Σελίδες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ SOS

Στις  20 Σεπτέμβρη κρίνεται η διάλυση των Πανεπιστημίων της χώρας αν ψηφιστεί η διαθεσιμότητα  των διοικητικών υπαλλήλων. Μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι αορίστου χρόνου είναι 999 σε σύνολο 1316 διοικητικών υπαλλήλων, ενώ σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση χρειάζονται άλλοι 600. 

Μετά τη μείωση στο 50% της χρηματοδότησης, μετά το κούρεμα των αποθεματικών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από το PSI, μετά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις του σχεδίου Αθηνά, έρχονται να υπογραφεί η πλήρης αδυναμία λειτουργίας των Πανεπιστημίων στέλνοντας στην  διαθεσιμότητα-απόλυση το διοικητικό προσωπικό.

Παραθέτουμε όλα τα ψηφίσματα των Σχολών που αντιτίθενται στη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων και εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Η Συνέλευση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα, συζήτησε το θέμα της διαθεσιμότητας των Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφάσισε ομόφωνα το εξής.

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, όπως και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει ήδη υποστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια τις συνέπειες από τη μείωση του προϋπολογισμού κατά 50%, πλέον της δραστικής μείωσης των μισθών των μελών ΔΕΠ και των υπαλλήλων.

Παράλληλα η μείωση του διοικητικού προσωπικού του Τμήματος κατά 20% λόγω συνταξιοδότησης και μη αντικατάστασης των αποχωρούντων έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Σημειώνουμε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι απασχολούνται στη Γραμματεία που υποστηρίζει 2500 ενεργούς φοιτητές, τη Βιβλιοθήκη, τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και τα Εργαστήρια. Η περαιτέρω μείωση θα καταστήσει την ήδη δυσχερή λειτουργία του Τμήματος άκρως προβληματική έως αδύνατη. Ας αναφερθεί ότι η αναλογία ενός υπαλλήλου προς 100 φοιτητές στο Τμήμα μας είναι 0,6, όταν στις ΗΠΑ η αντίστοιχη αναλογία είναι 9,5. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στις ΗΠΑ η αναλογία μελών ΔΕΠ προς 100 φοιτητές είναι 8,7, σε αντιδιαστολή με το Τμήμα μας που είναι 1,4.

Ως οικονομολόγοι επισημαίνουμε ότι η πολιτική της ραγδαίας απαξίωσης της Ανώτατης Παιδείας υποσκάπτει κάθε προϋπόθεση αναπτυξιακής προοπτικής της Ελληνικής Οικονομίας. Αλλά, ως εκπαιδευτικοί ανησυχούμε σφόδρα ότι το μέγιστο τίμημα για την Ελληνική Κοινωνία θα προέλθει από την αδυναμία των λειτουργών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας να επιτελέσουν το έργο τους, δηλαδή να παραγάγουν παιδεία και γνώση.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα των Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου και παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
Καθηγητής Ιωάννης Δημητρίου



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α.

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ
Η Γ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. που συνήλθε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013 συζήτησε το θέμα της επαπειλούμενης ένταξης σε καθεστώς διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο (οι θέσεις της Γ.Σ. για το νομοσχέδιο επισυνάπτονται σε ξεχωριστό κείμενο).

Η Γ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κρίνει ότι ενδεχόμενη ένταξη των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων σε καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας των Ιδρυμάτων, τα οποία ήδη εδώ και καιρό αναγκάζονται να λειτουργήσουν υπό πολύ αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της σοβαρότατης υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Οι διοικητικοί
υπάλληλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Πανεπιστημίων σε νευραλγικές θέσεις (κεντρικές υπηρεσίες, Ε.Λ.Κ.Ε., Γραμματείες Σχολών και Τμημάτων, Τομείς, Βιβλιοθήκες, Νοσοκομεία και Εργαστήρια, επιστασία και
φύλαξη κτηρίων και λοιπών χώρων) προσφέροντας έργο που δεν μπορεί να αναπληρωθεί σε περίπτωση απόλυσης ή ένταξής τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η Γ.Σ. του Συλλόγου χαιρετίζει τη γενναία και ιστορική απόφαση της Συγκλήτου του Ε.Κ.Π.Α. να προχωρήσει σε προειδοποιητική αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος από 10/9 μέχρι και 13/9 και δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και έμπρακτη στήριξή της στο δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου. Καλεί την ελληνική Πολιτεία να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της και προειδοποιεί από την πλευρά της ότι ενδεχόμενη απομάκρυνση διοικητικών υπαλλήλων από τις θέσεις τους θα οδηγήσει νομοτελειακά στη διακοπή της λειτουργίας του Ε.Κ.Π.Α. και των Πανεπιστημίων της χώρας γενικότερα. 

Αποφασίζει να συμβάλει στη διοργάνωση, σε συνεργασία με το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Ε.Κ.Π.Α., της ανοικτής εκδήλωσης ενημέρωσης της κοινωνίας (Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013, Προπύλαια) που προτάθηκε στη Σύγκλητο. Παραμένει σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα για την προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου και τη διαφύλαξη της υψηλής ποιότητας της παιδείας που αυτό παρέχει στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Π.Τ.Δ.Ε. ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α.

