Σελίδες

Ρένα Δούρου: «Δεν επιδιώκω να γίνω δελφίνος του Αλέξη»


Συνέντευξη στον Κοσμά Σφαέλο - «Παρασκήνιο»

Η περιφερειάρχης Αττικής προαναγγέλλει ριζικές αλλαγές στη διαχείριση των σκουπιδιών. Προκαλεί όποιον την κατηγορεί για διορισμούς «ημετέρων» να δώσει ονόματα και διευθύνσεις. Παράλληλα, δηλώνει ότι δεν υπάρχει απόφαση της Περιφέρειας για ανάθεση εργολαβίας της καθαριότητας και εξηγεί πως, παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, σφράγισε τον προϋπολογισμό της Αττικής με «εμβληματικά» μέτρα.

-Που γεννηθήκατε, πείτε μας μερικά λόγια για την οικογένειά σας, τη σχέση σας με τον πατέρα σας, τη μητέρα σας και τον αδελφό σας. Μιλήστε μας για τις αναμνήσεις από το σπίτι σας, χαρακτηριστικές στιγμές που βιώσατε και σας έχουν μείνει στο μυαλό έως σήμερα.
Τους πρώτους μήνες της ζωής μου, τους πέρασα στο Πέραμα γιατί εκεί υπηρετούσε ο πατέρας μου. Ήταν μια περίοδος που οι γείτονες είχαν αγκαλιάσει τη νεαρή μητέρα και τη στήριζαν με όλους τους τρόπους. Με μια ζεστασιά και με μια ανθρωπιά ανιδιοτελή που δεν ξεχνιέται. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ακόμη η μητέρα μου θυμάται και διηγείται ιστορίες για εκείνη την περίοδο. Για αυτό και στο Πέραμα, όπου βρέθηκα στην προεκλογική εκστρατεία, αισθάνθηκα σαν στο σπίτι μου. Μωρό λοιπόν στο Αιγάλεω όπου μετακομίσαμε λίγους μήνες μετά από τη γέννησή μου έχω τις πρώτες μου αναμνήσεις. Αναμνήσεις βαθιά διαποτισμένες από την αγάπη των δικών μας, προς εμένα και τον αδελφό μου. Οι γονείς μας ήσαν απλοί άνθρωποι, χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση, μας μετέδωσαν όμως τη σημασία που έχει ένας βίος στραμμένος προς τα κοινά. Τη σημασία δηλαδή μιας ζωής για τους άλλους και όχι μέσα στο καβούκι μας. Θυμάμαι τον πατέρα μου να διαβάζει πάντα σοβαρός την εφημερίδα, σαν ένα είδος ιεροτελεστίας ενώ η μητέρα μου επέβλεπε το διάβασμα του αδελφού μου και το δικό μου. Και βέβαια δεν έλειπαν και οι συνηθισμένοι καυγάδες με τον αδελφό μου για ασήμαντα αλλά τόσο σημαντικά για τους έφηβους, πράγματα.

- Ως παιδί, ποιες είναι οι αναμνήσεις σας; Στο σχολείο πώς τα πηγαίνατε με τα μαθήματα;

Δεν έχω αλλάξει σε σχέση με σήμερα. Θέλω να πω, ότι από παιδί επέβαλα στον εαυτό μου αυστηρή εσωτερική πειθαρχία, όχι όμως στο πλαίσιο της πεπατημένης αλλά αναφορικά με όσα εγώ θεωρούσα και θεωρώ σημαντικά. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι κάποιοι καθηγητές έχουν να θυμούνται απείθαρχες συμπεριφορές. Και βέβαια σε αυτή την προσέγγιση σημαντικό ρόλο έπαιξε και το σχολείο μου. Το Αρσάκειο, στο οποίο με πήγαν με πολλές και μεγάλες θυσίες οι γονείς μου γιατί θεωρούσαν υψίστης σημασίας την εκπαίδευση, ήταν ένα σχολείο αντισυμβατικό με την έννοια ότι δεν περιόριζε τη δημιουργικότητα των παιδιών με στείρες αντιλήψεις.

