Σελίδες

Πρόστιμο σε άστεγο επειδή έψαχνε στα σκουπίδια για φαϊ!

Στο Χιούστον των ΗΠΑ… αλλά μην το μάθει ο Στουρνάρας
 
Τέτοιες εικόνες μας χαλάνε τη βιτρίνα…
 
 Κάποιες πόλεις νοιάζονται πιο πολύ για την ασφάλεια και τον καθωσπρεπισμό των σκουπιδιών τους παρά των ανθρώπων τους.
 
Πρόστιμο έκοψε σε έναν πεινασμένο άστεγο ένας αστυνομικός του Χιούστον επειδή έψαχνε σ΄έναν κάδο με σκουπίδια στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Δημαρχείο. Ο άστεγος ήταν ο 44χρονος Τζέιμς Κέλι, που όπως εξήγησε έψαχνε να βρει κάτι να φάει.
 
Το πρόστιμο επιβλήθηκε με βάση ένα νόμο του 1942 περί «παρενόχλησης περιεχομένου κάδων» («molesting garbage containers»[sic]). Το 1988 ο νόμος αυτός επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει όσους αναζητούσαν ανακυκλώσιμα υλικά σε κάδους και την τελευταία 20ετία εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά καθώς οι Δήμοι επιχειρούν να διώξουν τους αστέγους μακριά από το κέντρο των πόλεων.
 
Μα είναι δυνατόν κάποιοι προτιμούν να φάνε φαϊ από τα σκουπίδια αντί να χορτάσουν με τις σούπες που μοιράζουν στους άστεγους διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις; Η αλήθεια είναι ότι οι αρχές ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ τα συσσίτια γιατί διαιωνίζουν την παραμονή των αστέγων στο κέντρο των πόλεων. Το 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο του Χιούστον ψήφισε μια απαγόρευση των συσσιτίων που γίνονται χωρίς άδεια από το Δημαρχείο. Το πρόστιμο για όσους παραβιάζουν την απαγόρευση είναι 500 δολάρια.
 
Αυτοί οι δύο νόμοι είναι χαρακτηριστικά δείγματα της ποινικοποίησης της φτώχειας. Όπως εξηγούν Αμερικανοί μελετητές του φαινομένου, αντί να ξοδεύουν χρήματα για κοινωνικά προγράμματα, οι δημοτικές αρχές πολύ περισσότερα χρήματα επιβάλλοντας πρόστιμα στους αστέγους ή ρίχνοντάς τους στη φυλακή ελπίζοντας ότι εκείνοι ως διά μαγείας θα εξαφανιστούν. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2004, η εγκατάσταση των αστέγων σε ξενώνες θα στοίχιζε το ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ που κοστίζει η φυλάκισή τους! (Βλέπε εδώ)  Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με τη συντηρητική αφήγηση ότι οι φτωχοί φταίνε οι ίδιοι που κατάντησαν άστεγοι…
 
 Για το πρόστιμο στον Τζέιμς Κέλι, βλέπε εδώ
 
Ο Στουρνάρας ελπίζουμε να μην πάρει ιδέες από την είδηση. Ικανός είναι προκειμένου να αφήσει στο απυρόβλητο τους ζάμπλουτους εντολοδόχους του να αυξήσει τα δημόσια έσοδα επιβάλλοντας χαράτσια στους ρακοσυλλέκτες.
 
Πηγή: mao.gr