Σελίδες

Χαλάνδρι: Αποπνικτική εικόνα με σκουπίδια και κλαδιά στους δρόμους

από την Αμαρυσία

Κάδοι που ξεχειλίζουν από σακούλες απορριμμάτων και γωνιές με στοιβαγμένα κλαδιά είναι η κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους του Χαλανδρίου αυτές τις μέρες. Ο λόγος είναι οι περικοπές στα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων που ανακοίνωσε η Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης του Δήμου, εξ αιτίας της καθυστέρησης της έγκρισης προσλήψεων εποχικού προσωπικού.

Ειδικότερα, η λήξη, στα τέλη Μαΐου, των συμβάσεων εργαζομένων στον κρίσιμο κλάδο της καθαριότητας και η καθυστέρηση στην πρόσληψη νέων συμβασιούχων, έχει δημιουργήσει ένα «κενό» 45 ατόμων στη συγκεκριμένη διεύθυνση του Δήμου, με αποτέλεσμα την περικοπή των δρομολογίων των απορριμματοφόρων.
Η πρόσληψη των νέων συμβασιούχων (66 ατόμων) δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τα τέλη του Ιουνίου, κάτι που θα δημιουργήσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τους δημότες, η οποία ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 45 άτομα αποτελούν ποσοστό σχεδόν 50% του συνολικού δυναμικού της Καθαριότητας, γεγονός που καθιστά σαφές το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. 

«Οι περικοπές αφορούν τα δρομολόγια για την αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων (κλαδιών κλπ)», ανέφερε σχετικά μιλώντας στην Αμαρυσία η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Σοφία Κορωναίου, τονίζοντας ότι το πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη μόνιμου προσωπικού από τη Διεύθυνση «κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του Συλλόγου». Η ίδια δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «γίνεται σαφές ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο μια υπηρεσία και μάλιστα σ’ έναν τόσο κρίσιμο τομέα», αναδεικνύοντας την ανάγκη για τη στελέχωση της Διεύθυνσης με μόνιμο προσωπικό. «Επιπλέον, πέρα από τα προφανή προβλήματα, οι εργαζόμενοι που έχουν μείνει τώρα στη Διεύθυνση έχουν επιβαρυνθεί εξαιρετικά, ενώ είναι σαφές ότι θα πάρουν με μεγάλη καθυστέρηση και τις καλοκαιρινές τους άδειες, γεγονός που θα δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα», σημείωσε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Αντίστασης με τους Πολίτες και νεοεκλεγείς δήμαρχος Σίμος Ρούσσος έκανε λόγω για «ολιγωρία της απερχόμενης δημοτικής αρχής», η οποία, όπως είπε «θα μπορούσε να είχε προκηρύξει δίμηνες συμβάσεις για το διάστημα που μεσολαβεί από την λήξη των παλαιών συμβάσεων έως την πρόσληψη των νέων συμβασιούχων». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού, χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει χειριστής σαρώθρου, καθώς ο μοναδικός χειριστής ήταν συμβασιούχος, ενώ υπάρχουν 15 οδηγοί για 13 απορριμματοφόρα». Σύμφωνα με τον Σ. Ρούσσο «οι εργαζόμενοι που έχουν μείνει υπερβάλλουν εαυτόν, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κατάσταση στη συγκεκριμένη διεύθυνση δεν ήταν ούτως ή άλλως καλή, ακόμα και πριν τη λήξη αυτών των συμβάσεων». 

Καταλήγοντας, ο ίδιος τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι μόνο η ολιγωρία της απερχόμενης διοίκησης για την κάλυψη του κενού με “διμηνίτες”, αλλά, πρόκειται κυρίως για ζήτημα γενικής πολιτικής, αφού δεν είναι δυνατό μια τέτοια κρίσιμη διεύθυνση του Δήμου να στελεχώνεται με συμβασιούχους», επισημαίνοντας και αυτός από την πλευρά του ότι οι ανάγκες της Καθαριότητας απαιτούν μόνιμο προσωπικό.

Οι νέοι συμβασιούχοι αναμένεται να τοποθετηθούν στις θέσεις τους στις αρχές Ιουλίου και, έως τότε, η Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης έχει ζητήσει με ανακοίνωσή τους από τους δημότες «να μην εναποθέτουν ογκώδη αντικείμενα και κλαδιά χωρίς προηγούμενη ενημέρωση στην Υπηρεσία σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας».

ΑΡΕΤΗ ΚΟΤΣΟΛΑΚΟΥ