Το παρασκήνιο γύρω από το «σπάσιμο» των μεγάλων νησιωτικών δήμων και τα απορρίματα. Ποιος ο ρόλος του κ. Φούχτελ στις μπίζνες με τα σκουπίδια και το βέτο στην κατάτμηση των μεγάλων νησιωτικών δήμων.
Όσοι παρακολούθησαν το σήριαλ με το ''σπάσιμο'' των μεγάλων νησιωτικών δήμων, αντιλήφθηκαν το σικέ παιχνίδι που παιζόταν από κάθε άποψη.
Η χθεσινή τροπολογία Σηφουνάκη για το "σπάσιμο" των μεγάλων νησιωτικών δήμων είχε την τύχη που είχαμε προβλέψει ενώ και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, που είχε πρωτοστατήσει σε αυτή την υπόθεση, αντιλήφθηκε ότι είναι μόνος χωρίς την αναγκαία κυβερνητική κάλυψη και ιδιαίτερα από το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο προσέβλεπε.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης οχυρώθηκε πίσω από τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και δεν εμφανίστηκε καθόλου στη Βουλή, απαξιώνοντας την τροπολογία με αποτέλεσμα αυτή να μην γίνει δεκτή.
Μία πληροφορία μάλιστα έφερε Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που εκλέγεται σε ακριτικό νομό, να απειλεί με δήλωση ανεξαρτητοποίησης σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποδεχόταν την τροπολογία.
Σε όλους όσους απορούν για το πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ακόμα και κυβερνητική κρίση για το θέμα της κατάτμησης 3 ή 5 μεγάλων νησιωτικών δήμων και να ανεξαρτητοποιηθεί ένας βουλευτής που εκλέγεται σε ακριτικό νομό της ... Βόρειας Ελλάδας, υπάρχει απάντηση.
Οι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι όπως η Λέσβος, η Κέρκυρα και η Ρόδος δεν πρόκειται να ''σπάσουν''. Ο λόγος είναι τα...σκουπίδια.
Τα μεγάλα εργοστάσια που ετοιμάζονται να στηθούν για να αναλάβουν τη μεγάλη μπίζνα με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Πίσω από αυτές τις δουλειές βρίσκονται εταιρείες γερμανικών συμφερόντων που με τη σύμπραξη ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων θέλουν να αναλάβουν τη συγκεκριμένη δουλειά και να αποκομίσουν κέρδη εκατομμυρίων, με συμβάσεις που φτάνουν τα 75 χρόνια.
Δεν είναι μόνο η Αττική που ενδιαφέρει όλους αυτούς και έχουν ρίξει εκεί το βάρος τους, στηρίζοντας και συγκεκριμένη υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής.
Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και μεγάλα νησιά (όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Λέσβος), με πληθυσμό πάνω από 100.000 και αυξημένη τουριστική κίνηση κάτι που σημαίνει αύξηση του πληθυσμού για τους 4 μήνες της τουριστικής περιόδου αλλά και αύξηση του παραγόμενου όγκου απορριμμάτων.
Μέσα σε όλο αυτό το πλέγμα της διαπλοκής, σκόνταψε η κατάτμηση των μεγάλων νησιωτικών δήμων.
Αποκαλυπτικό είναι και το ενδιαφέρον που επέδειξε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο κ. Φούχτελ, φτάνει να δει κανείς την ιδιαίτερη αδυναμία που δείχνει στους αυτοδιοικητικούς αλλά και τις σχέσεις που φροντίζει να καλλιεργεί.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΟΥΧΤΕΛ
Ο κ. Φούχτελ σε ανύποπτο χρόνο και πριν ανοίξει η συζήτηση για την κατάτμηση σε 3 ή 4 δήμους των σημερινών ενιαίων δήμων στα μεγάλα νησιά είχε συναντηθεί με τον Δήμαρχο Κέρκυρας κ.Τρεπεκλή (που ήταν εναντίον της διάσπασης των μεγάλων νησιωτικών δήμων) ενώ είχε συναντήσεις και στη Ρόδο με τον Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ν.Αιγαίου και το Δήμαρχο Ρόδου (στελέχη του ΠΑΣΟΚ όλοι τους που και αυτοί ήταν εναντίον της κατάτμησης του Δήμου Ρόδου).
Παρά το γεγονός ότι θέλησε να συναντηθεί και με τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Βουνάτσο έπεσε σε ''τοίχο'' αφού ο τελευταίος αρνήθηκε.