Σελίδες

Από Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου και κάθε Τετάρτη, το Cine-Δράση επιστρέφει στο ΤΥΠΕΤ

H όμορφη θερινή περιπέτεια ολοκληρώθηκε… Aρχίζει η χειμερινή!

Οι αναγκαίες ευχαριστίες και ένας... σύντομος απολογισμός
Με την προβολή της ταινίας «Ο τρίτος άνθρωπος» του Carol Reed ολοκληρωθήκαν οι καλοκαιρινές προβολές, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, διοργάνωσε το Cine-Δράση στο Β΄ Γυμνάσιο Βριλησσίων.
Κάθε Τετάρτη, από τις 22 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες κάτοικοι των Βριλησσίων, κάθε ηλικίας, αρχικά άγνωστοι μεταξύ τους, συναντήθηκαν με αφορμή την όμορφη και ψυχαγωγική δραστηριότητα που λέγεται σινεμά, βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, γνωρίστηκαν, ήρθαν λίγο πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Όλοι ζήσαμε στιγμές χαλάρωσης από τις ανησυχίες μας και ελάφρυνσης από το βαρύ καθημερινό φορτίο των καταπιεσμένων συναισθημάτων μας. 

Το σχολικό προαύλιο υπήρξε ένα ασφαλές καταφύγιο για να χαμογελάσουμε, να γελάσουμε δυνατά, να κλάψουμε σιωπηρά ή με λυγμούς, χωρίς τον κίνδυνο να μας κρίνει κανείς, γιατί όλοι μοιραζόμασταν τα ίδια συναισθήματα, είτε από την παρακολούθηση μιας όμορφης ερωτικής σκηνής, είτε ενός, ανυπέρβλητης ομορφιάς, φυσικού τοπίου, μιας αδικίας, μιας γέννησης, ενός θανάτου. Βρήκαμε τροφή για σκέψη, απαντήθηκαν κάποια ερωτηματικά μας, φωτίστηκαν κάποιες σκοτεινές πλευρές για τα τεκταινόμενα αυτή τη περίοδο σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο στην πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο. Όλοι εμπνευστήκαμε νέους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων μας, γίναμε λίγο πλουσιότεροι συναισθηματικά και σοφότεροι πνευματικά.

Στο διάστημα αυτό προβλήθηκε μια μεγάλη γκάμα προσεκτικά επιλεγμένων ταινιών, που έχουν στο ενεργητικό τους πολλά βραβεία και διακρίσεις, όλων των κατηγοριών, κωμωδίες σάτιρες, φιλμ νουάρ, πολεμικές ή αισθηματικές κ.ά. από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, πρόσφατες ή παλιότερες που όμως εξακολουθούν να διατηρούν τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια τους.

Ταινίες για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, για τη φιλία και την ανθρώπινη επικοινωνία, για την ελπίδα και την επιμονή, την αγάπη και το μίσος, την αλήθεια και το ψέμα, την εκδίκηση και τη λύτρωση. ‘Άλλες για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, ή η καταστροφή του ανθρώπου ως ατόμου ή ως ομάδας από το κυνηγητό του αλόγιστου κέρδους.

Όμορφα βράδια. Και δεν ήταν πάντα εύκολη η προετοιμασία τους... Η αδιάλειπτη προβολή, κάθε Τετάρτη, σε υπαίθριο χώρο, είναι μια πραγματική περιπέτεια. Δεκάδες καρέκλες, βαριά ηχεία, τραπεζάκια και άλλα αντικείμενα έπρεπε να μπουν και να βγουν κάθε φορά από τις αίθουσες του σχολείου.

Αλλά υπήρχε δυνατή ομάδα! Ο Λεωνίδας Ιωαννίδης κάθε Τετάρτη παρών, να σκαρφαλώσει στο αφύλακτο μπαλκονάκι για να κρεμάσει την οθόνη, ο Άγγελος Τσίχλας επί ποδός για να στήσει και να ξεστήσει το σύστημα προβολής, πάντα με την ανησυχία μήπως κάτι πάει στραβά με τα μηχανήματα ή οι καιρικές συνθήκες κάνουν κάποια στιγμή το θαύμα τους. Η Μαρία Στίγκα να φροντίζει τον χώρο, που συχνά το αεράκι ξαναγέμιζε με φύλλα. Η γραφίστριά μας Βίκυ Μαλλίρη, που επιμελήθηκε το υψηλής αισθητικής πρόγραμμα προβολών και τις αφίσες, τις οποίες εκτύπωσε ο Σάμης των εκδόσεων Γαβριηλίδης.

Όλοι αυτοί και άλλοι πολλοί, που ο χώρος δεν μας επιτρέπει να αναφέρουμε, δούλεψαν χωρίς κανένα προσωπικό οικονομικό όφελος, πέρα από τη χαρά που προσφέρει η ομαδική δημιουργία και η αίσθηση του συνανήκειν.

Αλλά είχαμε και καλούς «βοηθούς»! Όλους τους μόνιμους ή περιστασιακούς θεατές, επώνυμους (όπως, ενδεικτικά, ο πρώην δήμαρχος Κώστας Ιωαννίδης, ο Κώστας Κωνσταντάτος από το συγκρότημα Εncardia, ο ποιητής Χρήστος Βατούσιος κ.α.) και κυρίως, τους πιστούς «ανώνυμους» φίλους θεατές, που όλοι τους, μετά το τέλος των προβολών, βοηθούσαν στο μάζεμα των καρεκλών.

Επίσης θα ήταν παράλειψή μας αν δεν ευχαριστούσαμε όσα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ενίσχυσαν, με σταθερό τρόπο, την προβολή των δραστηριοτήτων μας, όπως την έντυπη «Αμαρυσία», το διαδικτυακό «Βριλησσιώτικα Νέα», το «Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων» και τον ενημερωτικό ιστότοπο artandpress.gr, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ενημέρωση των συνδημοτών μας και όχι μόνον!

Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βριλησσίων -και τον Άλκη Εγκολφόπουλο- καθώς και τη διευθύντρια του Β΄ Γυμνασίου Φωτεινή Κατσαμπούρη, που όχι μόνο αποδέχτηκαν το αίτημα του Cine Δράση για πραγματοποίηση των προβολών στον προαύλιο χώρο του σχολείου, αλλά έκαναν τα πάντα για να υποστηρίξουν την όλη προσπάθεια.


Μαρίνα Παπαχριστοδούλου
Για την "Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine-Δάση"


Φωτογραφία: Στέφανος Ζαφειρόπουλος, www.greecewithin.com/gr