Σελίδες

Δήμος Βριλησσίων: Ενημέρωση στο πλαίσιο της εκστρατείας για το κάπνισμα

Στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης των δημοτών από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για τις ανθυγιεινές συνέπειες του καπνίσματος και της απόρριψης στο περιβάλλον των αποτσίγαρων, με στόχο να περιοριστεί η ελευθερία του καπνίσματος και έτσι να μην υπάρχουν αρνητικά παραδείγματα στη νέα γενιά για την κοινωνική αποδοχή αυτής της ανθυγιεινής συνήθειας και για να μην ενοχλούνται και επιβαρύνονται οι μη καπνιστές, ιδίως όσοι βρίσκονται  στις μικρές ηλικίες αλλά και οι μεγαλύτεροι, αλλά και για να περιοριστεί το κάπνισμα και σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:


Παγκοσμίως, παράγονται 6 τρις αποτσίγαρα το χρόνο, από τα οποία τα 4,5 πετάγονται σε δημόσιους χώρους. Στη χώρα μας ο αριθμός των αποτσίγαρων υπολογίζεται σε 20 δις, αριθμός ο οποίος μεταφράζεται σε 3.500 τόνους, με το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών να πετάγεται σε δρόμους, πάρκα, παραλίες κλπ.

Στις μεγάλες πόλεις θεωρείται το υπ’ αριθμόν ένα σε ποσότητα απόβλητο που συλλέγουν τα συνεργεία καθαρισμού των δήμων, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το κόστος διατήρησης της καθαριότητας, επιβαρύνοντας οικονομικά τους Δήμους.

Για τους λόγους αυτούς, καλούμε τους φίλους καπνιστές να αποφύγουν το κάπνισμα σε παιδικές χαρές, πλατείες, χώρους άθλησης, καλοκαιρινά θέατρα & κινηματογράφους, στάσεις αναμονής για επιβίβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, τους καλούμε να μην πετάνε τα αποτσίγαρά τους στους παραπάνω αναφερόμενους χώρους, ούτε στα πεζοδρόμια ή τους δρόμους.

Το αποτσίγαρο δεν είναι απλά ένα μικρό σκουπίδι, είναι ένα τοξικό απόβλητο που βλάπτει τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ενώ προκαλεί άσκοπη οικονομική επιβάρυνση στο Δήμο.

Ας προχωρήσουμε λοιπόν σε μια μικρή αλλαγή στη συμπεριφορά μας για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας, να σεβαστούμε την υγεία των συμπολιτών μας, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να διατηρήσουμε το Δήμο μας καθαρό.