Σελίδες

Προβλήματα στη θερινή φύλαξη στο Κάτω Χαλάνδρι

Eπιστολή προς την αντιδήμαρχο Χαλανδρίου κυρία Αφροδίτη Χατζηγεωργίου έστειλε ομάδα γονιών που τα παιδιά τους συμμετέχουν στο καλοκαιρινό πρόγραμμα φύλαξης που διοργανώνει ο Δήμος Χαλανδρίου μαζί με την Ένωση Γονέων. 
Η επιστολή κυκλοφόρησε στον Τύπο και την αναδημοσιεύουμε.


Oμάδα γονέων νηπίων που συμμετέχουν στην θερινή φύλαξη


Χαλάνδρι, 4/7/2012
Αξιότιμη κύρια Αντιδήμαρχε,
Είμαστε γονείς νηπίων ηλικίας 4 έως 6 ετών και θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την προσπάθεια που κάνετε για να λειτουργήσει πρόγραμμα καλοκαιρινής φύλαξης με δημιουργική απασχόληση για νήπια στο δήμο μας στο οποίο έχουμε εγγράψει τα παιδιά μας (4ο -10ο νηπιαγωγείο Κ. Χαλανδρίου).
Για αρκετούς από μας, είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε να εμπιστευτούμε τα παιδιά μας στη φύλαξη. Βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, κατανοούμε τις προτεραιότητες και τις δυσκολίες του εγχειρήματος αυτού.
Είναι γεγονός ότι, κατά κοινή ομολογία των περισσότερων γονέων τόσο των νηπίων όσο και των παιδιών του δημοτικού, η πρώτη μέρα λειτουργίας του προγράμματος δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις (έλλειψη συντονισμού, κακή οργάνωση στην υποδοχή, μεγάλα διαστήματα παραμονής των παιδιών στον προαύλιο χώρο κάτω από τον ήλιο, χαοτική κατάσταση με τα φαγητά…)
Θέλουμε να επισημάνουμε ωστόσο την άμεση ανταπόκριση και ψυχραιμία όλων των υπευθύνων σε διάφορα αιτήματα που έγιναν από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας (είσοδος-έξοδος από πεζόδρομο κλπ.)
Θα θέλαμε όμως να σας μεταφέρουμε μερικά θέματα που εξακολουθούν να μας απασχολούν.
Και εμείς και τα παιδιά μας δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για τη μετάβαση από την ασφάλεια του νηπιαγωγείου στη συνύπαρξη με το δημοτικό.
Χωρίς τη δυνατότητα της χρήσης των ψυγείων που υπάρχουν, δυσκολευτήκατε να βρούμε ποικιλία σε φαγητά που δεν χαλάνε. Προσαρμοστήκαμε όμως και εμείς και τα παιδιά μας και με ισοθερμικό τσαντάκι, ένα χυμό, μια μπάρα δημητριακών, κομμένα φρούτα σε ταπεράκι, τοστ , σάντουιτς και ότι άλλο μπορεί να βρεθεί, καταφέραμε να μη χρειαζόμαστε ψυγείο. Αυτό πιθανότατα δεν ισχύει για τα παιδιά που αποχωρούν στις 16.00 και όχι στις 14.00 το μεσημέρι αφού, εύλογα, τα τρόφιμα δεν αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες τόσες ώρες.
Χρειαζόμαστε όμως, τουλάχιστον για τα νήπια , τα πρωτάκια και πιθανά και μεγαλύτερα παιδιά 10-15 λεπτά πρίν το διάλειμμα των 10:00 να τους ζητείται από τις δασκάλες να βγάζουν το κολατσιό τους και να το φάνε καθιστά και μέσα στις αίθουσες. Αντίστοιχα να κάνουν το ίδιο και στο διάλειμμα των 12:00. Ένας λόγος είναι ο ήλιος και ένας άλλος λόγος είναι η ηλικία τους. Το παίρνουν και δεν προλαβαίνουν (ξεχνάνε) να το φάνε, τους πέφτει κάτω, τους το ρίχνουν άλλα παιδάκια, πάνε τουαλέτα κρατώντας το στο χέρι κλπ.
Για τα νήπια τουλάχιστον αλλά και για τα υπόλοιπα παιδιά που μένουν μέχρι τις 16:00 θα πρέπει όταν φεύγουν τα υπόλοιπα παιδιά, να παίρνουν το φαγητό τους από τα ψυγεία και στις 14:00 να κάθονται, όπως καθόντουσαν όλο το χρόνο, με τη πετσετούλα τους και το ταπεράκι τους και να τρώνε.
Αν δεν είναι δυνατή η χρήση των ψυγείων(;) , τότε ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών σε κάθε τάξη, ίσως να μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε 1ή 2 ψυγειάκια με παγοκύστες σε κάποια άκρη της αίθουσας. Αν δεν μπορεί ο δήμος να τα αγοράσει, να μας δοθεί η δυνατότητα να τα αγοράσουμε μόνοι μας αν τα καταφέρουμε.
Βέβαια, το γεγονός ότι σε αντίστοιχα προγράμματα άλλων σχολείων του δήμου, κατά πληροφορίες μας, τα υφιστάμενα ψυγεία λειτουργούν κανονικά και διατίθενται προς χρήση στα καλοκαιρινά προγράμματα, ενώ παρέχεται επιπλέον και ζέσταμα του φαγητού από το προσωπικό, σίγουρα μας δημιουργεί κάποιους προβληματισμούς.
Επίσης, ένα θέμα που μας απασχολεί είναι η συχνότητα και η ώρα παραμονής των παιδιών στο προαύλιο και αντιστοίχως στην αίθουσα και αυτό γιατί και εμείς σαν γονείς δεν γνωρίζουμε το καθημερινό πρόγραμμα τους και ανησυχούμε για την καθημερινότητα τους σ’ ένα περιβάλλον με ιδιαίτερα ανεβασμένη θερμοκρασία όπου εκεί πρέπει να προστατευθούν ποικιλοτρόπως (απουσία στεγασμένων-σκιερών χώρων στο προαύλιο & υψηλές θερμοκρασίες εντός των αιθουσών).
Σίγουρα θα ήταν πιο κοντά στις προσδοκίες των γονέων και του Δήμου αν καταβάλλονταν προσπάθεια από τους οργανωτές και αρμοδίους, για την υλοποίηση του προγράμματος στη βάση των αναφερομένων στην αρχική ενημερωτική επιστολή του Δήμου σύμφωνα με την οποία : «…το πρόγραμμα επεκτείνεται σε 5 Δημοτικά Σχολεία για μαθητές δημοτικών και σε 5 Νηπιαγωγεία για τα νήπια, περιλαμβάνει αθλητισμό, ζωγραφική-καλλιτεχνικά, θεατρική αγωγή, μουσική και υλοποιείται από πτυχιούχους εκπαιδευτικούς.», με το προσωπικό (συμπεριλαμβανομένων των φυλάκων και