«Ποδαρικό» με συνάντηση με τους δημάρχους του Βόρειου Τομέα Αθηνών έκανε το πρωί της Τρίτης 1 Ιουλίου στο παλαιό δημαρχείο του Δήμου Χαλανδρίου, η εκλεγμένη περιφερειάρχης Αττικής. Η κ. Ρένα Δούρου συνοδευόταν από τους εκλεγμένους αντιπεριφερειάρχες Βόρειου Τομέα Γιώργο Καραμέρο και Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου.
Στη συνάντηση πήραν μέρος οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος (νεοεκλεγμένος) και Βασίλης Ζορμπάς (απερχόμενος), Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος (νεοεκλεγμένος), Νίκος Χιωτάκης (απερχόμενος), Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης (νεοεκλεγμένος), Δημήτρης Φωκιανός (απερχόμενος), Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας, Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος, Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος (νεοεκλεγμένος), Γιώργος Κουράσης (απερχόμενος).
Στη σύντομη εισαγωγή του, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος αναφέρθηκε στην πρόθεση οικοδόμησης σχέσεων συνεργασίας με τους Δήμους πέρα από προσωπικές αντιπαραθέσεις, χαρακτήρισε ως αναγκαίο -λόγω της κρίσης- τον αναπροσανατολισμό των Δήμων από έργα βαριάς υποδομής σε έργα στήριξης των κοινωνικών δομών τους, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη και ορθολογική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες κάθε Δήμου ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες του.
Στην αρχική τοποθέτησή της, η νέα περιφερειάρχης τόνσε ότι «στόχος μας δεν είναι μία διοίκηση – παντογνώστρια, με έτοιμες λύσεις – προκάτ, αλλά μία περιφερειακή διοίκηση συμπαραστάτρια και αρωγός των Δήμων», προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να καταλάβουμε ότι δεν θα κριθούμε από κομματικό μηχανισμό, αλλά από τους πολίτες και τα προβλήματα και σας το λέω αυτό, εγώ που ποτέ δεν έκρυψα την πολιτική μου ταυτότητα».
Επίσης, υποστήριξε ότι είναι υπέρμαχος ενός νέου τρόπου λειτουργίας και συντονισμένης δράσης Περιφέρειας και Δήμων, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στο διαφορετικό ήθος διοίκησης και εξουσίας που θέλει να φέρει στην Περιφέρεια, στο πλαίσιο μίας ισότιμης συνεργασίας με τους Δήμους για την επίλυση των κοινών προβλημάτων. Σχετικά με τα τελευταία, η κ. Ρ. Δούρου έκανε ιδιαίτερη μνεία στη διαχείριση των απορριμμάτων, «στη βάση νέας φιλοσοφίας, με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομιμότητας, που θα στηρίζεται στις αρχές της μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, μέσα από τη διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση, την ανακύκλωση, την επανάχρηση», αλλά και στην αξιολόγηση, που «μόνο αξιολόγηση δεν είναι, καθώς πλήττει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε τίποτε δεν ωφελεί τους δημότες».
Οι τοποθετήσεις των δημάρχων
Εν συνεχεία τον λόγο έλαβαν οι δήμαρχοι του Βόρειου Τομέα Αθηνών, οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο σε γενικότερα αυτοδιοικητικά θέματα, όσο και σε ειδικότερα ζητήματα που απασχολούν τις περιοχές τους. Ακολουθούν, συνοπτικά, οι τοποθετήσεις τους:
Βασίλης Ζορμπάς: Αναφέρθηκε στην επιβάρυνση συγκεκριμένων Δήμων, μεταξύ των οποίων και της Αγίας Παρασκευής, με την αρμοδιότητα της Πολεοδομίας γειτονικών Δήμων, στα «παρκαρισμένα στην Περιφέρεια» 250 εκατ. ευρώ, που πρέπει να διατεθούν για έργα στους Δήμους και στις υποβληθείσες μελέτες από τον Δήμο για δεύτερο βρεφονηπιακό σταθμό, για τα όμβρια και το νέο δημαρχείο.
