Σελίδες

Με ψηφιακά «όπλα» η Εθνική Βιβλιοθήκη στο Φάληρο

Για μια ιστορική διαδρομή, που θα την οδηγήσει στο νέο, υπερσύγχρονο σπίτι της ετοιμάζεται η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Και μπορεί η απόσταση Πανεπιστημίου-Συγγρού να μην είναι μεγάλη, η διαδικασία της μετακόμισης, ωστόσο, δεν είναι απλή υπόθεση και αναμένεται να διαρκέσει μήνες ολόκληρους. 
Αξίζει όμως η αναμονή, καθώς στον νέο αυτό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος η Εθνική Βιβλιοθήκη θα ανθήσει, θα εμπλουτιστεί και αναπτύξει στενότερες σχέσεις με το ευρύ κοινό.

«Δεν πρόκειται για μια απλή μετακόμιση βιβλίων, αλλά για επανίδρυση του θεσμού. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας εισέρχεται στην ψηφιακή περίοδο της ιστορίας της. Με πλουσιότερες συλλογές, νέες υπηρεσίες, άλλο ύφος σε σχέση με το κοινό» δηλώνει με νόημα ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Σταύρος Ζουμπουλάκης, ενώ ο γενικός διευθυντής δρ Φίλιππος Τσιμπόγλου προσθέτει: «Για τους επόμενους μήνες μια ανθρώπινη αλυσίδα εκατό δημοσίων υπαλλήλων και διακοσίων εξωτερικών συνεργατών θα εργάζεται νυχθημερόν για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή».

Από την πρώτη μέρα του 2017, στους χώρους του Βαλλιανείου, του ιστορικού κτιρίου που φιλοξενούσε μέχρι σήμερα την Εθνική Βιβλιοθήκη, θα πραγματοποιούνται εργασίες καθαρισμού, επεξεργασίας και εγκιβωτισμού των 750.000 βιβλίων και τόμων περιοδικών της συλλογής, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύεται εκεί το προσωπικό προκειμένου να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Ωστόσο το παλιό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης δεν πρόκειται να ερημώσει μετά τη μετακόμιση, αφού θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αναγνωστήριο και εκθεσιακός χώρος, φιλοξενώντας, παράλληλα, και κάποιες συλλογές.

Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της μετακόμισης, τελικός στόχος είναι τα επίσημα εγκαίνια της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης να γίνουν περί τα τέλη του 2017. Στο μεταξύ θα έχει προηγηθεί μια δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας, στη διάρκεια της οποίας θα αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν.

Εξάλλου, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε πως σήμερα απευθύνει επίσημα πρόσκληση στο Ελληνικό Δημόσιο να πιστοποιήσει την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και να ξεκινήσει η παραλαβή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος από την ελληνική κοινωνία μέσω των φορέων που την εκπροσωπούν.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έως τον Φεβρουάριο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ και θα έχει οριστεί το νέο, επταμελές διοικητικό του συμβούλιο.

Αναστασία Κουκά