Σελίδες

Η εισβολή και οι θησαυροί του Κυπριακού Μουσείου

Του Κώστα Πασχαλίδη* απο το fb / toportal.gr

Το περίφημο Κυπριακό Μουσείο βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη σχεδόν δίπλα στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Εν μέσω αλλοφροσύνης και τυφλού θανάτου, βρέθηκαν (και πάλι) ορισμένοι περίεργοι άνθρωποι που επιστράτευσαν όλη τους την ψυχραιμία για να κάνουν αυτό: "Ευθύς μετά την πρώτη εισβολή, το πολύτιμο αρχαιολογικό υλικό συσκευάστηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος. Αυτή η εργασία κράτησε σχεδόν ένα μήνα κι έγινε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, ακόμα και την ώρα που ο καπνός από γειτονικές πυρκαγιές έμπαινε από τα παράθυρά μας" γράφει ο Βάσος Καραγιώργης, η ζωή του οποίου ταυτίζεται με τον τελευταίο, ταραγμένο αιώνα της Κύπρου.



Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι αρχαιότητες εγκιβωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν αρχικά στη Λεμεσό κι έπειτα στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκαν σε προσωρινή έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (1975-1979), συνιστώντας μια ιδιότυπη διαμαρτυρία εναντίον της τουρκικής εισβολής, αφού για πρώτη φορά οι κορυφαίοι θησαυροί ενός μητροπολιτικού Μουσείου έγιναν πρόσφυγες σε ξένη γη. Αν ήταν βεβαίως άνθρωποι, θα τους έλεγαν λαθραίους.

Όταν τριάντα χρόνια μετά, το 2009 εγκαινιάστηκε - από καθαρή σύμπτωση - στις ίδιες ακριβώς αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η μόνιμη Κυπριακή του Συλλογή, κανείς δεν το θυμόταν. Ήταν όμως αρκετό για να επαναφέρει στους πιο δυνατούς λύτες την υπόμνηση ενός δράματος και μιας ντροπής που δεν λυτρώθηκαν ποτέ.

Σαν χτες, σαράντα χρόνια πριν έμπαινε καπνός από τα παράθυρά μας.


1. Σαν σήμερα απο τα παράθυρα του Κυπριακού Μουσείου
2. Η "προσφυγική" έκθεση των κυπριακών αρχαιοτήτων στην Αθήνα.
*O Κώστας Πασχαλίδης είναι Αρχαιολόγος


Φωτ. Η "προσφυγική" έκθεση των κυπριακών αρχαιοτήτων στην Αθήνα.