Γιάννης Σταθόπουλος: Εστίασε στην ανάγκη να βρεθεί μία νέα σχέση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων, καθώς «θα κριθούμε όλοι από τα μεγάλα ζητήματα», ενώ για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής έκανε λόγο για τη χαμηλή κάλυψη (13%) σε δίκτυο ομβρίων και στις ανάγκες για βρεφονηπιακακούς σταθμούς, αναπλάσεις περιοχών, δημιουργία ελεύθερων χώρων και σχολικών υποδομών.
Γιώργος Πατούλης: Αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω αλλαγών σε μερικά άρθρα του «Καλλικράτη» και να σταματήσει η κεντρική εξουσία να θέτει «παράλογους χρονικούς περιορισμούς» στην Αυτοδιοίκηση. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι καλύτερης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων, καθώς και να ενισχυθούν τα κοινωνικά δίκτυα των Δήμων. Σε ό,τι αφορά το Μαρούσι εστίασε στο δίκτυο ομβρίων, στην έλλειψη γηπέδου ποδοσφαίρου και στην απαξίωση του ΟΑΚΑ.
Ξένος Μανιατογιάννης: Αναφέρθηκε στον κίνδυνο αποψίλωσης των δημοτικών υπηρεσιών, λόγω αξιολόγησης, στο κλείσιμο πολυιατρείων και αστυνομικών τμημάτων, στην ανάγκη ύπαρξης νέας πολιτικής στη διαχείριση απορριμμάτων, στις ώριμες μελέτες που εκκρεμούν στην Περιφέρεια και στην υιοθέτηση μίας στρατηγικής για τους ελεύθερους χώρους. Για τον Δήμο Βριλησσίων έκανε μνεία στα θέματα των παιδικών σταθμών και του δικτύου ομβρίων.
Νίκος Χιωτάκης: Εστίασε κυρίως στις σχέσεις Περιφέρειας και Δήμων-δημοτικών αρχών, χαρακτηρίζοντας ως «ξεκομμένο» το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο από τις τοπικές αρχές. Χαρακτήρισε ως «πολύ θετικό» το βήμα προσέγγισης από τη νέα περιφερειάρχη, λέγοντας ότι αυτό ίσως βοηθήσει να σταματήσουν και οι «ιδιαίτερες σχέσεις», που αναπτύσσονταν στο παρελθόν.
Γιώργος Θωμάκος: Αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση για δημιουργία αθλητικού κέντρου στην Κηφισιά, ζητώντας να γίνουν κάποιες αλλαγές, ώστε και οικονομικότερο να καταστεί και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και ιδιαίτερα των αθλητικών σωματείων να εξυπηρετήσει. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα σε Νέα Ερυθραία και Κηφισιά, στη δυσκολία πρόσβασης στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», στην ανάγκη συζήτησης με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων και στον συντονισμό των δράσεων για τα θέματα που αφορούν το εργασιακό καθεστώς στους Δήμους.
Δημήτρης Φωκιανός: Έθεσε σειρά θεμάτων που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση, όπως τις μεταφορές αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία με ασαφές νομικό καθεστώς και χωρίς πόρους, την έλλειψη χειραφέτησης των τοπικών αρχών, τη διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του νόμου των προσλήψεων (1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις), στον προγραμματισμό-ιεράρχηση των έργων της νέας περιόδου κ.λπ. Αναφορικά με τη Λυκόβρυση-Πεύκη έθεσε τα προβλήματα του χωροταξικού σχεδιασμού, λόγω καθυστερήσεων σε κεντρικό επίπεδο, την κυκλοφοριακή υπερφόρτωση και την ανάγκη για νέα νηπιαγωγεία.
