Σελίδες

Να πούμε έμα "μεγάλο" όχι στην πώληση της "μικρής" ΔΕΗ

του Γιάννη Βλαχούλη / stasi.gr

Ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχει τυπικά ανοίξει.
Παρότι σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια προσπαθούν να μας πείσουν για την ανάγκη «τόνωσης της ανταγωνιστικότητας» ή για την ανάγκη να σπάσει «το κρατικό μονοπώλιο και η λογική του κράτους- επενδυτή» έχουμε μερικά αποτελέσματα που είναι μόνο η αρχή.

Η αγορά ενέργειας σήμερα είναι «απελευθερωμένη», σε τέτοιο βαθμό που οι υπεύθυνοι του σκανδάλου Energa και Hellas Power κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα ελεύθεροι (με δικηγόρο τον Μάκη Βορίδη), αν και κατηγορούνται για υπεξαίρεση 250 εκατ. Ευρώ (για όσους δε θυμούνται δεν απέδωσαν στη ΔΕΗ τα χρήματα που κατέβαλαν οι πελάτες τους για την κατανάλωση ρεύματος καθώς και για το γνωστό «χαράτσι»).


Οι διάφοροι κρατικοδίαιτοι επενδυτές (Κοπελούζος κλπ), επιβιώνουν απλά και μόνο επειδή το κράτος αγοράζει την παραγόμενη από αυτούς ενέργεια, αν και την πουλάνε πολύ πιο ακριβά από τη ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί για περίπου 1,5 δις ενώ στην τριετία της κρίσης 2010-2012, έχει κάνει επενδύσεις σε μονάδες, δίκτυα κλπ 2,94 δις, και η επένδυση για κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαϊδα φτάνει τα 1,6 δις.

Επιχειρούν να μας παρουσιάσουν τη ΔΕΗ ως χρεωμένη επιχείρηση, την ώρα που παρά το χρέος της, συνεχίζει να αποτελεί θελκτικό δανειστή για όλες τις τράπεζες, από τη στιγμή που έχει εγγυημένα έσοδα (2η επιχείρηση με την μεγαλύτερη αύξηση κερδοφορίας στη χώρα!)

Αποκρύβουν το γεγονός ότι η ΔΕΗ φορτώθηκε χρέη, είτε επειδή εξαναγκάστηκε, στα πλαίσια της «πράσινης οικονομίας» της Ε.Ε., είτε για να μπαλώνει τις αδυναμίες της ελεύθερης αγοράς, είτε για να καλύψει τις ανάγκες εκσυγχρονισμού που οδηγούν στην αθρόα εισαγωγή Φυσικού αερίου από το εξωτερικό, την στιγμή που υπάρχουν φθηνές και περιβαλλοντικά φιλικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην χώρα μας.

Ενώ εξαναγκάζουν τη ΔΕΗ να δανείζεται (με υπέρογκα επιτόκια της τάξης του 8-10%) για να φτιάξουν μια φαντασιακή απελευθερωμένη αγορά, όπου επί της ουσίας επιδοτούνται οι ιδιώτες, η κερδοφορία της επιτρέπει να συνεχίζει να αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά της και διαρκώς να μειώνει το χρέος της.

Μπροστά μας εκτυλίσσεται και πάλι μία σκηνή «βιασμού» της δημοκρατίας. Όπου μέσα στο καλοκαίρι και ενώ η ολομέλεια της βουλής έχει διακόψει τις εργασίες της, οι «βιαστές» της συγκυβέρνησης με επιστράτευση και επιτάξεις, παίρνουν αψήφιστα την απόφαση να ξεπουλήσουν τις πιο σημαντικές μονάδες και τα μεγαλύτερα ορυχεία της ΔΕΗ. Καθώς και ένα πελατολόγιο 2 εκατομμυρίων καταναλωτών, χωρίς να τους δίνουν εναλλακτική.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι εγκληματική από πολλές πλευρές:

Το ρεύμα είναι «κοινωνικό αγαθό» και όχι προϊόν προς απόκτηση κέρδους. Κι αυτό γιατί, χωρίς ηλεκτρισμό κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει στην σημερινή κοινωνία. Άρα δεν μπορεί κάποιος με βάση το ατομικό του συμφέρον να καθορίζει την πρόσβασή μας σε αυτό.

