Σελίδες

Θα "αξιοποιήσει" και το ΟΑΚΑ η Lamda



Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Αμαρυσία», ο Δήμαρχος Αμαρουσίου συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της Πολιτείας και επιχειρηματικών παραγόντων, με αντικείμενο της  την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ). 
Η συνάντηση ήταν σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης και παρευρέθηκαν οι Γ.Γ. των υπουργείων Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας, Μεταφορών, Αθλητισμού, Τουρισμού και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ. 

Στην σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι της εταιρείας Lamda Development.
Η εταιρεία διαχειρίζεται τις εξής εγκαταστάσεις περιμετρικά του ΟΑΚΑ:
- το εμπορικό κέντρο The Mall
- το εμπορικό κέντρο Golden Hall το οποίο πλέον της έχει παραχωρηθεί εξ’ ολοκλήρου, 
- ενώ επίσης έχει κατασκευάσει τα γειτνιάζοντα με το ΟΑΚΑ συγκροτήματα κατοικιών που είχαν χρησιμοποιηθεί στους ολυμπιακούς αγώνες σαν δημοσιογραφικό χωριό.

Απευθείας επικοινωνία ΟΑΚΑ-Golden Hall με αερογέφυρα
Αξίζει να σημειωθεί επί αυτών ότι, στο Golden Hall, με βάση τη νέα σύμβαση 90ετούς παραχώρησης στην Lamda, μειώθηκε το ετήσιο μίσθωμα που κατέβαλλε η εταιρεία στο δημόσιο, από τα 8 εκατ. ευρώ στις 900.00 χιλιάδες!  

Ακόμη υπήρξε δέσμευση για αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων, των επιτρεπόμενων χρήσεων και των ωραρίων λειτουργίας του εμπορικού κέντρου και επιτράπηκε η απευθείας επικοινωνία του Golden Hall με το ΟΑΚΑ διαμέσου εναέριας γέφυρας.

Στην σύσκεψη, σύμφωνα με την «Αμαρυσία» οι εκπρόσωποι της εταιρίας Lamda Development, ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της κατασκευής του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και των προβλεπόμενων από τη σχετική αναθεωρημένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς τους σε επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης.

Συναρτήθηκε δηλαδή από την εταιρεία, η αναθεώρηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με την συμβολή της στην συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του ΟΑΚΑ.
Στην ουσία όμως, έτσι διευκολύνεται πρωτίστως η εταιρεία, αφού η συγκοινωνιακή πρόσβαση είτε στον σταθμό της Νερατζιώτισσας, είτε στην Λ. Κηφισίας συμπίπτει ακριβώς την τοποθεσία που βρίσκονται τα δυο εμπορικά της κέντρα.  Άρα οι επισκέπτες του ΟΑΚΑ, θα ξεκινούν ή θα καταλήγουν στο Mall ή το Golden Hall.

Επίσης, στην σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της δημιουργίας Ολυμπιακού Μουσείου. Να σημειωθεί ότι, με βάση την σύμβαση παραχώρησης του 2006, είχε ήδη προβλεφθεί να δημιουργηθεί αυτό το μουσείο στο τμήμα του IBC που είχε απομείνει στο δημόσιο.
Με τη νέα σύμβαση παραχώρησης, από το ΤΑΙΠΕΔ στη Lamda Dev., που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο ο χώρος αυτός που ανήκε στο δημόσιο (14.300 τμ), ενσωματώθηκε στο υπόλοιπο τμήμα που καταλάμβανε το Golden Hall και παραχωρήθηκε (πιο σωστά χαρίστηκε) στην Lamda Development.
Άρα λοιπόν τίθεται το ερώτημα, το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων θα στεγάζεται στον χώρο του Golden Hall, δηλ. της Lamda ;  Και ποιος θα το εκμεταλλεύεται;

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Αμαρυσίας», «η διοίκηση της εταιρίας διατύπωσε τη βούληση να συμβάλει σε επίπεδο υλοποίησης σε προτάσεις που θα έχουν ως στόχευση την ανάδειξη του πολιτισμού, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος».

Η εμπλοκή της εταιρείας, με απόλυτα κυρίαρχο επιχειρηματικό (και ανέξοδο) ρόλο, στην υλοποίηση των προτάσεων «ανάδειξης» του ΟΑΚΑ, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα που προαναφέρθηκαν (τις συγκοινωνιακές διευκολύνσεις, την απευθείας σύνδεση OΑKA-Golden Hall, το Μουσείο κλπ) προδιαγράφουν την αξιοποίηση των εκτάσεων και εγκαταστάσεων του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου, προς όφελος της Lamda Development.

