Σελίδες

Η "πρΟΤΑση" για τον νέο Δήμαρχο Χαλανδρίου

Στις 25 Μαΐου, οι πολίτες του Χαλανδρίου επέλεξαν τον Δήμαρχο που επιθυμούν να έχουν στην πόλη τους τα επόμενα πέντε (5) χρόνια.
Ως Χαλανδραίοι, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να δώσουμε ένα στίγμα για το πώς κατανοούμε εμείς την έννοια και την ΟΥΣΙΑ του πρώτου πολίτη της πόλης.
 
Ο Δήμαρχος δε θα πρέπει να είναι οπαδός της «κομματικοποίησης» και των κομματικών ή μονοκομματικών συμμαχιών ανθρώπων. Να επιδιώξει συμμαχίες, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου μας και για το συμφέρον της πόλης μας, πνεύμα ομάδας και ανάδειξη κοινών

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, ο καινούριος Δήμαρχος είναι ένας νέος άνθρωπος, με όρεξη για δουλειά, σκέψεις και σχέδια για την πόλη.
Ξεκινώντας, λοιπόν, από αυτό το ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΟ σημείο, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας προς τη νέα Δημοτική Αρχή. Προτάσεις προς το συμφέρον της πόλης και του Δήμου μας.
 
  1. Ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να διαχειριστεί με απόλυτη διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο τις τοπικές υποθέσεις και τα οικονομικά. Και αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία, σε μια (παρατεταμένη και – όπως δείχνουν τα πράγματα – χωρίς ορατό τέλος) περίοδο δημοσιονομικής κρίσης.
  2. Θα πρέπει να παραμείνει μακριά από πελατειακές εξυπηρετήσεις και «βολέματα» τέκνων ή συγγενών πολιτικών.
  3. Θα πρέπει να πολεμήσει και να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα που λέγεται ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ. Να οργανωθούν υποδομές και να βρεθεί χώρος ώστε η οργάνωση της υπηρεσίας να γίνει με γνώμονα τη σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία της, τόσο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Χαλάνδρι, όσο και για την τήρηση των κανόνων υγιεινής των πολιτών και των εργαζομένων σε αυτή την υπηρεσία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο προηγούμενος σύλλογος εργαζομένων έχει καταθέσει στο Δημοτικό συμβούλιο συγκεκριμένο σχέδιο , το οποίο δεν ψηφίσθηκε και κατά την άποψη μας θα έλυνε το πρόβλημα. 
  4. Να φροντίσει ώστε να προωθηθεί η πρόληψη και η προληπτική υγιεινή στα σχολεία και στους χώρους εργασίας. Επιπλέον, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον κοινωνικό τομέα του Δήμου μας, ενισχύοντας τις κοινωνικές δομές, την προληπτική ιατρική, τον (κοινωνικό) εθελοντισμό και γενικά την προσφορά προς τον συνάνθρωπο που βρίσκεται στη δίνη της κρίσης και της γενικότερης κρίσης θεσμών και αξιών.
  5. Να επιδιώξει και να επιτύχει ΤΟΜΗ στη λειτουργία της πόλης, με επαναπροσδιορισμό δρόμων, πεζοδρόμων, πλατειών, χώρων πρασίνου και δενδροφύτευση όλων – αν αυτό είναι δυνατό – των ελεύθερων χώρων.
  6. Να φροντίσει ώστε να γίνεται σωστός προγραμματισμός και έλεγχος για τη χορήγηση αδειών δόμησης και μόνο εκεί που πραγματικά χρειάζεται στην πόλη μας. Ακόμη, θα πρέπει να παρέμβει στο συγκοινωνιακό κομμάτι των ορίων του Δήμου μας και να μεριμνήσει για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, ώστε να σταματήσει το παράνομο παρκάρισμα που ΔΕΝ τιμωρείται και που παρεμποδίζει την κυκλοφορία δημιουργώντας μποτιλιάρισμα. Μόνο με όλα τα παραπάνω το Χαλάνδρι θα γίνει και πάλι ΒΙΩΣΙΜΟ και οι δρόμοι του λειτουργικοί.
  7. Να φροντίσει ώστε η Δημοτική φορολόγηση να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, παγώνοντας φόρους και τέλη και δίνοντας έτσι οικονομική ανάσα στους κατοίκους της πόλης μας.