Η ενεργειακή πολιτική είναι μια διαδικασία μακρόχρονη που δεν μπορεί να την σχεδιάζουν ιδιώτες. Τις περισσότερες φορές οι σχεδιασμοί έχουν βάθος δεκαετιών και κανένας επιχειρηματίας δεν θα επιλέξει να κάνει επενδύσεις που θα αποφέρουν κέρδη μετά από 20-30 χρόνια. Δεν συζητάμε βέβαια την περίπτωση, όπου αυτά τα κέρδη θα είναι λιγότερο οικονομικά και περισσότερο περιβαλλοντικά ή δίκαια κοινωνικά.

Η τιμή του ρεύματος για όλους μας θα αυξηθεί και το κράτος θα αναγκαστεί να δίνει υπέρογκες επιχορηγήσεις στους ενέργο-ολιγάρχες. Μετά την πώληση οι τιμές θα καθορίζονται ουσιαστικά  μόνο από ιδιώτες που θα έχουν όφελος να είναι υψηλές. Από την άλλη θα έχουν μεγάλο κόστος από τις συντηρήσεις και τις αναγκαίες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, για τις οποίες θα ζητούν εκβιαστικά επιδοτήσεις. Αυτό, συνοπτικά έχει γίνει σε όλες τις χώρες όπου έχει ιδιωτικοποιηθεί ο ηλεκτρισμός, παρά τα προπαγανδιστικά παραμύθια για την ελεύθερη αγορά.

Ακόμα μπαίνουν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Το ένα δημοκρατίας και το άλλο εθνικής κυριαρχίας. Αυτοί που θα ελέγχουν την παροχή και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούν να εκβιάζουν μία ολόκληρη κοινωνία και να ανεβοκατεβάζουν έμμεσα κυβερνήσεις. Η εκχώρηση μίας τέτοιας δύναμης σε μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες, ισοδυναμεί με «μίνι πραξικόπημα».

Παράλληλα, τα εργασιακά δικαιώματα για πάρα πολλούς εργαζόμενους, σε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές παραγωγικές μονάδες, θα εκμηδενιστούν σε αυτά του ιδιωτικού τομέα. Γεγονός που αποδυναμώνει την φωνή όλου του πληττόμενου κόσμου της εργασίας και των ανέργων.

Τέλος υπάρχει και κάτι πιο στρατηγικό πολιτικά. Στα εναλλακτικά σχέδια για να αντιμετωπιστεί φιλολαϊκά η κρίση και να γίνει μία παραγωγική ανασυγκρότηση που θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, βασικό συστατικό είναι η ύπαρξη και η αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου.  Η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θέτει πιο πολλά εμπόδια στον αγώνα που δίνει ο λαός μας απέναντι στους ντόπιους και ξένους δυνάστες του. Και η στόχευση για κοινωνικοποίηση μέσων παραγωγής γίνεται όλο και πιο αναγκαία.

Από την πλευρά της «Αντίστασης με τους πολίτες του Χαλανδρίου»:

Θεωρούμε ότι με μαζικές κεντρικές και τοπικές συζητήσεις, κινήσεις, εκδηλώσεις, δράσεις μπορεί τελικά να ανατραπεί το καταστροφικό ξεπούλημα της ΔΕΗ. Συμμετέχουμε και καλούμε όλους τους Χαλανδραίους πολίτες και όλες τις συλλογικότητες της περιοχής μας, στις κινητοποιήσεις που θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν και αυτή την αντιλαϊκή επιδίωξη της κυβέρνησης. Στρατευόμαστε με προτάσεις για την ενεργειακή πολιτική που θα οδηγούν σε μία ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων και θα σέβονται το περιβάλλον σε όλη την  επικράτεια της χώρας μας.