Σελίδες

Νέα δημοτική κίνηση στα Βριλήσσια - Η Ιδρυτική Διακήρυξη

Βριλήσσια – Ανοιχτή Πόλη Αλληλεγγύης και Πολιτισμού
Η Ιδρυτική Διακήρυξη

Ανοιχτή πόλη: Σε όλους, με όλους.
Πόλη Αλληλεγγύης: Κανένας μόνος, κανένας αβοήθητος! Όλοι ενωμένοι απέναντι στα προβλήματα. Η φτωχοποίηση της κοινωνίας είναι αποτέλεσμα πολιτικών. Η φτώχεια είναι πραγματικότητα που δεν προκαλέσαμε. Αλληλεγγύη για όλους, από όλους.
Πόλη Πολιτισμού: Γιατί ο πολιτισμός δεν είναι σύνθημα, δεν είναι έννοια αυτονόητη, δεν είναι μόνο «οι τέχνες και τα γράμματα», δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που τον υπηρετούν. Πολιτισμός είναι η καθημερινή συνύπαρξη, η αναγνώριση και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Πολιτισμός είναι η ιστορία, είναι η υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας.


Επιλέξαμε να βγούμε έξω από τα όρια του σπιτιού, της γειτονιάς και του Δήμου μας. «Κλεισμένοι» στον μικρόκοσμό μας, βουβοί κι αμέτοχοι, τίποτε δεν θα καταφέρουμε!
Αποφασίσαμε να μη χάσουμε άλλο χρόνο.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας.

Συνδημότες, συνδημότισσες,

Ζούμε στην πιο κρίσιμη μεταπολιτευτικά περίοδο. Με τη δραματική εκτίναξη της ανεργίας, την κατάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος, τον φόβο και την αβεβαιότητα να επισκιάζουν το μέλλον. Με την κατάργηση των κοινωνικών δομών και τις τράπεζες να μετατρέπονται σε σύγχρονο εφιάλτη, καταρρακώνοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το μέλλον της νέας γενιάς και κάθε νεογέννητου υποθηκεύεται. Η ελληνική κοινωνία βιώνει ήδη οικονομικό και κοινωνικό Μεσαίωνα και στην Αυτοδιοίκηση. Ο «Καλλικράτης» αποδεικνύεται αναπόσπαστο εργαλείο των μνημονιακών πολιτικών. Οι δαπάνες για την Αυτοδιοίκηση συρρικνώθηκαν δραματικά, με αποτέλεσμα οι δομές υγείας, αλληλεγγύης και κοινωνικής πρόνοιας να εξαφανίζονται ως κοινωνικά αγαθά.

Η αναμέτρηση του κοινωνικού κράτους με τον νεοφιλελευθερισμό
μας αναγκάζει να πάρουμε θέση!
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ είναι ΚΟΙΝΗ

Παρακολουθούμε με έκπληξη και αγωνία τη «δυσκολία» που υπάρχει να συνεργαστούν όσες συλλογικότητες έχουν παρόμοιες απόψεις, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις νίκης των δυνάμεων που αντιδρούν στις ασκούμενες πολιτικές.

Γι’ αυτό εμείς, μια ομάδα αριστερών πολιτών, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέλη, φίλοι ή ψηφοφόροι άλλων συλλογικοτήτων ή κομμάτων, παίρνουμε την πρωτοβουλία!

Η δημιουργία της κίνησης «Βριλήσσια – Ανοιχτή Πόλη Αλληλεγγύης και Πολιτισμού» αποτελεί ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ενεργών πολιτών που αντιλαμβάνονται ότι αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από εκείνα που τους χωρίζουν. Τα προβλήματα είναι κοινά. Στις σημερινές συνθήκες, η ενότητα και η συνύπαρξη αποτελούν μονόδρομο. Σε αυτή τη μάχη είναι απαραίτητη η οικοδόμηση μιας Αλληλέγγυας Κοινωνίας.

Όπλο μας, ο δημιουργικός διάλογος. Στόχος, να αγωνιστούμε για το παρόν και το μέλλον πρώτα απ’ όλα της νέας γενιάς, που είναι και η μόνη που δεν ευθύνεται για όσα συμβαίνουν.

Συμμετέχοντας στον κοινωνικό διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό, με ισότητα, χωρίς προαπαιτούμενα, ηγεμονισμούς, στείρες αντιπαραθέσεις και διαχωρισμούς, τονίζουμε πως η κίνησή μας είναι ανοιχτή και ΚΑΛΟΥΜΕ κάθε νέο άνθρωπο, κάθε πολίτη, κάθε συλλογικότητα και κάθε δημοτική παράταξη σε συμπόρευση για την ανατροπή των μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού.

• Αγωνιζόμαστε για τη διεύρυνση και τη δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού κοινωνικού αυτοδιοικητικού ρεύματος και προωθούμε την ενότητα μέσα από τον ισότιμο διάλογο με κάθε κίνηση, συλλογικότητα και προσωπικότητα.

• Διεκδικούμε την ισότιμη εκπροσώπηση των πολιτών στη διοίκηση του Δήμου, όπου θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία νέων ανθρώπων.

• Σχεδιάζουμε, συνδιαμορφώνουμε και παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας για το μέλλον των Βριλησσίων.

• Επιδιώκουμε με τις προτάσεις, τη συμπεριφορά και το έργο μας να αρθούν ο φόβος, η δυσπιστία αλλά και η νωθρότητα, που συντελούν στην αδράνεια και στην απομάκρυνση από την κοινωνική πραγματικότητα.

• Συμβάλλουμε στη δημιουργία της καινούριας εποχής για τον Δήμο και τη χώρα μας, που θα αντλεί από τους αγώνες και τα θετικά του παρελθόντος και θα αρνείται τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ως ξεπερασμένες, αδιέξοδες και επικίνδυνες για την κοινωνία.

• Αγωνιζόμαστε για έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό, γιατί πιστεύουμε ότι οι καταγγελίες και τα συνθήματα δεν αρκούν, αν δεν συνοδεύονται από ρεαλιστικές προτάσεις.

• Θεωρούμε ότι είναι η στιγμή να απομονωθεί η τακτική των κάθε είδους «παραγόντων» – από όποιον χώρο κι αν προέρχονται. Είναι η στιγμή να απελευθερωθούμε από τις «καθεστηκυίες τακτικές» του παρελθόντος και να τις αντικαταστήσουμε με προτάσεις και συμπεριφορές που έρχονται από τους νέους και το μέλλον.

• Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των Βριλησσίων σε μια σύγχρονη πόλη ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Μια πόλη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Στηρίζουμε «Βριλήσσια – Ανοιχτή Πόλη Αλληλεγγύης και Πολιτισμού».