Σελίδες

ΣτΕ: Απορρίφθηκε η προσφυγή της ΟΙΕΛΕ για την ακύρωση των μαζικών απολύσεων

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, ως απαράδεκτη, από το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 2633/2014 απόφασή του, η προσφυγή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία ζητούσε να ακυρωθεί η εγκύκλιος του πρώην υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου που έδινε τη δυνατότητα για μαζικές απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών με παράλληλη μείωση των αποζημιώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι η εκτέλεση της εγκυκλίου θα έχει ως συνέπεια τις απολύσεις για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς να χρειάζεται αναφορά (ενώ η μέχρι τώρα νομοθεσία προέβλεπε απολύσεις για ρητά κατονομαζόμενους λόγους) με χαμηλότερες αποζημιώσεις και χωρίς έλεγχο νομιμότητας από το υπουργείο Παιδείας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι, όπως είναι η επίμαχητου υπουργού Παιδείας, δεν μπορούν να προσβληθούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ενώ σημειώνει ότι σημειώνει η απόφαση ότι οι πιθανές αρνητικές συνέπειες σε βάρος των εκπαιδευτικών προέρχονται από την εφαρμογή της νομοθεσίας και όχι από την επίμαχη ερμηνευτική εγκύκλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μειοψηφία έκρινε ότι η εγκύκλιος εισάγει νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου, σύμφωνα με τις οποίες καταργούνται οι διατάξεις περί απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και κατά συνέπεια μπορεί η εγκύκλιος να ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ χαρακτηρίζει ως αντισυνταγματική την εγκύκλιο.
 
Με αφορμή την έκδοση της απόφασης του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ για την προσφυγή της ΟΙΕΛΕ κατά της περίφημης εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου συγκαλούνται εκτάκτως αύριο στις 12 το Προεδρείο της ΟΙΕΛΕ και τη Δευτέρα το ΔΣ της Ομοσπονδίας. Αμέσως μετά τη σύγκληση του Προεδρείου θα εκδοθεί ανακοίνωση.