Για άλλη μια φορά, την περασμένη Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός μας επανέλαβε πόσο δεξιός και αδέξιος είναι. Σχεδόν δεν πάτησε στην αίθουσα του κοινοβουλίου κατά την τριήμερη συζήτηση, πήρε τον λόγο τελευταίος, όταν δεν θα μπορούσε κάνεις να του απαντήσει και επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο διχασμού αλλά και πολιτικά ανυπόστατων θέσεων. Είναι πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης ένας πρωθυπουργός στην κυβέρνησή του και να ορίζει κάποιον άλλον για να εξηγήσει τί είναι αυτό που ζητά και μάλιστα, όταν αυτός είναι ο Μάκης Βορίδης με το γνωστό ακροδεξιό παρελθόν, αλλά και παρόν, σε μια σειρά ζητημάτων (επαναφορά θανατικής ποινής, δήλωσε πρόσφατα ως προσωπική του άποψη).
Η κυβέρνηση εξετέθη με τις αντιδράσεις της στις σαφείς καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή. Η ομιλία του Δραγασάκη ήταν σαφής. Σαφέστερη δεν γίνονταν. Το αρχείο του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, ιδίως την περίοδο του μνημονίου, τα λέει όλα και ονομαστικά. Στη Βουλή τα έχουμε πει όλα και ονομαστικά και όταν γίνουμε κυβέρνηση, με την θέληση και την ψήφο του λαού, θα αποκαλύψουμε το βάθος της σήψης και της διασύνδεσης, ονομαστικά πάλι. Στις 12 Οκτωβρίου η ΑΥΓΗ αφιέρωσε ένα αποκαλυπτικό δισέλιδο με τίτλο «Δώδεκα χαριστικές φορολογικές διατάξεις από 1.1.2013 μέχρι 8.10.2014». Αξίζει να διαβαστεί. Αυτό που οικοδομήθηκε για χρόνια σαν σύστημα διαπλοκής, με τη συμμετοχή ενός τμήματος της οικονομικής ελίτ, των κυρίαρχων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με ισχυρές διασυνδέσεις στο τραπεζικό σύστημα και του ηγετικού πολιτικού προσωπικού των δύο κομμάτων εξουσίας, πρέπει να ανατραπεί και θα ανατραπεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας το αναντίρρητο δεδομένο ότι στελέχη του δεν είναι σε λίστες και δεν πήρε μίζες από καμία SIEMENS, έχει το ηθικό πλεονέκτημα να καλέσει σε μια πλατιά λαϊκή συμπαράταξη για μια μετωπική σύγκρουση με τη μάστιγα της διαπλοκής. Αλήθεια, στην κυβέρνηση δεν έχουν ακούσει τη λαϊκή απαίτηση να πληρώσουν κάποιοι για το διαχρονικό μεγάλο φαγοπότι;
Θετικό το γεγονός ότι μέρος της συζήτησης στη Βουλή περιεστράφη γύρω από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το βασικό θέμα συζήτησης σε κάθε ελληνικό σπίτι στις πόλεις και την περιφέρεια. Αυτό είναι που διερωτώνται οι Έλληνες πολίτες. Τι θα κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του και πώς θα το κάνει. Σε ποιό βαθμό και με τι δυσκολίες θα μπορέσει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. Είναι η πρώτη φορά που η αριστερά έχει ένα τόσο καλά μελετημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα το οποίο δίνει λύσεις στα βασικά λαϊκά προβλήματα. Η κοινωνία παρακολουθεί και εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πείθεται από τις μαγκιές - εκβιασμούς των Σαμαρά Βενιζέλου. Ελπίζει περισσότερο, φοβάται λιγότερο και αυτό δεν είναι απλώς δημοσκοπικό εύρημα αλλά κοινωνική δυναμική.
