Σελίδες

Θα διακόπτουν το επίδομα ανεργίας σε όποιον "καταρτίζεται"

Οι "επιταγές κατάρτισης" αναστέλλουν την χορήγηση του πενιχρού επιδόματος ανεργίας. Παραπλανητικές πανάκριβες διαφημίσεις, σε προεκλογική περίοδο.


Αποκάλυψη του Halandri Pedia

Το πρόγραμμα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας training vouchers  ή “επιταγές κατάρτισης”, που πολυδιαφημίζεται σε προεκλογική περίοδο από όλα τα ΜΜΕ, παρουσιάζει ότι οι συμμετέχοντες (ωφελούμενους τους αναφέρει), μπορούν ταυτόχρονα να καταρτίζονται στις νέες τεχνολογίες και να πληρώνονται γιαυτό.

Αποκρύπτει όμως ότι για όσο διάστημα διαρκεί η "κατάρτιση", διακόπτεται η παροχή του επιδόματος ανεργίας στους δικαιούχους, παρότι ο χρόνος αυτός συνυπολογίζεται στον χρόνο επιδότησης της ανεργίας.
Και είναι πραγματικά άξιο απορίας, πως ενώ προεκλογικά σπαταλώνται τόσο μεγάλα ποσά σε πανάκριβες διαφημίσεις, "κόβουν" το μηνιαίο επίδομα των 359 ευρώ από κάθε άνεργο που θα "καταρτίζεται". Δεν σκέφθηκε κανείς με τι θα ζήσει εκείνο το διάστημα;

Λεφτά για παραπλανητικές διαφημίσεις υπάρχουν, στο επίδομα ανεργίας κάνουν την οικονομία;

Πιο αναλυτικά για το πρόγραμμα : 
οι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στο www.voucher.gov.gr και εφόσον εγκριθεί, θα λάβουν επιταγή μικτής αξίας 700 ευρώ, την οποία θα καταθέτουν σε συνεργαζόμενα με το πρόγραμμα ΚΕΚ, όπου αφού παρακολουθήσουν σεμινάρια τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών, διάρκειας 100 ωρών, θα υποβληθούν σε εξετάσεις πιστοποίησης των γνώσεών τους.

Η επιλογή των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, θα γίνεται με μοριοδότηση και τα κριτήρια θα είναι η ηλικία και η διάρκεια ανεργίας του υποψήφιου, με προτεραιότητα στους μακροχρόνια άνεργους και στις ηλικίες έως 24 και άνω των 55 ετών.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης και την συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης, θα εισπράξουν από τον ΟΑΕΔ εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 500 ευρώ.
Για τους επιδοτούμενους ανέργους γίνεται αναστολή του επιδόματος ανεργίας για όσο χρόνο διαρκεί η κατάρτισή τους*.
Συνολικά στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν 18.000 άνεργοι από τους οποίους 3.602 θα είναι στην περιοχή της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η "κατάρτιση" θα έχει διάρκεια περίπου 1,5 έως 2 μήνες, κατά τους οποίους ένας άνεργος θα χάνει ακόμη κι αυτά τα πενιχρά 359 ευρώ που λαμβάνει, τα οποία έχει προκαταβάλει στον ΟΑΕΔ, μέσω των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών που πλήρωνε όταν δούλευε. 
Θα χάσει δηλαδή περίπου 500 έως 700 ευρώ. 

Άρα, όχι μόνο δεν καλύπτεται αυτή η απώλεια από το "εκπαιδευτικό" επίδομα, αλλά στο τέλος οι "καταρτιζόμενοι" θα έχουν βάλει και από την τσέπη τους !

Σαν Ωφελημένοι από αυτή την διαδικασία, θα έπρεπε να αναφέρονται τα ιδιωτικά ΚΕΚ, τα οποία θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν τμήματα μέχρι και με 25 άτομα. 
Αυτό κατ' αναλογία θα τους αποφέρει μια ωριαία είσπραξη περίπου 150 ευρώ. Συνολικά δηλαδή ΕΝΑ μόνο τμήμα του προγράμματος θα αποδίδει μέχρι 15.000 ευρώ σε 1,5 - 2 μήνες.

Να σημειωθεί ότι στο τμήμα μπορούν να συμμετέχουν και "τρίτα φυσικά πρόσωπα" - 6.5 σελ.32

Επίσης τα "ΚΕΚ μπορούν να πραγματοποιούν προγράμματα και σε  ενοικιαζόμενες  / παραχωρούμενες Δομές τρίτων"- 5.2  σελ. 28

Ακόμη, οι συμμετέχοντες "υποχρεούνται για ένα εξάμηνο μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους στη δράση να ενημερώνουν το ΚΕΚ στο οποίο καταρτίστηκαν στο πλαίσιο της παρούσας για οποιαδήποτε τροποποίηση της κατάστασής τους όσον αφορά την απασχόλησή τους." - 8.3.2. σελ. 38

Τέλος, να σημειωθεί ότι δεν μοιάζει πολύ άσχετο το ότι, την Σχεδίαση & υλοποίηση του ηλεκτρονικού προγράμματος έχει η: Διεύθυνση Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών

-------------------------------------------------------------------------
*  Ζ. Καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος

Σημειώνεται ότι για τους επιδοτούμενους ανέργους γίνεται αναστολή του επιδόματος ανεργίας για όσο χρόνο διαρκεί η κατάρτισή τους
σελ. 39 - 8.4 - Ασυμβίβαστο μεταξύ εκ̟παιδευτικού επδόματος και επιδόματος ανεργίας.
Το χρονικό διάστημα που διαρκεί η κατάρτιση συνυπολογίζεται στο χρόνο επιδότησης της ανεργίας τους!! 

http://www.voucher.gov.gr/project/download-doc/id/2#page=38