Σελίδες

Τελετή απονομής βραβείων Γ' Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Το σχολείο μας: Το σχολείο που ζήσαμε – Το σχολείο που ονειρευόμαστε»

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, οργανώνουν την τελετή απονομής των βραβείων του 3ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Το σχολείο μας: Το σχολείο που ζήσαμε – Το σχολείο που ονειρευόμαστε» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 11πμ στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Νηπιαγωγεία Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια, δημόσια και ιδιωτικά, έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό στίγμα.
Από τη Χίο ως τη Κέρκυρα, από τη Νότιο Αφρική ως τη Ρουμανία, από την Κάσο μέχρι τη Νάουσα, από τη Λάρισα και τον Τύρναβο, από την Τήνο, τη Θεσσαλινίκη, το Κιλκίς, το Αιγάλεω, τη Νέα Σμύρνη, τα Βριλήσσια, τον Βόλο, την Αχαΐα, το Ρέθυμνο, την Άρτα, τη Κοζάνη, το Μοσχάτο, την Αλεξάνδρεια, τα Τέμπη, την Ηλεία, τη Λέρο, τη Φλώρινα και τόσα άλλα νησιά, πόλεις, χωριά και νομούς της Ελλάδας, δεκάδες μαθητές έδειξαν με τις δημιουργίες τους πως το μέλλον είναι εδώ!

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό αποτέλεσε ερέθισμα ερευνητικών δραστηριοτήτων από τα παιδιά στον ελεύθερο χρόνο τους έξω από το σχολείο ή μέσα στο σχολείο, με την επεξεργασία των στοιχείων μέσα στην τάξη (βιβλιογραφικές αναζητήσεις, επισκέψεις, συνεντεύξεις).

Κόμικς και animation, ραδιοφωνικές εκπομπές και ηχητικά αρχεία, κινηματογραφικές αφηγήσεις και ταινίες μικρού μήκους καθώς και φωτο ιστορίες βασισμένες σε σενάρια των μαθητών, ένας πλούτος υλικού από δεκάδες δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας και της ομογένειας ήταν η μορφή μέσα από την οποία τα παιδιά μίλησαν για το παρελθόν, αλλά και για τα όσα ονειρεύονται στο μέλλον.

Τα μικρότερα παιδιά, από τα νηπιαγωγεία και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού συμμετείχαν με εικαστικές συνθέσεις  

Τα έργα κρίθηκαν από ειδική Επιτροπή εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων και καλλιτεχνών,
Στην τελετή βράβευσης, θα δοθούν ξεχωριστά βραβεία για την προσχολική, δημοτική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και βραβεία ανά κατηγορίες. 

Τα βραβευμένα έργα θα αναρτηθούν στη σχετική ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης (www.i-create.gr)  και στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΔΙΣΥ www.ekedisy.gr/mousio-proforikis-istorias/.
Όλες οι συμμετοχές θα λάβουν αναμνηστικό έπαινο για τη συμμετοχή τους.

Στόχοι του διαγωνισμού ήταν:
Η συμμετοχή των μαθητών/τριών σε διαδικασίες οπτικοακουστικού γραμματισμού (θέαση, κριτική προσέγγιση και παραγωγή οπτικοακουστικών προϊόντων)
Η μύηση των μαθητών/τριών σε ερευνητικές και ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες.
Η ενασχόληση των μαθητών με την τοπική ιστορία (η γνωριμία με την ιστορία του σχολείου κ.ά.)
Η συγκέντρωση, διάσωση, ταξινόμηση και προβολή πρωτογενών και δευτερογενών πηγών από τον χώρο της εκπαίδευσης (προφορικές και γραπτές μαρτυρίες, φωτογραφίες, κινούμενες εικόνες κ.ά.). Η αξιοποίηση γραπτών και προφορικών πηγών.
Η εκδήλωση κριτικής (συγκλίνουσας) στάσης.
Η εκδήλωση αποκλίνουσας στάσης και δημιουργικότητας.
Η ενεργητική συμμετοχή των μαθητών/τριών σε διαδικασίες μάθησης.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο info@ekedisy.gr, 210 3250341 ή στο edutv@minedu.gov.gr, 210 3443042.