Σελίδες

Προσωρινή σύνταξη και στους αποχωρούντες δημοσίους υπαλλήλους

Του Πέτρου Χριστοδούλου

Λόγω του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εξαιτίας των χιλιάδων αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβάλλουν οι αποχωρούντες δημόσιοι υπάλληλοι, η κυβέρνηση επιλέγει την "σολομώντεια" λύση της προσωρινής σύνταξης, όπως συμβαίνει ήδη και για όσους περιμένουν την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ.


Το ποσό της προσωρινής σύνταξης ανέρχεται σε ποσοστό 80% της κύριας σύνταξης που θα δικαιούται τελικά ο ασφαλισμένος και υπολογίζεται για το ΙΚΑ από τις αποδοχές του τελευταίου μήνα απασχόλησης. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης το ποσό της προσωρινής δεν αφορά τον χρόνο που έχει διανυθεί σε όλα τα Ταμεία, αλλά μόνο στον τελευταίο φορέα. Ωστόσο δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη από τα επικουρικά ταμεία. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία σε μια προσπάθεια να μετριασθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Στο Δημόσιο προσωρινή σύνταξη θα μπορεί να καταβάλλεται - μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου- στους υπαλλήλους που υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης, καθώς και στους στρατιωτικούς.

Το ποσό που θα δίνεται θα φτάνει το 50% του βασικού μισθού κατά την αποχώρηση.
Για τους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015 το ποσό αυτό αφορά το μισθολογικό κλιμάκιο κατά την 31η Οκτωβρίου 2011.

Προκειμένου να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη είναι απαραίτητη η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης με τον χρόνο ασφάλισης που έχει ο εργαζόμενος (χορηγείται το σχετικό έντυπο από τα ασφαλιστικά ταμεία)Στην αίτηση πρέπει να αναγράφονται και τα Ταμεία στα οποία έχει διανυθεί ο εν λόγω χρόνος, ενώ χρειάζεται οπωσδήποτε βεβαίωση διακοπής εργασίας.

Τέλος, με ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας δίνεται λύση και στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τους δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων, που περιμένουν για μήνες να επανεξεταστούν από τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας). Η σύνταξη θα καταβάλλεται κανονικά για ένα εξάμηνο, έως ότου οι ασφαλισμένοι εξεταστούν εκ νέου από τα ΚΕΠΑ.


15 Φεβ 2013  ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