Η εισήγηση του Δήμου Αμαρουσίου για «ανάδειξή του ΟΑΚΑ σε πόλο αναψυχής και πολιτισμού για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, αλλά και θεματικού τουριστικού πόλου, που θα προσελκύει επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό», ακούγεται περισσότερο σαν μια διαφήμιση για το μονοπωλιακά ελεύθερο επιχειρηματικό πεδίο δράσης για την εταιρεία.

Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι επιχειρείται δια μέσω του Δήμου Αμαρουσίου η απευθείας προνομιακή αξιοποίηση του ΟΑΚΑ από την Lamda Dev. και μάλιστα χωρίς καμία επιβάρυνση από τη μεριά της.


Ολόκληρο το δημοσίευμα της "Αμαρυσίας"


oakaΣε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της Πολιτείας και επιχειρηματικών παραγόντων που συγκάλεσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, τέθηκαν οι βάσεις για την άμεση, διαφανή και ορθολογική αξιοποίηση του ΟΑΚΑ. 

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων ΥΠΕΚΑ, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Τουρισμού, εκπροσώπων της διοίκησης του ΟΑΚΑ, της εταιρίας Lamda Development και στελεχών της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου, στο δημαρχείο της πόλης.

Παρόντες στη συνάντηση από μέρους της Πολιτείας ήταν η γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάρω Ευαγγελίδου, ο γ.γ. Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής, ο γ.γ. Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, η γ.γ. Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου, ο γ.γ. Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, όπως επίσης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ Πέτρος Γαλακτόπουλος, και οι εκπρόσωποι της εταιρίας Lamda Development, ο διευθύνων σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου, και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Lamda Development για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία Δημήτρης Ζωντανός.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αξιοποίηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ), με άξονες την ανάδειξή του σε πόλο αναψυχής και πολιτισμού για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, αλλά και θεματικού τουριστικού πόλου, που θα προσελκύει επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.
Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, έγινε μία συνολική εκτίμηση του θέματος με βάση και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μετακίνηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης σε εγκαταστάσεις του συγκροτήματος του ΟΑΚΑ.

Εξετάστηκαν μία σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών, που στόχο έχουν πέραν από την ανάδειξη του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου σε τουριστικό και πολιτιστικό σημείο αναφοράς, αυτό να γίνει με όρους φιλικούς προς το περιβάλλον.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, «πέραν από την ανάδειξη του ΟΑΚΑ, που πρέπει να αποτελεί για την Πολιτεία και για τον Δήμο μας στόχο πρώτης προτεραιότητας, πρέπει να φροντίσουμε ώστε η ανάδειξη αυτή και η δημιουργία ενός ακόμη θεματικού υπερτοπικού πόλου να γίνει με όρους φιλικούς προς το περιβάλλον, με τρόπο τέτοιο που θα προσθέτει αξία στην πόλη μας και δεν θα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Μεταξύ άλλων, τέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:
• Η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συγκοινωνιακής σύνδεσης του ΟΑΚΑ με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έτσι ώστε να καταστεί ευκολότερη η προσέγγιση και επισκεψιμότητα από μέρους των επισκεπτών αλλά και των εργαζομένων, χωρίς να επιβαρυνθεί επιπλέον ο κυκλοφοριακός φόρτος.
• Η δημιουργία Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων, που θα λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης τουριστών, αλλά και θα αναδείξει την πλούσια ολυμπιακή παράδοση της χώρας που γέννησε τους Αγώνες.
• Η δημιουργία θεματικής διαδρομής μέσα στις εγκαταστάσεις.
• Η εκτέλεση παρεμβάσεων και αναπλάσεων μέσα στο χώρο, που κρίνονται αναγκαίες ώστε να καταστεί πιο φιλικός προς το χρήστη και επισκέπτη.
• Η δημιουργία λειτουργικών υπαίθριων χώρων, χώρων μαζικού αθλητισμού, καθώς και αναψυχής, που θα κρατούν τον επισκέπτη περισσότερο χρόνο στις εγκαταστάσεις.
Όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην άμεση αναγκαιότητα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ορθή και ισόρροπη αξιοποίηση του ΟΑΚΑ, έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, δρομολογώντας τα επόμενα βήματά τους.

Kαλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, έθεσε ως στόχευση το ΟΑΚΑ να γίνει ένας φιλόξενος, ζωντανός τόπος πολιτισμού – αθλητισμού – αναψυχής και πρασίνου για ολόκληρη την Αθήνα, με αξιοποίηση των υφιστάμενων συγκοινωνιακών κόμβων και δικτύων και την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων μαζικής μεταφοράς. «Μέσα από την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης χρηματοδοτικής πηγής στόχος μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, με σεβασμό προς το περιβάλλον και ανάδειξή τους σε σημαντικό πόλο έλξης για την πρωτεύουσα και τους επισκέπτες».

Με γνώμονα τον σχεδιασμό μίας παρέμβασης υπερτοπικής κλίμακας και όχι σημείο αναφοράς μόνο για την τοπική κοινωνία, η Γ.Γ. Περιβάλλοντος Μάρω Ευαγγελίδου, έθεσε ως αναγκαίο, βάσει και των νέων δεδομένων, να μην επιβαρυνθεί πρόσθετα η ήδη βεβαρημένη κυκλοφορία, όπως, επίσης, ενώ αναφέρθηκε και σε παρεμβάσεις σε επίπεδο ανάπλασης όπως η δημιουργία ολυμπιακής διαδρομής εντός του ΟΑΚΑ, αλλά και παραρεμάτιας ποδηλατικής διαδρομής.

Ο γ.γ Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής μίλησε στην αναζήτηση λύσεων ώστε οι νέοι μετακινούμενοι εργαζόμενοι να επιλέξουν τα μέσα μεταφοράς για τη μετάβασή τους στην εργασία τους.
Στο ζήτημα της πολύ καλής προσβασιμότητας εστίασε, η γ.γ. Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου, όπως και στη δημιουργία υπαίθριων χώρων, όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και προγράμματα μαζικής άθλησης, στην καθαριότητα του χώρου, αλλά και στην ανάπτυξη μέσα στο ΟΑΚΑ οποιασδήποτε δράσης ελεγχόμενα και οργανωμένα.
Σε στρατηγικές αναπλάσεις που θα αναβαθμίσουν σημαντικά το χώρο που θα τον καταστήσουν νέο πόλο έλξης για την πρωτεύουσα επικεντρώθηκε ο γ.γ. Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, δείχνοντας ως προαπαιτούμενη για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.
Σε επίπεδο συγκοινωνιακής σύνδεσης με το ΟΑΚΑ ο γ.γ. Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος, ενημέρωσε για το συνολικό επανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού έργου το 2013, όπου θα συνεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα, ενώ απουσία νομοθετικού πλαισίου για τη διαδημοτική συγκοινωνία αλλά και χρηματοδοτικών εργαλείων, συνέστησε να αναζητηθούν δυνατότητες οργάνωσης διαδημοτικής συγκοινωνίας σε επίπεδο σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα ή ανάπτυξης άλλων συνεργασιών.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της εταιρίας Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου και Δημήτρης Ζωντανός, ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της κατασκευής του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και των προβλεπόμενων από τη σχετική αναθεωρημένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς τους σε επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης. Η διοίκηση της εταιρίας διατύπωσε, επίσης, τη βούληση να συμβάλει σε επίπεδο υλοποίησης σε προτάσεις που θα έχουν ως στόχευση την ανάδειξη του πολιτισμού, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος.

Την άποψη να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες εξετάζοντας τις διαθέσιμες προτάσεις και δυνατότητες για να πάψει η καταστροφή του ΟΑΚΑ, κατέθεσε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ Πέτρος Γαλακτόπουλος.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη, προπαρασκευαστική συνάντηση ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, ανακοίνωσε τη δημιουργία μέσα στις επόμενες ημέρες επιτροπών επεξεργασίας για την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ και για τη συγκοινωνιακή πρόσβαση, αλλά και τη διενέργεια επόμενων θεματικών συναντήσεων προκειμένου να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από μέρους του Δήμου Αμαρουσίου, ο προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, ο αντιδημάρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλαος Πέππας, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Εξωραϊσμού της πόλης Βασίλης Κόκκαλης, ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας Νικόλας Αλεπούς, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΑΔΑ) και υπεύθυνου της δημοτικής συγκοινωνίας Γιώργου Ζήκου, του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Καρλαύτη και συνεργατών.