Σελίδες

Αντιρατσιστικές δράσεις στο 5ο Δημοτικό Χαλανδρίου

Με αφορμή την «Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού» με θεματικό άξονα: «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι» και την επίσκεψη που πραγματοποίησε όλο το σχολείο σε αθλητικό κέντρο, η Ομάδα Δράσης Πρόληψης (Ο.Δ.Π) Σχολικής Βίας του σχολείου μας σε συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου οργάνωσαν τις παρακάτω εκδηλώσεις:
1. Διανεμήθηκαν στους εκπαιδευτικούς οδηγίες για τη διεξαγωγή «Μη ανταγωνιστικών παιχνιδιών» που προωθούν τη συντροφικότητα και τη συνεργασία. Αρκετά από τα «παιχνιδο-αθλήματα» θα μπορούσαν να γίνουν στο προαύλιο του σχολείου ή στην τάξη. Όπως διευκρινίζεται και από την εγκύκλιο του Υπουργείου (143571/Γ4/10-9-2014) ο χρόνος διεξαγωγής των δράσεων μπορεί να μην συμπίπτει με την συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά να γίνουν και στο επόμενο διάστημα.

2. Ως έναυσμα πριν την προβολή των βίντεο στην τάξη, χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες/αφίσες ανθρώπων από διαφορετικές φυλές, χώρες, θρησκείες, πολιτισμούς, οικονομικές συνθήκες με διαφορετικά χαρακτηριστικά ή και αναπηρίες. Η παρουσίαση έγινε με τη χρήση power-point. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν άμεση και έγινε συζήτηση όπου τα συμπεράσματα για το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων προήλθαν από τα ίδια τα παιδιά.                           diafor2

Προβλήθηκαν τα ακόλουθα μικρά φιλμάκια (διάρκειας περίπου 8 λεπτών το καθένα) με θέμα το ρατσισμό, τη διαφορετικότητα και το σχολικό εκφοβισμό, ανάλογα με το επίπεδο ωριμότητας των μαθητών:
Τέλος τέθηκαν προβληματισμοί σε όλα τα παιδιά για τις παραπάνω θεματικές και δόθηκαν ερεθίσματα στους εκπ/κούς για προαιρετικές δραστηριότητες ενάντια στη σχολική βία μέσα στην τάξη (ζωγραφική, δραματοποίηση, παιχνίδια, ανάγνωση σχετικών βιβλίων, καταγραφή προσωπικών βιωμάτων των μαθητών και ευαισθητοποίηση σε περιστατικά ρατσισμού και σχολικής βίας στο σχολείο μας).
diafor1

Ως συνέχεια των δράσεων για τη σχολική βία-ρατσισμό, η Ομάδα Δράσης Πρόληψης σχολικής βίας (Ο.Δ.Π.) σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου αλλά και την τεχνική υποστήριξη του συλλόγου γονέων, πρόβαλε στο αμφιθέατρο του σχολείου την Ιρανική ταινία «Τα παιδιά του Παραδείσου» σε σκηνοθεσία Ματζίντ Ματζιντί διάρκειας 87΄.

Η ταινία αποτελεί ερέθισμα για συζήτηση στην τάξη, εξοικείωση και γνωριμία με διαφορετικούς ανθρώπους, πολιτισμούς, θρησκείες, γλώσσες, παραδόσεις αλλά και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν και σε άλλα κράτη. Να βιώσουν επίσης κοινά συναισθήματα (συμπάθεια, αγάπη, φροντίδα) και ενσυναίσθηση σε σχέση με τους ήρωες του έργου. Τέλος, να προβληματιστούν σε θέματα διαφορετικότητας, φτώχειας και ρατσισμού.

Την ταινία παρακολούθησαν μέχρι τώρα η Γ΄, Δ΄& Ε΄ τάξη και στο επόμενο διάστημα και η Στ΄.
Τέλος, για τις 3 Δεκέμβρη (Παγκόσμια ημέρα για την αναπηρία) έχει προγραμματιστεί για τα τμήματα της Δ΄ τάξης παρουσίαση βιβλίου με έμφαση στη «Διαφορετικότητα» από τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων και άτομο με αναπηρία, κ. Πατρόκλου Λίλα.

              diafor3  

Ωστόσο, το σχολείο μας είναι και θα είναι πάντα ενήμερο και ευαισθητοποιημένο σε θέματα ρατσισμού και σχολικής βίας, καταστάσεις που δυστυχώς στους δύσκολους καιρούς που ζούμε αποκτούν άλλη διάσταση και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.