Σελίδες

Συμμετοχικότητα στο Δήμο

Της Ηλέκτρας – Λήδας Κούτρα*

Θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις και προτάσεις για να γίνουν οι κοινωνίες μας ομορφότεροι τόποι να ζεις, οι οποίες με «κυρίευσαν» κι αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα ώστε, μεταξύ άλλων, να φροντίσω να υλοποιηθούν.

Ξαναφαντάστηκα τον Δήμο μας ως αρωγό, όργανο και αποτέλεσμα του έμψυχου υλικού του, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι νιώθουν συμμέτοχοι στη δράση του και γίνονται όλο και πιο ενεργοί. Οραματίστηκα τους κατοίκους όχι μόνο ως κομμάτι του περιβάλλοντός τους, αλλά, «σπέρνοντας» εδώ κι εκεί τις μικρές φροντίδες και την έγνοια τους για τα κοινά και βλέποντάς τις ν’ ανθίζουν και να καρποφορούν, να μεταμορφώνουν το τοπίο σε δικό τους κομμάτι. Να μην τους εμπεριέχει μόνο, να το γεννούν κι αυτοί. Και συγκινήθηκα. «Να ένας χώρος που θα θέλαμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας», είπα.




Κι ενώ είμαι πρόσωπο προσανατολισμένο στην κοινωνία των πολιτών και για πολλά χρόνια υποστηρίζω εθελοντικά πολίτες «απέναντι» στην κρατική εξουσία, που καμιά φορά φαντάζει ως «τέρας» που τους απειλεί, συνειδητοποίησα ότι ο «ακτιβισμός μέσα απ’ το Δήμο» θα ήταν κάτι πάρα πολύ χρήσιμο.

Αυτό το «οραματικό» στοιχείο, που αποτελεί πάντα καύσιμο για να λειτουργήσω, σε συνδυασμό με μια γενικευμένη αδικία, ανεπάρκεια και έλλειψη έμπνευσης και αποτελεσματικότητας στη δημοτική διαχείριση, μ’ έφερε ξαφνικά στο σημείο της απόφασης να συμβάλλω άμεσα. Έτσι βρέθηκα υποψήφια, με την παράταξη που θεωρώ πιο οραματική, ικανή και ανθρωποκεντρική, αλλά και αποφασισμένη να περιφρουρήσει και να ενισχύσει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των κατοίκων της.

Τώρα που έχω ενημερωθεί για το πώς λειτουργούν τα πράγματα στους Δήμους λέω πως ΝΑΙ, οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν πολύ περισσότερα, μεταξύ των οποίων κι έναν Δήμο που ενθαρρύνει και ενσωματώνει την πρωτοβουλία των κατοίκων του στη λειτουργία του, που καλεί τα παιδιά και τους νέους να συμμετέχουν.

Προς αυτήν την κατεύθυνση μου γεννήθηκαν ιδέες, τις οποίες ενσωμάτωσε η παράταξη Ενεργοί Πολίτες Νέου Ψυχικού – Φιλοθέης – Ψυχικού, με υποψήφια Δήμαρχο τη Νάντια Σουμπασάκη. Το ίδιο έγινε και με ιδέες συνυποψηφίων μου.

Θα περιοριστώ εδώ σε κάποιες ιδέες για τη συμμετοχικότητα στη λήψη των αποφάσεων και την αντίληψη των δημοτικών πραγμάτων, που δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτα.

Στις προγραμματικές μας θέσεις είναι και η ενίσχυση της διαφάνειας με άμεση ανάρτηση κάθε απόφασης στο διαδίκτυο, αλλά και με τη δημιουργία και πιλοτική λειτουργία δημοτικού WebTV.

Επίσης, η δημιουργία και ενίσχυση «αμεσοδημοκρατικού τύπου» εθελοντικών δομών, όπως οι τοπικές συνελεύσεις κατοίκων, με επικεφαλής που εναλάσσονται διαρκώς μέσα στις γειτονιές, συμμετοχικό προϋπολογισμό (ένα τμήμα της «πίτας» του προυπολογισμού να είναι ανοιχτό στην επιλογή των δημοτών), τοπικά δημοψηφίσματα σε σημαντικά θέματα μέσω διαδικτύου και sms.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνειδητοποίησα ότι από τα Δημοτικά Συμβούλια λείπουν οι αποφάσεις και η βούληση, η «εντολή», αν θέλετε, των παιδιών και των νέων, που είναι ισότιμοι συμπολίτες και συμπολίτσισσές μας και είχα μιαν ιδέα που θα υλοποιήσει η Νάντια Σουμπασάκη αν εκλεγεί Δήμαρχος, και που πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να «κλέψουν» άλλοι Δήμοι.

Αν εκλεγούμε, μια φορά το χρόνο, αρχής γενομένης από τη σχολική χρονιά 2014-15, τις θέσεις των Δημοτικών Συμβούλων θα καταλαμβάνουν παιδιά όλων των σχολείων του Δήμου, όπως θα υποδεικνύονται από τις Σχολικές Κοινότητες. Η συνεδρίαση θα οδηγεί σε ψήφισμα σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών, του σχολείου, της γειτονιάς και του Δήμου, που θα αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου. Οι ενέργειες που θα αναλάβει ο Δήμος ως προς το περιεχόμενο του Ψηφίσματος Παιδιών θα συζητούνται ως ειδικό θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης, μια φορά το χρόνο, τις θέσεις των Δημοτικών Συμβούλων θα καταλαμβάνουν έφηβοι, κάτοικοι του Δήμου μας, ηλικίας από 13 έως 18 ετών, όπως θα υποδεικνύονται από τα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου μας, και το ψήφισμά τους θα αναρτάται στην ιστοσελίδα και θα λαμβάνεται ειδική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ίδιο θα συμβαίνει και με νέους 18-30 ετών, που θα υποδεικνύονται από τις Συνελεύσεις γειτονιάς.

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι θα ενθαρρυνθεί και η συμμετοχή όλων των παιδιών κι εφήβων που είναι κάτοικοι του Δήμου και φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία του Δήμου.

Θα προταθεί και μάθημα «Συμμετοχή στο Δήμο», στα πλαίσια της «Ευέλικτης Ζώνης» του εκπαιδευτικού προγράμματος, καθώς και δραστηριότητες που στοχεύουν στην εξοικείωση με το σεβασμό των δικαιωμάτων στη δημοτική δράση, τις αρχές της αναλογικότητας, της βιωσιμότητας και της αειφορίας, όπου τα παιδιά, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και δημοτικούς παράγοντες, όχι μόνο θα ενημερώνονται, αλλά και θα προτείνουν.

Εύχομαι κι άλλοι Δήμοι ν’ αντιληφθούν τη χρησιμότητα, σε πολλά επίπεδα, τέτοιων δράσεων, να πιέσουν να θεσμοθετηθούν και ως τότε να τους λειτουργήσουν οι ίδιοι, στα πλαίσια της προσπάθειας για τη δημιουργία μιας όσο το δυνατόν συμμετοχικότερης πολιτιστικς αντίληψης και ευθύνης.

* Η Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα είναι Δικηγόρος Αθηνών, Πρόεδρος της «Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» - «πλειάδες» και για πρώτη φορά Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος, στο Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού

toportal.gr