Εξωνημένοι - αργυρώνητοι
Καλό είναι να μην έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Υπάρχει χρηματισμός στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Εξωνημένοι και αργυρώνητοι με τη Βούλα του δικαστηρίου του Μονάχου είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που πήραν μίζα από τη Siemens και την έβαλαν στα κομματικά τους ταμεία. Η ελληνική δικαιοσύνη τι λέει γι αυτό;
Ας αναρωτηθούμε φωναχτά αυτό που βρίσκεται στη σκέψη κάθε δημοκράτη πολίτη: «μια πολιτική ηγεσία που διατηρούσε ανοιχτή γραμμή με Ναζί - εγκληματίες - δολοφόνους για να τους έχει ως κοινοβουλευτικό μαξιλαράκι και ίσως κάτι παραπάνω (μια σοβαρή Χρυσή Αυγή) θα είχε ηθικούς φραγμούς ή ενδοιασμούς να εκβιάσει και να πιέσει με κάθε τρόπο βουλευτές για να υπερβεί τον σκόπελο των 180;» «Πότε θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή για τις σχέσεις του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και φίλου του Πρωθυπουργού Τάκη Μπαλτάκου με τη Χρυσή Αυγή, όπως είχαν δεσμευτεί Σαμαράς - Βενιζέλος;»
Θετικό που η δικαιοσύνη ερευνά το ζήτημα, αλλά η επιλεκτικότητά της δημιουργεί ερωτηματικά…
- Πως της διέφυγε το δημοσίευμα της kontranews και δεν διέταξε τότε έρευνα;
- Πως διέφυγε της προσοχής της η δήλωση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση στην Ελευθεροτυπία «Γίνεται συναλλαγή με πρόθυμους βουλευτές» το Σάββατο 5/7/14;
- Όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη κάνει λόγο για τρομοκρατικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ζητά εξηγήσεις και δεν διεξάγει έρευνα;
Ας επιστρέψουμε όμως στα όσα διαδραματίστηκαν στην αίθουσα της Βουλής. Ο πρωθυπουργός επέμεινε και μάλιστα με ύφος σκληρό και αδιαπραγμάτευτο στη Βουλή, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο (γελάνε οι οικονομολόγοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ανεξαρτήτως οικονομικής σχολής σκέψης) και ότι διώχνει το ΔΝΤ. Ήταν τόσο πειστικός στη Βουλή όσο πειστικός ήταν και στην πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή 23/5/2014 όταν μας δήλωνε εμφατικά ότι «δύο χρόνια τώρα κάθε μέρα σκίζω το μνημόνιο» και ότι «ως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει διευθετηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους».
Τώρα αρχίζει το μνημόνιο
Το μνημόνιο δυστυχώς δεν τελειώνει αλλά τώρα αρχίζει. Μνημόνιο δεν είναι θεωρίες και αοριστολογίες. Μνημόνιο είναι οι εφαρμοστικοί νόμοι και τα άρθρα τους μου μένουν προίκα στη χώρα ακόμα και αν εξαφανιστούν οι δανειστές με ένα μαγικό ραβδάκι. Είναι η κοινωνική και οικονομική έρημος που διαμορφώθηκε στη χώρα μας από το 2010 ως σήμερα.
Όλη αυτή η συζήτηση για το τέλος του Μνημονίου και του ΔΝΤ φαίνεται πως θα κρατήσει πολύ. Η πραγματικότητα μαρτυρά ότι δεν καταργείται το Μνημόνιο, ούτε θα φύγει η Τρόικα και το ΔΝΤ, αλλά, γίνεται κουβέντα για μια «μετεξέλιξη της σχέσης». Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι μετά τα stress tests, χρειαζόμαστε 6-9 μήνες για να δούμε αν και πόσα λεφτά θα περισσέψουν. Επομένως, και από το ΔΝΤ και από το Eurogroup έχουμε διάψευση της κυβερνητικής θεωρίας ότι όπου να ‘ναι τελειώνουμε με το Μνημόνιο και την επιτήρηση. Αυτή τη στιγμή, το ζητούμενο είναι η «συσκευασία» των νέων σχημάτων επιτήρησης πράγμα που σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός ή διαψεύδεται ή ψεύδεται.
Υ.Γ.: 40% ακατάσχετο της κομματικής επιχορήγησης για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας απο 1/1/2015 για τους πολίτες… Δεν βρέχει, φτύνουν!
* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
matrix24.gr