Είναι γνωστό ότι το σύνολο των διοικητικών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, νοσηλευτικών και κάθε είδους μονάδων του Ε.Κ.Π.Α. -όπως οι κεντρικές υπηρεσίες, οι Γραμματείες των Σχολών, των Τμημάτων και των Τομέων, τα Εργαστήρια, οι Βιβλιοθήκες, τα κάθε είδους Ινστιτούτα και Ερευνητικά Κέντρα, τα Μουσεία και οι Πανεπιστημιακές Κλινικές των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο λεκανοπέδιο- είναι στελεχωμένες από διοικητικό προσωπικό, το οποίο με την εξειδικευμένη συνδρομή των υπηρετούντων μελών του Ε.Τ.Ε.Π., λόγω των μεγάλων ελλείψεων διοικητικών υπαλλήλων, έχει αναλάβει ένα έργο ιδιαίτερα βαρύ και σίγουρα δυσανάλογο με το περιορισμένο -σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του πανεπιστημίου- μέγεθός του, προκειμένου να μπορεί το Ε.Κ.Π.Α. να ανταποκριθεί στην επιστημονική, ερευνητική, εκπαιδευτική και κοινωνική αποστολή του προς τους φοιτητές του και γενικότερα προς την κοινωνία.

Σε μία εποχή που το δημόσιο Πανεπιστήμιο πλήττεται από πλήθος προβλημάτων, όπως λειτουργικά που απορρέουν από το νέο θεσμικό πλαίσιο, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, το ενδεχόμενο ένταξης διοικητικών υπαλλήλων του Ε.Κ.Π.Α., οι οποίοι μάλιστα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του πανεπιστημίου και ζωτικής σημασίας κοινωνικές λειτουργίες και υποδομές, σε καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας θα πλήξει καίρια, όχι μόνον τους συγκεκριμένους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους, αλλά το ίδιο το Ε.Κ.Π.Α. και γενικότερα το ελληνικό πανεπιστήμιο, σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία αυτό «καλείται να δώσει τον καλύτερο εαυτό του».

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Συνέλευσης Τμήματος του Π.Τ.Δ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αντιτίθενται στο να τεθούν διοικητικοί υπάλληλοι του Ε.Κ.Π.Α. σε καθεστώς που προοιωνίζεται την απόλυσή τους και εκφράζουν την αμέριστη υποστήριξή τους στο διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων. Παράλληλα, καλούν αφενός την Πολιτεία να αναλογισθεί τις ευθύνες της και αφετέρου το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να αντιταχθεί με αποφασιστικότητα στην υπονόμευση του δημόσιου Πανεπιστημίου.



Σύλλογος ΔΕΠ του Τμήματος Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ

Το Δ.Σ. του συλλόγου ΔΕΠ του Τμήματος Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, προτείνει την ενεργό συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του συλλόγου φοιτητών του Τμήματος μας, με αναστολή της διεξαγωγής εξετάσεων στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.


Απαιτείται από ολόκληρη την Πανεπιστημιακή κοινότητα εγρήγορση και αγωνιστική συμπόρευση για την αναχαίτιση της επιχειρούμενης ευτέλισης  της Δημόσιας, Δωρεάν Παιδείας.


Αντιδρούμε στη δραματική μείωση της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου και στην οριζόντια «διαθεσιμότητα/κινητικότητα» που αναπόδραστα καθιστούν  ανέφικτη την εκπαιδευτική διαδικασία. 


Καλούμε τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ να αναστείλει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, ως κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις των διοικητικών και ενάντια στα νέα μέτρα που αποδιαρθρώνουν το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.



Τα παιδιά μας αξίζουν ένα φωτεινό μέλλον και θα το έχουν!





Το Δ.Σ. του Συλλόγου ΔΕΠ Τμήματος Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ




ΑΠΟΦΑΣΗ  της ΓΣ του ΣΔΕΕΠ ΤΕΦΑΑ

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μελών ΔΕΠ συνήλθε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013, συζήτησε αναλυτικά όλες τις δυσμενείς εξελίξεις για τη δημόσια δωρεά εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και ειδικότερα σ΄ αυτή τη φάση της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, κατ' επιταγή της κυβέρνησης και της Τρόικας και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

1. Συμπαραστεκόμαστε και εναντιωνόμαστε στις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.

2. Κηρύσσουμε αποχή από το διδακτικό και εξεταστικό έργο από την Τρίτη 17/9 έως και την Παρασκευή 20/9/2013.

3. Καλούμε όλα τα μέλη στην αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ στις 11.00 με συνδιοργανωτές κι άλλους συλλόγους ΔΕΠ σχολών του Πανεπιστημίου και τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Καλείται η Γ.Σ του Συλλόγου σε νέα συνεδρίαση την Παρασκευή 20/9/2013 και ώρα 11.00 για επανεκτίμηση της κατάστασης.

                 Πρόεδρος              Γραμματέας
                 Ν. Γελαδάς             Γ. Μπάγιος





ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ   (ΕΕΔΙΠ / Ι)
Α.Ε.Ι   ΑΤΤΙΚΗΣ    ( ΚΛΑΔΟΣ  Ι )

 ΑΠΟΦΑΣΗ


Το  Δ.Σ  του  Συλλόγου  σε  συνεδρίασή  του  αποφάσισε  ομόφωνα  τα παρακάτω:
 Ο  Σύλλογος  Ε.Ε.ΔΙ.Π / Ι  Α.Ε.Ι   Αττικής  συμπαρίσταται  στον  αγώνα  των  διοικητικών  υπαλλήλων  του  ΕΚΠΑ   εναντίον  της  διαθεσιμότητας  και  της  μείωσης  του   διοικητικού  προσωπικού.
Η  ένταξη  σε  διαθεσιμότητα  μεγάλου  μέρους  των  διοικητικών  υπαλλήλων   θα  εμποδίσει  αναμφίβολα  την  εύρυθμη   και  αποτελεσματική  λειτουργία των Α.Ε.Ι.    
 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡ. ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ                              ΜΑΡΙΑ  ΣΥΝΤΙΧΑΚΗ