Σελίδες

Προϋπολογισμός Περιφέρειας Αττικής: Πρώτο βήμα για αλλαγή κατεύθυνσης

του Χρίστου Καραμάνου / Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών 

Ο προϋπολογισμός του 2015 που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου συνιστά έναν μεταβατικό προϋπολογισμό. Μεταβατικό από μία κατάσταση απραξίας και αταξίας -με ό,τι αυτή μπορεί να συνεπάγεται ή να συμφύεται- σε μια νέα κατάσταση που χαρακτηρίζεται από καινοτόμο αναπτυξιακή παρέμβαση, δράση για την κοινωνική ανακούφιση από την ανθρωπιστική κρίση, καθώς και από πλήρη διαφάνεια.

Η αναμόρφωση
Η νέα περιφερειακή αρχή υπό τη Ρένα Δούρου βρέθηκε αντιμέτωπη με το ζήτημα «προϋπολογισμός» στις 5 Σεπτεμβρίου, όταν αιφνιδιαστικά της ζητήθηκε να υπογράψει τον προϋπολογισμό της απελθούσας περιφερειακής αρχής. Η Ρένα Δούρου δεν υπέκυψε στις πιέσεις, δεν υπέγραψε και η παράταξη της Δύναμης Ζωής στρώθηκε στη δουλειά. Έτσι μέσα σε 15 μέρες έγινε εφικτή μια πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, που αφορά το 10% των κονδυλίων του, τα οποία δεν καλύπτονται από Συμβάσεις Έργων και Προγραμματικές Συμβάσεις -για τις οποίες απαιτείται περισσότερος χρόνος και μελέτη των επιπτώσεων. Παράλληλα, με την έγκριση του προϋπολογισμού, αποφεύγεται ο κίνδυνος να βρεθεί η Περιφέρεια Αττικής «εκτός λειτουργίας» για τυπικούς λόγους.

Την ίδια στιγμή η Ρένα Δούρου δήλωσε κατηγορηματικά ότι τους επόμενους 3 μήνες, μέχρι την έναρξη εφαρμογής του προϋπολογισμού, η αναμόρφωση θα επεκταθεί στο μέγιστο εφικτό βαθμό τιμώντας όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις στον λαό της Αττικής.

Στο παραπάνω πλαίσιο δόθηκε η δυνατότητα αύξησης δαπανών 38 εκατ. ευρώ, που αφορούν:
α. Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ύψους περίπου 11,3 εκατ. ευρώ, περίπου 30% του συνόλου των αυξήσεων δαπανών.
β. Με παραγωγικό - αναπτυξιακό χαρακτήρα, ύψους περίπου 26,7 εκατ. ευρώ, περίπου 70% του συνόλου των αυξήσεων δαπανών.
 

Η νέα κατεύθυνση για την Περιφέρεια Αττικής

Ο νέος προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής έχει πέντε κύρια χαρακτηριστικά.

* Πρώτον, δηλώνει ότι την Περιφέρεια Αττικής την αφορά η ανθρωπιστική κρίση. Στις δράσεις που προωθούνταν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης διετίθεντο από την απελθούσα περιφερειακή αρχή περίπου 2 εκατ ευρώ, ενώ με τον νέο προϋπολογισμό πηγαίνουμε στα 13,1 εκατ. ευρώ. Έξι φορές επάνω. Κι αυτό σαν πρώτο βήμα.

Δεύτερον, δηλώνεται ότι η αναπτυξιακή πρωτοβουλία έχει κοινωνικό πρόσημο. Επιδιώκεται η ώθηση στη δημιουργικότητα των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όχι η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων. Επιδιώκεται η ώθηση στη δημιουργικότητα της νέας γενιάς. Επιδιώκεται η ισχυρή ώθηση στη συνεργατική οικονομία. Και υπάρχει πληθώρα δράσεων στον τομέα αυτόν.

* Τρίτον, έρχεται στο επίκεντρο η ενδογενής παραγωγή. Κατ' αρχήν στον πρωτογενή τομέα -αυτό σηματοδοτεί το σημαντικό φράγμα που προωθείται στα Μέγαρα, στη Δυτική Αττική. Αλλά και στον τομέα της γνώσης -γι' αυτό προωθούνται προγραμματικές συμβάσεις με τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

* Τέταρτον, δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιοχή που έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, τόσο στα χρόνια της ανάπτυξης όσο και στα χρόνια της κρίσης: τη Δυτική Αττική. Προωθείται το τμήμα Μάνδρα - Οινόη του οδικού άξονα Ελευσίνα - Θήβα. Παράλληλα, η ολοκλήρωση αυτού του άξονα θα έχει θετικότατη περιβαλλοντική επίπτωση σε ολόκληρη την Αττική καθώς ένα σημαντικό τμήμα της εμπορευματικής κυκλοφορίας θα παρακάμπτει και δεν θα μπαίνει στο Λεκανοπέδιο. Παράλληλα, προωθούνται λύσεις σε βασικά προβλήματα που αφορούν τη ζωή των πολιτών. Πρώτα και κύρια: Οδική ασφάλεια. Επίσης αντιπλημμυρικά έργα σε ολόκληρη την Αττική που χρονίζουν επί δεκαετίες.

* Πέμπτον, προωθείται η υλοποίηση της ατζέντας των κινημάτων για το περιβάλλον. Με τον Υμηττό και το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας ως πρώτα βήματα.
 
avgi.gr