- Πώς και πότε, αν μπορείτε δώστε μας συγκεκριμένες εικόνες, ασχοληθήκατε με την πολιτική;

Θα σας περιγράψω ένα γεγονός που λέει πολλά. Ξέρετε πως έμαθα ορθογραφία; Μας έβαζε ο πατέρας μου, τον αδελφό μου κι εμένα, την περίοδο μεταξύ του νηπιαγωγείου και της πρώτης Δημοτικού, να αντιγράφουμε ολόκληρα κομμάτια άρθρων εφημερίδας! Και αυτό ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για την ανεμελιά της υπόλοιπης ημέρας. Με την πολιτική λοιπόν, υπό την ευρεία έννοια, ασχολήθηκα από τη στιγμή που άρχισα να διαβάζω εφημερίδα και να ενημερώνομαι για την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Η δραστηριοποίησή μου στο πανεπιστήμιο, αργότερα, ήλθε ως φυσική συνέχεια. Το ίδιο και η οργάνωση της νεολαίας του Συνασπισμού.

-Πώς γνωριστήκατε με τον Αλέξη Τσίπρα, περιγράψτε μας τη γνωριμία σας. Ποια είναι η σχέση σας σήμερα μεταξύ σας, πέρα από την πολιτική σχέση, σε προσωπικό-ανθρώπινο επίπεδο τι συζητήσεις κάνετε;   Θυμάστε κάτι που σας έχει πει και σας έχει «μείνει» ως συμβουλή ή ότι άλλο; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε έναν διάλογο που είχατε μαζί του όταν π.χ. κερδίσατε τη μάχη της περιφέρειας ή όταν σας ζήτησε να μπείτε στη μάχη αυτή;
Γνωριστήκαμε ακριβώς στη φάση της δημιουργίας της νεολαίας του Συνασπισμού. Και αυτή ήταν μια εμπειρία που μας διαμόρφωσε και που αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη στις σημερινές συνθήκες. Το λέω αυτό με την έννοια του ότι δεν υπάρχει μεταξύ μας κανενός είδους ανταγωνισμός. Δεν επιδιώκω να είμαι δελφίνος ή ανταγωνιστής του, όπως συχνά περιγράφουν συνάδελφοί σας, ακολουθώντας κλισέ και αναπαράγοντας έναν τρόπο λειτουργίας των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας. Για να σας δώσω να καταλάβετε, είμαστε και οι δύο περήφανοι ο ένας για τις επιτυχίες του άλλου. Χαιρόμαστε γιατί αυτές οι επιτυχίες αποτελούν κοινή προσφορά στη συλλογική μας προσπάθεια. Η Αριστερά δεν λειτουργεί σαν επιχείρηση όπου τα στελέχη επιδιώκουν την προσωπική ανέλιξη και στενοχωριούνται όταν άλλα στελέχη πηγαίνουν μπροστά. Εμείς δεν αισθανόμαστε «μειωμένοι» όταν ο άλλος κερδίζει εκλογές. Όταν ο Τσίπρας σε λίγο καιρό κερδίσει τις εκλογές, εγώ θα μοιράζομαι με τους δικούς του ανθρώπους αλλά και με εκατοντάδες στελέχη καθώς και με χιλιάδες μέλη τη μοναδική αυτή στιγμή. Όπως το βράδυ της δεύτερης Κυριακής που η Δύναμη Ζωής έκανε τη μεγάλη ανατροπή, ο Τσίπρας ήταν περήφανος για μας. Και αυτή η περηφάνεια για την κοινή επιτυχία, στον κοινό αγώνα, είναι ακριβώς το χαρακτηριστικό που μας ξεχωρίζει, που ξεχωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά από τα κόμματα – επιχειρήσεις, τα κόμματα των επαγγελματιών δελφίνων, των επαγγελματιών πολιτικών, με τα πισώπλατα μαχαιρώματα και τις προσωπικές καριέρες και στρατηγικές.

-Υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει στην προσωπική ή την πολιτική σας ζωή;
Δεν ξέρω αν θα ακουστεί υπερβολικό, ωστόσο δεν νομίζω ότι μετανιώνω εύκολα. Και μάλλον αυτό έχει να κάνει με το ότι δεν πράττω τόσο αυθόρμητα. Ίσως κατά καιρούς να αισθάνομαι λύπη για το γεγονός ότι σε κάποιες περιστάσεις θα μπορούσα να είχα κάνει περισσότερα. Όμως γρήγορα η όποια λύπη μετατρέπεται σε πείσμα. Και το πείσμα είναι η καλύτερη κινητήριος δύναμη. Η πιο αποτελεσματική.

