Σελίδες

Μία σκηνή απο το μέλλον - του Αλέξη Χριστόπουλου

A. XristopoulosΤου Αλέξη Χριστόπουλου

Τον Μάη του 1941 ο Γλέζος και ο Σιάντας κατέβαζαν την ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. Η πρώτη πράξη αντίστασης στην υποταγμένη Ευρώπη ήταν φυσικό να μείνει στην ιστορία και να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα ελπίδας και αγωνιστικής ανάτασης του σκλαβωμένου λαού μας. Στα ανώμαλα μεταπολεμικά χρόνια, με τις δυνάμεις της μισαλοδοξίας να κυριαρχούν, με τους συνεργάτες των κατακτητών να έχουν αλώσει το κράτος και να έχουν κάνει τον πατριωτισμό προσοδοφόρο επάγγελμα, αυτή η κορυφαία πράξη επιχειρήθηκε να θαφτεί μαζί με τους συντελεστές της που μέτρησαν πολύχρονες φυλακές, εξορίες και διώξεις.

Ο λαός μας όμως την κράτησε ανέπαφη στην συλλογική του μνήμη και με το πλήρωμα του χρόνου απέδωσε στον Γλέζο και στον Σιάντα τον σεβασμό και τις τιμές που άξιζαν. Σήμερα ανάμεσά μας βρίσκεται μόνο ο Μανώλης Γλέζος. Θαλερός, ανήσυχος και πρωτοπόρος όπως και τότε. Ένας αιώνιος έφηβος που κοσμεί την χώρα μας και μας κάνει όλους περήφανους.
Ιδιαίτερα την αριστερά γιατί είναι σάρκα από την σάρκα της. Γιατί  υπηρετεί τις αξίες της πάνω από 70 χρόνια. Ακόμα και σήμερα ο σ/φος Γλέζος αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε ελεύθερο πνεύμα, σύμβολο αντίστασης για τους αδύναμους και τους καταπιεσμένους, υπόδειγμα ήθους και στάσης ζωής για κάθε πατριώτη και δημοκράτη.

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο Μανώλης Γλέζος υποψήφιος ευρωβουλευτής είναι μια απόφαση βαθειά πολιτική και με ιδιαίτερα έντονους συμβολισμούς. Συμβολίζει την αδιάρηκτη σχέση του χθές με το σήμερα αλλά και με το αύριο. Συμβολίζει τον αδικαίωτο αγώνα μυριάδων ανώνυμων αγωνιστών,απλών ανθρώπων που με ανιδιοτέλεια υπερασπίστηκαν τα ιδανικά τους και την πατρίδα τους. Συμβολίζει την πίστη ότι χαμένοι αγώνες είναι μόνο αυτοί που δεν δίνονται. Συμβολίζει τον σεβασμό της αριστεράς απέναντι σε όσους πάλαιψαν, μάτωσαν και υπέφεραν. Την πίστη ότι οι αγωνίες και το δίκιο των πολλών αργά η γρήγορα θα βρούν δικαίωση. Στην σημερινή όμως συγκυρία το πολιτικό περιεχόμενο αυτής της επιλογής εμπεριέχει έναν ακόμα κορυφαίο συμβολισμό. Τον συμβολισμό όσων και όποιων κράτησαν ζωντανό το όραμα, αυτών που δεν σταμάτησαν στιγμή να διεκδικούν, εκείνων που ”ξόδεψαν” χωρίς ίχνος πίκρας καριέρες και προσωπικές επιδιώξεις υπηρετώντας τα συμφέροντα του λαού τους.

Προσπαθώ να φαντασθώ μια σκηνή από το μέλλον. Τον σ/φο Γλέζο σαν γηραιότερο ευρωβουλευτή να ανοίγει τις εργασίες του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Να θέτει με τον δικό του απαράμιλο τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι λαοί της Ευρώπης και ιδιαίτερα ο ευρωπαικός νότος. Να αναφέρεται στο δράμα που βιώνει ο δικός μας λαός. Στις πολιτικές που εξαθλιώνουν τους πολίτες, στον κοινωνικό ιστό που διαλύεται, στο απάνθρωπο μέλλον που μας ετοιμάζουν. 

Προσπαθώ να φαντασθώ την στιγμή που θα θέσει με τον πλέον επίσημο τρόπο το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Αυτό το μεγάλο,κεφαλαιώδες εθνικό ζήτημα που επί εξήντα χρόνια όλοι όσοι κυβέρνησαν, ψοφοδεείς και εξαρτημένοι έκρυβαν στα συρτάρια τους. Αυτό που ο ίδιος και οι σύντροφοί του κράτησαν ζωντανό,τιμώντας την μνήμη των γενιών που έφυγαν αλλά και σαν υποχρέωση σε αυτές που έρχονται. Αυτό που η αριστερά υπεράσπισε και διαφύλαξε, λοιδορούμενη από εκείνους που άλλαξαν γρήγορα-γρήγορα τις στολές των ταγματασφαλιτών με το κουστούμι του εθνικόφρονα, αποφυλάκιζαν τον Μέρτεν και εξακολουθούσαν να υπηρετούν τους νέους ξένους αφέντες τους. Εκείνη την μέρα το ευρωκοινοβούλιο θα είναι ασφυκτικά γεμάτο. Όχι μόνο από από τους ευρωβουλευτές. Αλλά και από τους εκτελεσμένους στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο,στον Χορτιάτη, στον Βιάννο. Από τους νεκρούς της Αλβανίας και της Εθνικής Αντίστασης. Όλοι αυτοί θα είναι εκεί. Να ακούσουν και να χαρούν. Την τίμια και καθαρή φωνή του Γλέζου. Να μιλάει για τα δίκια της πατρίδας τους, για την δικαίωση της δικής τους θυσίας αλλά και για το μέλλον των παιδιών τους.

Μεγάλες στιγμές για την αριστερά και την χώρα. Από την μια πλευρά ο σ/φος Αλέξης Τσίπρας υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, ο πολιτικός που ακουμπάει με εμπιστοσύνη πάνω του το σύνολο της αριστεράς στην Ευρώπη.Από την άλλη ο σ/φος Μανώλης Γλέζος ζωντανό σύμβολο της σύμπασας αριστεράς, ο ακατάβλητος αγωνιστής, ο μαχόμενος εννενηντάχρονος νεολαίος. 

Μια αρμονική σύνθεση του χθές με το σήμερα, του ”παλιού” και του νέου που αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το αύριο του τόπου μας και του λαού μας. Σε μας εναπόκειται να αξιοποιήσουμε την συγκυρία και να οδηγήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια περηφανή εκλογική νίκη που θα ανοίξει τον δρόμο για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημονιακά δεσμά χαράζοντας νέες πολιτικές σε ολόκληρη την ΕΕ.

ecoleft.gr