Σελίδες

Χαμός στις εφορίες για την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης

Για άλλη μία φορά το κράτος αποδεικνύεται πολύ "λίγο" απέναντι στους φορολογούμενους πολίτες, τους οποίους βάζει σε μία απίστευτη ταλαιπωρία. 
Πρόκειται για εκείνους που έσπευσαν στις εφορίες για να ζητήσουν να τους επιστραφεί η εισφορά αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, που κρίθηκε αντισυνταγματική. Τη συγκεκριμένη απόφαση εξέδωσε το Πρωτοδικείο Καλαμάτας έπειτα από προσφυγή πολιτών. Λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, διέρρευσε μια πληροφορία πως απεφάνθη και ο Άρειος Πάγος. 

Ο Κώδικας Περί Δικών Δημοσίου προβλέπει ότι σε μία διετία παραγράφονται οι αξιώσεις πολιτών για επιστροφή παρακρατηθέντων. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του δημοσίου ήταν οι πρώτοι που πλήρωσαν εισφορά αλληλεγγύης, το 2011. Αυτοί έμαθαν καθυστερημένα τη ρήτρα της παραγραφής και έσπευσαν στις εφορίες καταθέτοντας ομαδικές αιτήσεις ανά εκατό ή διακόσια άτομα», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Αβραάμ Πανίδης. 

Οι υπάλληλοι των εφοριών, με τη σειρά τους, ζουν τραγικές στιγμές. Από τη μία, οι δημόσιοι υπάλληλοι που καταθέτουν τις αιτήσεις, συνοδεύονται από νομικούς συμβούλους των συνδικαλιστικών τους ενώσεων και επιμένουν να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις, έστω και αν τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν: «Πάρτε την αίτηση, πρωτοκολλήστε την και μετά απορρίψτε την», είναι η λογική. Από την άλλη πλευρά, προϊστάμενοι και υψηλόβαθμα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών αποτρέπουν τους υπαλλήλους, να δεχτούν τις αιτήσεις αυτές. 

Αυτό που θέλουν να αποφύγουν στις εφορίες της χώρας, είναι να δημιουργηθεί από τη σωρεία τέτοιων αιτημάτων μια «κατάσταση» που να ξεπερνά τα νομικά στεγανά...ουσιαστικά δεν θέλουν στα βιβλία πρωτοκόλλων να αποτυπώνεται ένα «κίνημα»... απαιτήσεων. Ακριβώς αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν οι αναρίθμητες ομαδικές προσφυγές στις ΔΟΥ της χώρας.