Τάσος Μαυρίδης: Τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των κοινωνικών δομών των Δήμων, καθώς και τα προβλήματα που πρόκειται να δημιουργήσει ο νέος νόμος για την αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων. Επίσης, έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου), αναφερόμενος στην επικείμενη πώληση του ακινήτου του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, στη Λυκόβρυση, με την οποία δήλωσε κάθετα αντίθετος. Τέλος, είπε ότι ελπίζει σε καλή συνεργασία με τη νέα περιφερειακή αρχή, καθώς εκκρεμούν αρκετά έργα που αφορούν στην πόλη.
Μιλτιάδης Καρπέτας: Έθεσε το θέμα του αδιάνοιχτου τμήματος του Κηφισού, ενώ χαρακτήρισε τον Δήμο Μεταμόρφωσης ως τον πλέον μειονεκτικό στον Βόρειο Τομέα, λόγω του αυθαίρετου τρόπου με τον οποίο εποικίστηκε, ο οποίος δημιουργεί καθημερινά προβλήματα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε, επίσης, στο πρόβλημα χρηματοδότησης των απαλλοτριώσεων, στην έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, αλλά και στην αξιολόγηση, για την οποία δήλωσε θετικός στην απομάκρυνση των «ακατάλληλων υπαλλήλων».
Νίκος Μπάμπαλος: Έκανε λόγο για τα προβλήματα που δημιουργεί ο νόμος για τις προσλήψεις, τα οποία θα ενταθούν στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αξιολόγησης. Στα θέματα που απασχολούν τον Δήμο Ηρακλείου πρόταξε την ανάγκη να αποκτηθεί το κτήμα Φιξ και να δοθεί σε διαδημοτική χρήση, στις «τριτοκοσμικές συνθήκες» που επικρατούν στη Λ. Ηρακλείου (π.χ. έλλειψη πεζοδρομίων, κακού φωτισμού, ανυπαρξία υποδομής ομβρίων κ.λπ.), στην ανάγκη δημιουργίας κλειστού γυμναστηρίου-προπονητηρίου, αλλά και στο κίνδυνο απένταξης μελέτης που έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια για κατασκευή παιδικού σταθμού.
Ηρακλής Γκότσης: Αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνολική χάραξη πολιτικής στη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και στην απώλεια για τους Δήμους ακινήτων-«φιλετών», τα οποία σκοπεύει το ΤΑΙΠΕΔ «να βγάλει στο σφυρί». Επίσης, έκανε λόγο για τα «παρκαρισμένα» 250 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια, τα οποία κατά τη γνώμη του προέκυψαν γιατί εγκρίθηκαν ανώριμες μελέτες, που δεν… προχώρησαν, αφήνοντας πίσω ώριμα έργα.
Παντελής Ξυριδάκης: Περιορίστηκε σε γενικότερα αυτοδιοικητικά θέματα, αναφερόμενος στον περιορισμό των Δημοτικών Συμβουλίων και δημοτικών αρχών να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για τις πόλεις τους, στο διάστημα πριν και μετά τις εκλογές, στην έλλειψη επαφής μεταξύ Περιφέρειας και Περιφερειακού Συμβουλίου με τις τοπικές αρχές, στην εμμονή του κράτους να ελέγχει ασφυκτικά την Αυτοδιοίκηση και στο πρόβλημα των προσλήψεων στους Δήμους, που οδηγεί σε γήρανση του προσωπικού τους. Τέλος, για την αξιολόγηση δήλωσε υπέρ του νόμου, αλλά κατά του τρόπου με τον οποίο επιχειρείται να εφαρμοστεί.
Ηλίας Αποστολόπουλος: Εστίασε στην απουσία της Περιφέρειας, την τελευταία 8ετία, από τον Δήμο του, τονίζοντας την ανάγκη να εξευρεθεί ένας κοινός τόπος επικοινωνίας των δύο πλευρών. Επίσης, έθεσε ως άμεσης προτεραιότητας τα θέματα της νεανικής επιχειρηματικότητας, των χρήσεων γης, της αξιολόγησης, αλλά και της σύνταξης των δημοτικών προϋπολογισμών, για τους οποίους ζήτησε παράταξη της κατάθεσής τους, ώστε να ενημερωθούν οι νέες δημοτικές αρχές. Ως βασικότερο θέμα του Δήμου του πρόβαλε αυτό της στάθμευσης.
