Σελίδες

"Βρέχει" σοβάδες στο 7ο-10o Δημοτικό σχολείο Χαλανδρίου

7o-dimotikoΑπό την Αμαρυσία

Ένα μεγάλο κομμάτι σοβά αποκολλήθηκε και έπεσε από το ταβάνι αίθουσας διδασκαλίας του 2ου ορόφου στο σχολικό συγκρότημα του 7ου και 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου (Κρήτης 24, Κάτω Χαλάνδρι)!
Στη συγκεκριμένη αίθουσα κάνουν μάθημα παιδιά της ΣΤ’ τάξης, τα οποία ευτυχώς δεν κινδύνεψαν, καθώς εκείνη την ώρα το σχολείο ήταν κλειστό. 

Ελέω… υποχρηματοδότησης

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα μας ο διευθυντής του 7ου Δημοτικού Γιώργος Κυριαζόπουλος, η αποκόλληση οφείλεται στο γεγονός ότι έχει καταστραφεί η μόνωση του κτηρίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα από την υγρασία.

Σημειώνεται ότι το κτήριο του σχολείου είναι κατασκευής του 1971 και ως εκ τούτου εμφανίζει πολλά και σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο, ο διευθυντής του 7ου Δημοτικού τόνισε ότι από τον Φεβρουάριο του 2012 ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Δήμο και την Τεχνική Υπηρεσία με αναλυτική έκθεση για όλα τα προβλήματα του κτηρίου, ενώ στην ίδια κίνηση προέβη και φέτος και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες πριν το συμβάν.
 
«Την 1η Φεβρουαρίου 2013 κατέθεσα υπόμνημα με τις ανάγκες του σχολείου από άποψη υλικοτεχνικών υποδομών», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντάς μας μάλιστα ότι η λίστα των προβλημάτων το κτηρίου είναι… μεγάλη. Μεταξύ άλλων αναφέρουμε ενδεικτικά τις ανάγκες για επιδιορθώσεις και βάψιμο του κτηρίου, μόνωση της οροφής, ανακατασκευή wc, επισκευή των ηλεκτρικών πινάκων και άλλα πολλά.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός που μας ανέφερε ότι τα τζάμια του κτηρίου διαθέτουν ακόμα τα αλουμίνια που χρησιμοποιούνταν το 1972 και αντί για λάστιχο έχουν… στόκο. «Αυτά με τον αέρα τρίζουν και κινδυνεύουν να πέσουν πάνω στα παιδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η επιδιόρθωση της οροφής είχε ενταχθεί τον προηγούμενο χρόνο σε εργολαβία του Δήμου, προϋπολογισμού 56.900 ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτούνταν από τη ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Όμως η χρηματοδότηση… δεν έφτασε ποτέ. Έτσι, πολλά έργα επιδιορθώσεων και συντήρησης και σε άλλα σχολεία έμειναν «στον αέρα», αφού τα κονδύλια που δίνονται στον Δήμο από την κεντρική διοίκηση για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων έχουν μειωθεί στα τρία τελευταία χρόνια περισσότερο από 50%. 
 
«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται»

Το παραπάνω τόνισε από την πλευρά της και η νέα αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Άννα Μαρία Τσικίνη. Όπως είπε η ίδια, κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας βρέθηκε στο σχολείο αμέσως μετά το συμβάν και έχει ήδη προβεί στην επιδιόρθωση του ταβανιού, αν και η τάξη ακόμα δεν χρησιμοποιείται. Σύμφωνα, ωστόσο με την αντιδήμαρχο «δεν τίθεται θέμα καταλληλότητας της αίθουσας».

Όσο για το γιατί ο Δήμος δεν είχε προβεί έγκαιρα στην επισκευή της μόνωσης, η νέα αντιδήμαρχος εξήγησε ότι η ΣΑΤΑ που προοριζόταν για τα σχολεία «δεν ήρθε ποτέ», με αποτέλεσμα «να κάνουμε με χρήματα του Δήμου ορισμένες επισκευές και παρεμβάσεις σε σχολεία, δίνοντας προτεραιότητα όπου υπήρχαν πιο άμεσες ανάγκες».

Η ίδια επισήμανε ότι «πλέον ό,τι κάνουμε γίνεται εκ των ενόντων, καθώς τα χρήματα που έρχονται για τα σχολεία είναι ελάχιστα». Πάντως, για το θέμα της μόνωσης στο 7ο και 10ο Δημοτικό η αντιδήμαρχος τόνισε ότι «το έργο θα γίνει με αντίστοιχη εργολαβία», υπογραμμίζοντας ότι «θα δείξουμε το ενδιαφέρον που απαιτείται».