Σελίδες

Δύσκολες ώρες για τρομολαγνεία

του Κώστα Ζαχαριάδη*

Η ουσιαστική διαπραγμάτευση που διεκδικεί και θα κάνει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μια κούρσα εκατό μέτρων, και ασφαλώς δεν θα τελειώσει σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. Επιδιώκουμε την έξοδο της χώρας από τη λιτότητα, με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. 

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας από το 2012 να λέμε σε όλους τους τόνους ότι  ένα Grexit και η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ, που αναμφισβήτητα αποτελεί μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη. Όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη το αναγνωρίζουν και είναι έτοιμοι να συζητήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ πως θα επιτευχθεί ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες.

Στην Ελλάδα σημαντική μερίδα των media και η απερχόμενη κυβέρνηση δεν το έχει κατανοήσει ή καλύτερα το έχουν πλήρως κατανοήσει και προσπαθούν πλήρως να το εξοβελίσουν από τη δημόσια συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό πρόγραμμα, αισιοδοξία και δέσμευση είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους οφειλέτες, αγωνιζόμενος να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι μια μακροχρόνια αποικία χρέους.

Ας ξαναδιαβάσουμε όμως διεθνή τύπο και δηλώσεις:
Μάρτιν Σουλτς: «Οι συζητήσεις και οι ανεύθυνες εικασίες πάνω σε σενάρια του Grexit δεν βοηθούν αληθινά». «Πρέπει να είναι σαφές για όλους: δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ».
Εμανουέλ Μακρόν (υπ. Οικονομίας της Γαλλίας): «Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη, όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της».

Γ. Κατάϊνεν (αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Η Kομισιόν είναι απολύτως δεσμευμένη στην ακεραιότητα της Ευρωζώνης. Οι εικασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι χάσιμο χρόνου και κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη.

THE FINANCIAL TIMES: «Η πρόκληση δεν είναι πλέον η επιβίωση της Ευρωζώνης, αλλά το άλφα και το ωμέγα της καθημερινής πολιτικής: να βρεθεί ένας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός».
Ντερ Στάνταρντ: «…είναι δικαίωμα της Αριστεράς να απαιτεί τη ρήξη με αυτήν τη λογική της λιτότητας», «οι Έλληνες συντηρητικοί και οι εναπομείναντες σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνούν μαζί τους, δεν έχουν τίποτα άλλο να προτείνουν από τη συνέχιση της πολιτικής των περικοπών σε αντάλλαγμα για τα δανεικά».


* Mέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθήνας

Πηγή: amarysia.gr