Σελίδες

Ψήφισμα Δήμου Βριλησσίων εναντίον των διατλαντικών συμφωνιών TTIP, CETA, TISA

Την ανακήρυξη του Δήμου Βριλησσίων ως ελεύθερης ζώνης από τις συμφωνίες «Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου» (ΤΤΙP), «Γενική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία» (CETA) και «Συμφωνία Εμπορίου και Υπηρεσιών» (TISA), αποφάσισε στη 13η/2016 συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης 13/7 το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων. Με την αποδοχή του κατατεθέντος ψηφίσματος από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Αλέξη Μαυραγάνη και τη διαπαραταξιακή συνυπογραφή πλειάδας μελών του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της πόλης, κι εν τέλει την έγκριση από τα μέλη όλων των παρατάξεων εκτός της «Νέας Πνοής» που αρνήθηκε την υπερψήφισή του, ο Δήμος Βριλησσίων, ευθυγραμμισμένος με τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμμετέχει σε ένα δίκτυο περισσότερων από 20 Ο.Τ.Α. ήδη στην Ελλάδα και άνω των 1.800 στην Ευρώπη.

Στο αποδοκιμαζόμενο από το Δ.Σ. Βριλησσίων υπό διαπραγμάτευση αδιαφανές σύμπλεγμα παγκόσμιων εμπορικών συμφωνιών, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

α) Οι προδιαγραφές για τα εμπορεύματα γίνονται ενιαίες για τις Η.Π.Α. και την Ε.Ε., πράγμα που προκαλεί ανησυχίες, ειδικά για τα τρόφιμα, καθώς οι Η.Π.Α. τηρούν χαμηλότερα στάνταρ, ειδικά σε ό,τι αφορά στη χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά και γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) τροφίμων. Στην Ε.Ε., βάσει της Αρχής της Πρόληψης, μια εταιρία πρέπει να αποδείξει πως ένα προϊόν είναι ασφαλές για να το κυκλοφορήσει στην αγορά, ενώ στις Η.Π.Α. με βάση την αρχή της Απόδειξης του κινδύνου από τους ενδιαφερόμενους (όλους εμάς) συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή ο ενδιαφερόμενος (κράτος, φορείς, καταναλωτές κλπ) πρέπει να αποδείξει πως το προϊόν είναι επικίνδυνο για να αποσυρθεί (ετεροχρονισμένα και με τις όποιες επιβαρύνσεις στην υγεία μας έχει προκαλέσει ήδη) από την αγορά.

β) Κατοχυρώνεται η δυνατότητα μιας εταιρίας να μηνύει ένα κράτος με ευνοϊκούς όρους σε ένα παράλληλο δικαστικό σύστημα, όταν θεωρεί πως αυτό αποτυγχάνει να τηρήσει τους όρους της ΤΤΙP. Αυτές οι αγωγές θα εξετάζονται (χωρίς δημοσιότητα) από ειδικά ιδιωτικά δικαστήρια τα οποία θα αποζημιώνουν τις εταιρίες από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή, από τα χρήματα των κόπων των φορολογούμενων πολιτών.

γ) Ανοίγουν προς ιδιωτικοποίηση όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά, όπως το νερό και η υγεία, και μάλιστα χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς σε κρατικό έλεγχο μιας υπηρεσίας, ακόμα κι αν αυτή είναι η βούληση της κυβέρνησης και των πολιτών.

δ) Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου θα υποχρεούνται να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των πολιτών στο διαδίκτυο, καταργώντας την αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων που θεμελιώνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ε) Τα εργατικά δικαιώματα στην Ε.Ε. εναρμονίζονται με αυτά στις Η.Π.Α., το οποίο σημαίνει πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των εν γένει εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που θεωρούνται φραγμοί για το εμπόριο, ενώ όπως και με την εφαρμογή αντίστοιχων εμπορικών συμφωνιών τύπου NAFTA στη Βόρεια Αμερική, η πλήρης και άκριτη απελευθέρωση του εμπορίου θα σημάνει την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας και στις δυο πλευρές του ατλαντικού και, φυσικά, στον τόπο μας.

Ειδικότερα για την ΤΤΙP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), η διατλαντική συμφωνία αποτελεί ένα μνημόνιο εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Η.Π.Α. και Ε.Ε, το οποίο χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια στις διαπραγματεύσεις, έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης, άρση της Ευρωπαϊκής Αρχής της προφύλαξης, υπέρμετρη προστασία των επενδυτών/πολυεθνικών και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών προτύπων.

Τέλος, με τις TTIP, CETA, TISA τίθενται σε άμεσο κίνδυνο η παραγωγή και οι πωλήσεις ελληνικών αγροτικών προϊόντων προέλευσης, καθώς η χαλάρωση των προδιαγραφών και εν γένει κανόνων και κανονισμών περί πνευματικής ιδιοκτησίας θα επηρεάσουν αρνητικά τις ετικέτες ποιότητας και τα κατοχυρωμένα αγροτικά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (ΠΟΠ / ΠΓΕ).

Σύμφωνα με το Ψήφισμα, στα πλαίσια της Διακήρυξης της Βαρκελώνης, με την οποία αιρετοί αυτοδιοικητικοί από κάθε γωνιά της Ευρώπης ενώνουν τη φωνή τους κατά των αδιαφανών διαπραγματεύσεων των αναφερόμενων διεθνών εμπορικών συμφωνιών, το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων αποφάσισε:
  •  Την κήρυξη των Βριλησσίων ως ελεύθερης ζώνης από τις συμφωνίες TTIP, CETA και TISA.
  • Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών των Βριλησσίων γύρω από το περιεχόμενο και τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη εφαρμογή αυτών των συμφωνιών.
  • Τη στήριξη των σχετικών πρωτοβουλιών των συλλογικών αυτοδιοικητικών οργάνων, με στόχο τη συνδιαμόρφωση και από κοινού κατάθεση αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δημοσιοποίηση του συνόλου των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων που έχουν λάβει χώρα μέχρι τώρα, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία με το περιεχόμενο και την κατεύθυνση τους ως έχουν μέχρι σήμερα.
  • Την ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Πολιτείας και των πολιτικών φορέων για τις πρωτοβουλίες και τη θέση μας ενάντια σε αυτές τις συμφωνίες και κατάθεση αιτήματος για τη μη αποδοχή και καταψήφιση αυτών των συμφωνιών.
Ο Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Ξ. Μανιατογιάννης τόνισε σχετικά ότι: «Πρόκειται για ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο αφορά στη βιώσιμη ή μη παραγωγή και κατανάλωση βασικών τροφίμων, καθώς και σε ευρύτερα θέματα περιβάλλοντος και σύγχρονης κοινωνικής διάρθρωσης, ενώ στα καθ' ημάς θέτει σοβαρούς προβληματισμούς και κινδύνους για την τοπική αγορά και τον εμπορικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής μας και συνολικά για την τοπικής μας κοινωνία, όπως και για όλες τις περιοχές της χώρας μας, κι ιδίως τις αγροτοπαραγωγικές, από τις οποίες άλλωστε προερχόμαστε ή καταγόμαστε αρκετοί από εμάς».