Γιώργος Κουράσης: Ο «οικοδεσπότης» της εκδήλωσης αναφέρθηκε στο «άχαρο» εξάμηνο που αφαίρεσε από τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα να ασκήσουν ουσιαστικό έργο, στην ήδη «κουτσουρεμένη» θητεία των 3,5 χρόνων. Ως προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο Χαλάνδρι ανέφερε τα έργα υποδομών (π.χ. αντιπλημμυρικά, όμβρια), την έλλειψη ελεύθερων χώρων, την έκταση του ΤΑΙΠΕΔ στο Νομισματοκοπείο, το έλλειμμα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, την έλλειψη προσωπικού του ταλανίζει τις δημοτικές υπηρεσίες (κυρίως στην καθαριότητα) και το θέμα του καταυλισμού των Ρομά.
Σίμος Ρούσσος: Ξεκίνησε με την παρατήρηση ότι, με ή χωρίς αιρετούς, η διοίκηση πρέπει να έχει τους μηχανισμούς να συνεχίζει τη λειτουργία της, θεωρώντας υπερβολική την αναφορά για «χαμένο χρόνο». Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα του Χαλανδρίου τα «κωδικοποίησε» στα εξής: 1)Σοβαρά θέματα υποδομών, 2) Ακίνητο ΤΑΙΠΕΔ, σε συνδυασμό με τους δύο ΧΕΥ, 3) Ανύπαρκτο αμαξοστάσιο, 4) Διαχείριση απορριμμάτων, 5) Θέμα ρεματιάς (αντιπλημμυρική θωράκιση και αξιοποίηση), 6) Ένταξη στο Σχέδιο της περιοχής Πεύκο Πολίτη, 7) Ρομά στο Νομισματοκοπείο και ανθρώπινη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, 8) Κλείσιμο μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης, 9) Ανυπαρξία ενός στεγασμένου χώρου πολιτισμού και ανάγκη νέου δημαρχείου, 10) Κληροδότημα Σαχάλα και 11) Ανθρωπιστική κρίση στο Χαλάνδρι (1.000 με 1.500 δημότες σε άμεση ανάγκη, ακόμη και σε διατροφικό επίπεδο).
Αναλυτικές απαντήσεις από την περιφερειάρχη:
Τηρώντας τη προσφιλή τακτική της, η κ. Ρ. Δούρου σημείωνε σε όλο το διάστημα των τοποθετήσεων των δημάρχων και άρχισε να απαντά σε μία προς μία τις παρεμβάσεις που έγιναν. Σε… τίτλους, μερικές από τις τοποθετήσεις της ήταν οι εξής:
Προκαλεί απορία γιατί μία νέα κυβέρνηση μπορεί να αναλαμβάνει καθήκοντα σε λίγες ώρες και η Περιφέρεια να χρειάζεται κάποιους μήνες.
Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι «κισμέτ» και στην πολιτική παλεύεις για να αλλάξεις τα πράγματα.
Μία επιτυχία δική μας στην Περιφέρεια δεν προδικάζει αντίστοιχη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και το αντίστροφο.
Δεν μας απασχολεί η επανεκλογή μας σε 5 χρόνια, οπότε δεν έχουμε τη λογική του πολιτικού κόστους.
Η αντιμετώπιση του θέματος των Ρομά δεν μπορεί να γίνει με αντιμετάθεση ευθυνών και γενικότερους αφορισμούς.
Η ανθρωπιστική κρίση δεν λύνεται ούτε με εθελοντισμό, ούτε με φιλανθρωπία, ούτε βέβαια στη βάση του παλιού πελατειακού συστήματος.
Η Περιφέρεια δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική της «μητερούλας», που έχει «αγαπημένα» και «μη αγαπημένα» παιδιά.