-Πόσες ώρες ημερησίως βρίσκεστε στην Περιφέρεια;
Σίγουρα περισσότερες από όσες μπορείτε να φανταστείτε! Από το πρωί ως το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα. Αλλά δεν το λέω με παράπονο. Δεν θα ήθελα να βρίσκομαι κάπου αλλού. Και δεν είμαι μόνη. Όλη η πολιτική και διοικητική ομάδα της νέας Περιφερειακής Αρχής δίνει το παρών με τους ίδιους ρυθμούς δουλειάς και προσφοράς. Και αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σε μια περιφέρεια σαν αυτή της Αττικής που έχει πληγεί τόσο πολύ από την κρίση και βιώνει κατάσταση έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης.

-Ποια εμπόδια έχετε συναντήσει στην άσκηση των καθηκόντων σας; Οι σχέσεις σας με τους υπουργούς που χρειάζεται να συνεργαστείτε για θέματα της  περιφέρειας πώς είναι;
Τα εμπόδια είναι πολλά κι έχουν να κάνουν με όσα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «αντικειμενικά» και με εκείνα που κάποιος θα μπορούσε να τα αποδώσει κάπου. Ωστόσο εκείνο που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι τα προχωράμε τα πράγματα κι όχι να κυνηγάμε σκιές ή να κάνουμε εικασίες. Εκείνο που θέλουμε είναι να αλλάξει τρόπο λειτουργίας η Περιφέρεια. Να ανοίξει στους πολίτες. Να αποκτήσουν λόγο και ρόλο. Μέσα από την Επιτροπή Διαβούλευσης για παράδειγμα, που ενεργοποιούμε αυτές τις μέρες. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στις σχέσεις με τους υπουργούς, νομίζω ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι η δουλειά μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η περιφρούρηση του περιβάλλοντος. Αυτός είναι ο στόχος της Περιφέρειας Αττικής και όχι η αντιπαράθεση για δημιουργία φθηνών εντυπώσεων, με προκλητικά τουίτ και χαρτοπόλεμο εξυπνακίστικων Δελτίων Τύπου.

-Τι θα γίνει με την διαχείριση των απορριμμάτων;
Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική ή θα αλλάξει ριζικά φιλοσοφία ή η Περιφέρεια και η χώρα μας θα εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης. Η πρόσφατη επιστολή που απέστειλα προς τους δημάρχους περιέχει ακριβώς τα στοιχεία εκείνα – την πρόληψη, τη μείωση του όγκου των σύμμεικτων απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την επανάχρηση – που είναι απαραίτητα για το νέο σύστημα, μακριά από ΣΔΙΤ και φαραωνικές εγκαταστάσεις. Ένα σύστημα απόλυτα συμβατό με τις ευρωπαϊκές επιταγές. Το μόνο δηλαδή που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Έτσι έχουν τα πράγματα και όποιος αισθάνεται ότι εκπλήσσεται ή ότι… αιφνιδιάζεται, καλά θα κάνει να ξαναδιαβάσει τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αυτές τις δεσμεύσεις κάνουμε σήμερα πράξη. Αν κάποιους τους ξενίζει αυτή η εναρμόνιση λόγων κι έργων, είναι γιατί είχαν συνηθίσει σε αναξιοπιστία. Εμείς κάνουμε πολιτική διαφορετικά.

