Σελίδες

Μηνύματα Τσίπρα με 13η σύνταξη και ΦΠΑ

της Μαρίνας Μάνη / euro2day.gr

Η κίνηση δεν είναι προεκλογική αλλά «είμαστε έτοιμοι και για σύγκρουση, εάν χρειαστεί». Aπό τον Ιούλιο συζητούν στο Μαξίμου το «δώρο» στους συνταξιούχους λόγω ΕΚΑΣ. «Περίπου μονομερής» η απόφαση για τον ΦΠΑ στα νησιά λόγω προσφυγικού.


Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού δεν είναι προεκλογική. Υποκρύπτει μηνύματα ωστόσο, εντός και (κυρίως) εκτός συνόρων, ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός «είναι έτοιμοι» να αντιμετωπίσουν μία αρνητική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση.

Όπερ, εάν οι Σόιμπλε-Τόμσεν τινάξουν στον αέρα την αξιολόγηση και, άρα, την ένταξη στην επόμενη φάση της ποσοτικής χαλάρωσης, τη σταδιακή έξοδο από την κρίση και την ενεργοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας για το χρέος, «θα επέλθει σύγκρουση».

Σύμφωνα με αξιόπιστα επιτελικά στελέχη δε, η «σύγκρουση» δεν θα είναι σε καμία περίπτωση εκλογές «για να διαπραγματευτούμε καλύτερα», διότι αυτό το διακύβευμα... «είναι last year». Οπως αφήνουν να εννοηθεί, μία προσφυγή σε κάλπες θα αφορά δημοψήφισμα ή εκλογές με δημοψηφισματικό χαρακτήρα, ωστόσο «οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές».

Κι αυτό διότι, όπως σημειώνουν, ο Β. Σόιμπλε κλιμακώνει μεν τις πιέσεις του και δείχνει να επιλέγει τη «θηλιά», ωστόσο στο τελευταίο Eurogroup αποδείχθηκε ότι «δεν κάνει τον περίπατο που έκανε πέρυσι», καθώς υπήρξε ελληνική υποστήριξη από μεγάλο αριθμό ομολόγων του, «θορυβημένων και από το σοκ του ιταλικού δημοψηφίσματος».

Κυβερνητικά στελέχη διαβλέπουν πίσω από τη «σκληράδα» του ισχυρού Γερμανού ακόμα και πρόθεση “να ρίξει” την κυβέρνηση Τσίπρα, «ξεπληρώνοντας τα γραμμάτια του 2015», ενώ θεωρούν σύμμαχό του (σ.σ. στη «σκληράδα») τον Πολ Τόμσεν, επισημαίνοντας τη «σιωπή» της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σ΄αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθούν οι «πολιτικές πρωτοβουλίες» που (ανακοινώθηκε ότι) θα αναλάβει το επόμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας.

«Στις επαφές που θα έχει με ηγέτες και αξιωματούχους δεν θα συζητά φυσικά τα 20 εκατ. ευρώ που λείπουν από έναν λογαριασμό, ή την τάδε μεταρρύθμιση που εκκρεμεί κάπου αλλού», αλλά το «τι διακυβεύεται στη μοναδική χώρα που σηκώνει μόνη της το βάρος του προσφυγικού, υφίσταται τις απειλές του Ερντογάν, πετυχαίνει τους στόχους ενός δύσκολου οικονομικού προγράμματος και έχει πολιτική σταθερότητα».
 

«Διορθώσαμε το λάθος με την κατάργηση του ΕΚΑΣ»

Οσον αφορά στις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού:
* Για τη διανομή μερίσματος από το υπερβάλλον πλεόνασμα στους χαμηλοσυνταξιούχους,  η συζήτηση ξεκίνησε στο Μαξίμου τον Ιούλιο, όταν έγινε αντιληπτό το βάρος (κοινωνικό και πολιτικό) που προκάλεσε η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

«Δεχτήκαμε την κατάργηση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και είπαμε ότι το εν λόγω βοήθημα θα αντικατασταθεί από την εθνική σύνταξη, η οποία όμως θα δρομολογηθεί... τον Ιανουάριο του 2018. Είναι προφανές ότι ο χαμηλοσυνταξιούχος δεν μπορεί να περιμένει 1,5 χρόνο τη ‘διόρθωση’ και δικαίως αντιδρά», ανέφερε τότε στο Euro2day.gr στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, με την παραδοχή ότι «υποτιμήσαμε το πρόβλημα».

Τη χθεσινή εξέλιξη είχε «φωτογραφίσει» αμέσως μετά τον ανασχηματισμό ο νέος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού της κυβέρνησης Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναφερόμενος δημοσίως στην ανάγκη διόρθωσης της αδικίας σ' αυτό το τμήμα πληθυσμού.

Γιατί η απόφαση ανακοινώθηκε τώρα; Διότι, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, το υπερβάλλον πλεόνασμα πρέπει να διατεθεί σε κοινωνικούς τομείς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους, αλλιώς διοχετεύεται στο χρέος.

Ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε το μέρισμα «13η σύνταξη», προκειμένου να τονώσει το ηθικό των χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι (θεωρείται βέβαιο ότι) θα το διοχετεύσουν στην κατανάλωση. 
 
Κατά τις πληροφορίες, υπήρξε σκέψη στο κυβερνητικό επιτελείο να δοθεί το «δώρο» με εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο εγκαταλείφθηκε αμέσως: «Θα έπαιρνε χρόνο να γίνουν διασταυρώσεις στοιχείων μέσω του taxis και να συμπληρωθούν φόρμες, οπότε θα χάναμε τις προθεσμίες», απαντούν οι αρμόδιοι.

Οπως έγινε γνωστό μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

«Περίπου μονομερής» η απόφαση για τον ΦΠΑ

* Για τον ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά, η απόφαση οφείλεται στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί λόγω προσφυγικού. Κατά τις πληροφορίες, μέτρησε η επικείμενη απόφαση των Βρυξελλων να ενεργοποιηθεί η Συνθήκη «Δουβλίνο 2» και... να επιστραφούν στην Ελλάδα πρόσφυγες που πέρασαν στην κεντρική Ευρώπη.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται «περίπου μονομερής», με την έννοια ότι δεν υπάρχει... υπογραφή των θεσμών, ωστόσο έχει εξασφαλιστεί συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους «να δείχνουν ελαστικότητα σε ό,τι επηρεάζει θετικά το προσφυγικό πρόβλημα».
Ο πρωθυπουργός άλλωστε διευκρίνισε ότι η αύξηση του ΦΠΑ (και) σ' αυτά τα νησιά θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Το «κενό» που προκύπτει από την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ υπολογίζεται στα περίπου 100 εκατ. ευρώ «και έχει καλυφθεί από το υπερβάλλον πλεόνασμα».

Μαζί με το κόστος της «13ης σύνταξης», το συνολικό ποσό που διατίθεται είναι περίπου 717 εκατ. ευρώ, δηλαδή μικρότερο από το ένα δισ. ευρώ που υπολογίζεται το συνολικό υπερβάλλον πλεόνασμα.

Υπάρχει δηλαδή το «μαξιλαράκι ασφαλείας» στο οποίο είχε αναφερθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν διαφορές, όταν οριστικοποιηθούν τα δημοσιονομικά στοιχεία από τη Eurostat τον Μάρτιο.

Κι άλλα «δώρα»

Κατά τις πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν κι άλλα «δώρα», μικρότερης «αξίας», όπως η επέκταση των σχολικών γευμάτων και τα επιδόματα σε άτομα με ειδικές ανάγκες.