Σελίδες

Σέριφος: Κάηκε και το ιστορικό Διοικητήριο των μεταλλείων, σύμβολο της πρώτης εργατικής απεργίας και εξέγερσης για το 8ωρο, με θύματα 4 εργάτες


plektani.gr
HalandriPedia

Στις φλόγες το νεοκλασικό Μέγαρο του 1880, Διοικητήριο της εταιρείας μεταλλείων και Μνημείο Εθνικής εμβέλειας πολιτισμικής και βιομηχανικής κληρονομιάς. 

Το 1916, μπροστά στο Διοικητήριο της γαλλικής εταιρείας που διαχειριζόταν τα μεταλλεία, διεξήχθησαν οι ιστορικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις των εργατών των μεταλλείων που ζητούσαν 8ωρη εργασία, αύξηση των ημερομισθίων και λήψη μέτρων ασφαλείας.

Η διοίκηση της εταιρείας ζήτησε βοήθεια από τις ελληνικές αρχές και στις 20 Αυγούστου κατέφθασε ένα απόσπασμα με σκοπό να καταστείλει την απεργία. Οι αστυνομικοί έδωσαν στους εργάτες 5 λεπτά προθεσμία να λήξουν την απεργία και μετά την εκπνοή της άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας 4 εργάτες, τους: Μιχάλη Ζωιλή, Θεμιστοκλή Κουζουπή, Μιχάλη Μητροφάνη και Γιάννη Πρωτόπαππα.

 
Λεπτομέρεια από το μνημείο
Το μνημείο για τους φονευθέντες εργάτες
Οι εργάτες φυσικά αντέδρασαν και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, που παρευρίσκονταν εκεί, σκοτώνοντας κάποιους από αυτούς και πετώντας, όπως λέγεται, τα πτώματά τους στη θάλασσα. Στο Μεγάλο Λιβάδι ο επισκέπτης μπορεί να δει το ηρώο το αφιερωμένο στη μνήμη των τεσσάρων εργατών.

Αποτέλεσμα της εξέγερσης ήταν να βελτιωθούν κάπως οι συνθήκες εργασίας στα μεταλλεία, αλλά η εκμετάλλευση συνεχίστηκε μέχρι το κλείσιμο τους το 1963, οπότε οι κληρονόμοι των Γρόμαν βρήκαν πλουσιότερες φλέβες μεταλλεύματος στη Νότια Αφρική και εγκατέλειψαν τα ορυχεία της Σερίφου.

Mε στοιχεία από το : e-serifos.com