-Σας κατηγορούν ότι έχετε διορίσει «δικούς σας» ανθρώπους στην περιφέρεια…
Ονόματα και διευθύνσεις. Οτιδήποτε άλλο είναι συκοφαντία. Εμείς στην Περιφέρεια φέρνουμε ένα νέο ήθος, αποδεικνύουμε ότι η διοίκηση μπορεί να λειτουργήσει χωρίς «αξιολογήσεις – μπαμπούλες απολύσεων», προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον και άρα τα συμφέροντα των πολιτών. Θέλουμε διαφανείς διαδικασίες, με ανοικτούς διαγωνισμούς για παράδειγμα, όπου όλοι να μπορούν να ελέγξουν τα πάντα. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε για τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα τον Κοσμά τον Παπαχρυσοβέργη, πρόεδρο της Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Μια μη κομματική επιλογή, που έγινε στη βάση της αντίληψης που έχουμε για το δημόσιο: ένα αποτελεσματικό δημόσιο, χρήσιμο στους πολίτες και τις ανάγκες τους και όχι εργαλείο πελατειακών σχέσεων για την αναπαραγωγή στην εξουσία, τσιφλίκι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επί σαράντα χρόνια. Εμείς δεν θέλουμε μικρότερο αλλά καλύτερο δημόσιο. Το κρίσιμο δηλαδή εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα.

- Νομίζω ότι σπάνια προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής, και γενικότερα κάποιας άλλης Περιφέρειας, έχει προκαλέσει τόσο πολλά σχόλια… Γιατί πιστεύετε ότι συνέβη αυτό με τον πρώτο σας προϋπολογισμό;
Να επαναλάβω αυτό που είπα και στην εισήγησή μου, στον Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχουμε να κάνουμε με έναν μεταβατικό προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό που καταρχήν μου έφεραν προς υπογραφή τέσσερις μόλις μέρες μετά από την ανάληψη της ευθύνης διοίκησης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Αρνήθηκα να υπογράψω και ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου για να αναμορφώσουμε έναν προϋπολογισμό που θα διασφάλιζε μεν τη λειτουργία του μηχανισμού της Περιφέρειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πρακτικά, από τους εμβολιασμούς και τις μετακινήσεις μαθητών. Και από τον άλλη καταφέραμε να σφραγίσουμε το κείμενο με ορισμένα εμβληματικά μέτρα όπως τον εξαπλασιασμό του ποσού για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, από 1.9 το πήγαμε στα 11.3 εκατομμύρια. Δώσαμε έμφαση στον παραγωγικό – αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφιερώνοντας 26.7 εκατομμύρια. Επίσης δώσαμε κονδύλια για σειρά κοινωνικών δράσεων για τη στέγαση και την επανένταξη αστέγων – 2.7 εκατομμύρια -, για την επανασύνδεση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού  σε περιπτώσεις που έχουν διακοπεί λόγω ένδειας, 2.250.000, κ.α. Επίσης είχαμε τη δραματική, όπως αποδείχθηκε, πρόνοια, να εντάξουμε σειρά αντιπλημμυρικών έργων, συνολικού κόστους 28 εκατομμυρίων, εκ των οποίων θα απορροφηθούν το 2015, 10 εκατομμύρια. Αντιπλημμυρικών έργων στον Δυτικό Τομέα, στους δήμους Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων- Καματερού (1.1 για το 15, 5.7 εκατ. Συνολικά) ή για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του κόμβου Πειραιώς και Χαμοστέρνας, συνολικού κόστους 4.6 εκατομμύριων…

- Κι ένα τελευταίο σχόλιό σας για το θέμα με τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ;
Ξεκάθαρες κουβέντες. Δεν υπάρχει απόφαση της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας για ανάθεση εργολαβίας καθαριότητας. Και τούτη η κυβέρνηση εμπαίζει τη νοημοσύνη των πολιτών και δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά να μιλά εξ ονόματος των αγωνιζόμενων καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ. Γιατί είναι η κυβέρνηση των μαζικών απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, της παράνομης απόλυσης των 595 καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, τις οποίες αρνείται πεισματικά, και παρά το νόμο, να τις επαναπροσλάβει. Είναι η κυβέρνηση που ουσιαστικά απαγορεύει, στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών, τις προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, αποδυναμώνοντάς τους. Είναι η κυβέρνηση που έχει εγκαθιδρύσει το καθεστώς των εργολάβων στους τομείς της καθαριότητας, της συντήρησης, της φύλαξης, κ.α., στον δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, και αυτό είναι το σημαντικότερο, η κυβέρνηση σιωπά στο αίτημά μας για άμεση πρόσληψη προσωπικού για να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες προσωπικού στην Περιφέρεια Αττικής, στους τομείς καθαριότητας, φύλαξης, προσωπικού υγείας, συντήρησης, και, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της.