  8. Να επιβάλει στους εργολάβους που (θα) επισκευάζουν οποιοδήποτε σημείο του Δήμου (δρόμο, πεζόδρομο, πεζοδρόμιο, πλατεία κ.λπ.) ρήτρα παράδοσης του έργου, με ΠΟΙΝΗ σε περίπτωση χρονικής παράβασης. Ακόμη – επίσης ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ – να επιβάλει 10ετή ρήτρα επισκευής. Δηλαδή, ο εργολάβος να είναι υποχρεωμένος για την επόμενη 10ετία να επισκευάσει την οποιαδήποτε ζημιά παρουσιαστεί από ελαττωματικά υλικά ή από κακοτεχνία. Δεν είναι δυνατό π.χ. να ανοίγουν λακκούβες σε άσφαλτο που επισκευάστηκε πριν από 2 μήνες, να σπάνε πλάκες πεζοδρομίου που τοποθετήθηκαν πριν από 1 μήνα κ.λπ. Γιατί αυτό σημαίνει ότι κάποια πράγματα δεν έγιναν σωστά εξ  αρχής…
  9. Να αποφασίσει άμεσα την ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΔΕΙΩΝ για Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.), μέχρι, τουλάχιστον, να γίνει μια λεπτομερής και πλήρης (ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις) καταγραφή της υπάρχουσας (ανεξέλεγκτης) κατάστασης που επικρατεί στο κέντρο της πόλης μας.
  10.  Δυστυχώς οι μνημονιακές πολιτικές είχαν ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του δημοσίου και την περικοπή κατά 50% των αποδοχών των εργαζομένων. Στο Δήμο μας την τελευταία 3ετία έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης πάνω από 120 άτομα και λόγω διαθεσιμότητας πάνω από 40 άτομα. Οι ελλείψεις σε προσωπικό σε όλες τις Δ/νσεις του δήμου είναι σημαντικές  και πολλές υπηρεσίες, χωρίς ενίσχυση του προσωπικού θα απαξιωθούν με ότι σημαίνει για το μέλλον τους.
  11. Σημαντικό, κατά την γνώμη μας είναι το θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων και η υποχρεωτική βαθμολόγηση με βαθμό μέχρι 6 του  15% των υπαλλήλων . Η δημιουργία δηλαδή δεξαμενής απολύσεων στο άμεσο μέλλον. 
  12. Δυστυχώς οι ρήξεις με την κεντρική πολιτική σκηνή , κατά την γνώμη μας θα είναι αναπόφευκτες , αφού ο κεντρικός στόχος των μνημονίων και των  μεσοπρόθεσμων που έχουν ψηφισθεί, είναι η συρρίκνωση του δημοσίου και η ιδιωτικοποίηση των βασικών δομών των δήμων.
  13. Θα πρέπει ο νέος Δήμαρχος  να εμπιστευθεί τους υπαλλήλους και να συνεργαστεί μαζί μας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποτελούν για κάθε Δήμαρχο το πιο σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του Δήμου μας. Ιδιαίτερα στο Δήμο Χαλανδρίου που υπάρχουν υπάλληλοι έμπειροι και καταρτισμένοι που τιμούν την εργασία τους και τον χώρο που εργάζονται. Θα πρέπει να γίνει σεβαστή η υπαλληλική ιεραρχία , ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας , χωρίς εξουσίες και αρμοδιότητες  σε εργαζόμενους που δεν προβλέπονται από πουθενά , ώστε οι υπηρεσίες να λειτουργήσουν  και να συνεργάζονται χωρίς προβλήματα. Η εμπιστοσύνη στον εργαζόμενο είναι το κλειδί .
  14. Αφήσαμε για τελευταίο κάτι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, κατά την άποψή μας. Ο νέος Δήμαρχος, θα πρέπει να φροντίσει να συμφιλιώσει τους εργαζόμενους μεταξύ τους, δημιουργώντας εργασιακές συνθήκες που να στηρίζονται στη συναδελφικότητα και στον αμοιβαίο σεβασμό.       Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου μας και οι κρίσεις προϊσταμένων που ακολούθησαν, δημιούργησαν προστριβές, διαφοροποιήσεις και αντιπαλότητες μεταξύ των εργαζομένων. Στοίχημα για τη νέα Διοίκηση είναι η αξιοποίηση του δυναμικού και η τοποθέτησή του σε υπηρεσίες, σύμφωνα με την ειδικότητα, τα προσόντα  και την εμπειρία που ο καθένας διαθέτει. Ο Ο.Ε.Υ. σε συνδυασμό με τις αξιολογήσεις που θα γίνουν (ελπίζουμε και ευχόμαστε όχι με τον τρόπο που προωθούνται από το υπουργείο) θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα μεταξύ συναδέλφων, που θα έχουν αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.           Κατά συνέπεια, η πρότασή μας είναι ότι, κρίνεται σκόπιμο να διορθωθούν στρεβλώσεις και να καταγραφούν παραλείψεις στον υπάρχοντα  Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.                                                                    
 
Η συντακτική ομάδα της «πρΟΤΑσης»