Σελίδες

«Τα προσωπικά δεδομένα είναι το πετρέλαιο της νέας εποχής»

από την Deutsche Welle

Για τους κινδύνους που πηγάζουν συγκεκριμένα από την google προειδοποιεί ο πρόεδρος του γερμανικού Δημοσιογραφικού Ομίλου Springer, Ματίας Ντέπφνερ. Προειδοποιεί για την κατάχρηση της ισχύος που έχει στην αγορά η αμερικανική επιχείρηση. Ήδη τον περασμένο Απρίλιο, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρόεδρο της google, Έρικ Σμιντ, ο Ντέπφνερ δεν διστάζει να επισημάνει: «Φοβόμαστε την google». Ο γερμανός μάνατζερ έχει κατά νου ότι το μερίδιο της google στις μηχανές αναζήτησης υπερβαίνει το 90%.

«Υψηλό το τίμημα για την δωρεάν χρήση των υπηρεσιών»
 «Φοβόμαστε την google»Με τον τρόπο αυτόν κάνει κατάχρηση της ισχύος της προς το συμφέρον των δικών της προϊόντων και υπηρεσιών, υποστηρίζει ο Ντέπφνερ, τονίζοντας ότι απαιτούνται κανόνες διαφάνειας που θα καθιστούν δυνατό τον έντιμο ανταγωνισμό.

Ο γερμανός μάνατζερ υπενθύμισε ότι οι χρήστες της google, του Facebook και της Amazon, χωρίς ενδεχομένως να το συνειδητοποιούν, κλείνουν μια συμφωνία με τις εταιρείες αυτές και καταβάλλουν ένα πολύ υψηλό τίμημα για την δωρεάν χρήση των υπηρεσιών που τους προσφέρουν. Ποιο είναι αυτό; Η ψυχή του, τα προσωπικά του δεδομένα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την αγοραστική του συμπεριφορά. Και όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Ντέπφνερ, «τα προσωπικά δεδομένα είναι το πετρέλαιο της νέας εποχής», θέτοντας προκλητικά θα έλεγε κανείς το ερώτημα: «Σε ποιον ανήκουν τα προσωπικά δεδομένα». Και εδώ ο γερμανός μάνατζερ διακρίνει κινδύνου ακόμη και για την ελευθερία του ανθρώπου.

«Δεν μπορεί να είναι δωρεάν η καλή δημοσιογραφία»

Ο κόσμος θέλει ακόμη και σήμερα να εκπλήσσεται και να ενημερώνεται, αλλά και να ψυχαγωγείταιΟ κόσμος θέλει ακόμη και σήμερα να εκπλήσσεται και να ενημερώνεται, αλλά και να ψυχαγωγείται

Ωστόσο μετά τις προειδοποιήσεις ήλθαν οι θετικές διαπιστώσεις. Κατ` αρχήν η διαπίστωση ότι το ίντερνετ προφέρει απίστευτες δυνατότητες τόσο στο επίπεδο των περιεχομένων όσο και σε εκείνο της δημιουργικής και ευέλικτα εφαρμοσμένης τεχνολογίας.

Όσον αφορά την επαγγελματική δημοσιογραφία, ο Ντέπφνερ διακρίνει ένα συναρπαστικό μέλλον. Ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλη η ανάγκη για ιεράρχηση και επιλογή των ειδήσεων και των περιεχομένων. Ο κόσμος θέλει ακόμη και σήμερα να εκπλήσσεται και να ενημερώνεται, αλλά και να ψυχαγωγείται. Αυτό που αλλάζει είναι οι δρόμοι, μέσω των οποίων οι „πελάτες“ φτάνουν στα περιεχόμενα.

Και τα περιεχόμενα που έχουν δυνατότητες επικράτησης και επιβίωσης στην συνείδηση του κόσμου, είναι τα ποιοτικά περιεχόμενα. Υπό την έννοια αυτή, δεν είναι παρωχημένη η καλή δημοσιογραφική δουλειά, απλά έχει την τιμή της. Δεν μπορεί να είναι δωρεάν. Ο Ντέπφνερ λέει «όχι» στην κουλτούρα του «τζάμπα» που καλλιεργείται και θυμίζει ότι οι ηλεκτρονικές σελίδες Bild και Die Welt του ομίλου του έχουν 250 χιλιάδες ψηφιακούς συνδρομητές.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης