αναφορά προς τους Υπουργούς Εργασίας, Παιδείας και Οικονομικών για την κομπίνα με τη δήθεν αλλαγή επωνυμίας ιδιωτικών σχολείων, ώστε να αποφεύγουν την πληρωμή φόρων.
Ο Υποψήφιος Βουλευτής Αχαΐας του κόμματος κ. Νίκος Νικολόπουλος είχε καταθέσει στη Βουλή ερώτηση για την κατάργηση ειδικοτήτων από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων.

ΔΗΜ.ΑΡ.
Στήριξη στον κλάδο παρέσχε και η Δημοκρατική Αριστερά.
Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Α’ Πειραιά και Υπεύθυνης του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Ρεπούση για το μισθολογικό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Αναφορά της κ. Ρεπούση για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των απολυμένων ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Δηλώσεις της κ. Ρεπούση στην ΕΡΤ για τη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων με τις «παρεμβάσεις» Αρβανιτόπουλου.
Παραθέτουμε, τέλος, ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Λάρισας του κόμματος (πλέον ανεξάρτητος) Θωμάς Ψύρρας για τους χιλιάδες παράνομους τίτλους που εκδίδονται στην ιδιωτική εκπαίδευση.
 
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Παρά τα συνεχή τηλέφωνα στο Γραφείο Τύπου του Ποταμιού και παρά το γεγονός ότι αφήσαμε τα στοιχεία επικοινωνίας της Ομοσπονδίας στη γραμματεία του κόμματος εδώ και πολλές ημέρες, δυστυχώς ουδείς μπήκε στον κόπο να απαντήσει στην πρόσκλησή μας για την αποστολή θέσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση (αν και μας διαβεβαίωναν ότι η Υπεύθυνη Παιδείας κ. Παπαϊωάννου θα μας απαντήσει). Για μια παράταξη που επαγγέλλεται το νέο και το διαφορετικό, η άρνηση συμμετοχής σε έναν ανοιχτό διάλογο για ζητήματα ιδιωτικής εκπαίδευσης και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο όπου κρίνονται θέσεις και προγράμματα δεν είναι ενθαρρυντικό δείγμα.