Σελίδες

Κι όμως αλλάζει…

του Κώστα Ζαχαριάδη*

Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη. Κάτι υποχρεώνει πολλές και διαφορετικές φωνές να τοποθετούνται διαφορετικά (στον ένα ή τον άλλο βαθμό) για την ασκούμενη οικονομική πολιτική. Αυτό που χρόνια τώρα φώναζε (τότε μόνος…) ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Οι ειδήσεις που αφορούν στην οικονομική πολιτική της Ευρώπης το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν αποκαλυπτικές:

1) Στις εκτιμήσεις της για το 2015 η Παγκόσμια Τράπεζα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3%, η οικονομία της ευρωζώνης κατά 1,1%, ενώ των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 3,2%… Με λίγα λόγια η Ευρώπη θα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κόσμο. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο αν συνυπολογιστεί ότι η ασκούμενη πολιτική έχει οδηγήσει 24.521.000 Ευρωπαίους στην ανεργία -εκ των οποίων 18.347.000 στην Ευρωζώνη.

2) Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg εκτιμούσε ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να επιτύχει οποιαδήποτε διαγραφή τους χρέους που οφείλει στην ευρωζώνη και θα πρέπει, αντί τούτου, να εστιάσει σε μία πιθανή ανακούφιση του χρέους με τη μορφή μεγαλύτερων περιόδων αποπληρωμής του. Από κοντά και ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκες Τσάιτουνγκ» λέει ότι «αντί μιας διαγραφής, θα μπορέσει να υπάρξει διαπραγμάτευση για παράταση του χρόνου αποπληρωμής»

3) Σε ένα ρεσιτάλ υποστήριξης της Ελλάδας εξελίχθηκε την Πέμπτη η συζήτηση στην γερμανική βουλή. Με αφορμή επερώτηση του Die Linke, οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες έως τους Πράσινους και βεβαίως το Die Linke, τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωζώνη…

4) Με τον τίτλο: «Τέλος στην τρόικα, υπό προϋποθέσεις, βάζει το Ευρωδικαστήριο. Θετική η εισήγηση για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ» ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαϊωάνου στο ΒΗΜΑ σημειώνει ότι «αυτό θα σημαίνει προφανώς την αρχή του τέλους για την τρόικα στην σημερινή μορφή της, γεγονός που με την σειρά του θα υποχρεώσει την ευρωζώνη σε νέα σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; ΑΠΛΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟΙ! Ότι όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν τη βασιμότητα των επιχειρημάτων μας και είναι έτοιμοι, τουλάχιστον, να μας ακούσουν.

Δεν ξέρω αν όντως έχει ήδη αρχίσει η διαπραγμάτευση και σε ποιο επίπεδο, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι κάποτε ανελαστικές τοποθετήσεις πολλών Ευρωπαίων παραγόντων, έχουν αλλάξει. Όχι γιατί «έγιναν ΣΥΡΙΖΑ» ή γιατί αγαπούν την Ελλάδα, αλλά γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν την ίδια αποτυχημένη πολιτική.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών




Πηγή: tvxs.gr