Σελίδες

Τα αλλάζουμε όλα

Του Αλέξη Χρστόπουλου*

Ζούμε δύσκολες αλλά και ιστορικές μέρες. Αναμετριόμαστε με τις προσωπικές μας πολιτικές πορείες, με όσα πιστέψαμε και υπηρετήσαμε, με τα ανεκπλήρωτα οράματά μας. Η αριστερά βρίσκεται για πρώτη φορά στην εξουσία και είναι αναγκασμένη να εφαρμόζει πολιτικές ξένες γι αυτήν. Αναγκάζεται γιατί απλούστατα δεν υπάρχει άλλη λύση και αυτό διαπιστώθηκε απ’ όλους μας με οδυνηρό τρόπο. Αναγκάζεται γιατί επί μισόν αιώνα στη χώρα ασκήθηκαν πολιτικές που την οδήγησαν ουσιαστικά στην διάλυση. Αναγκάζεται γιατί όλοι όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα εφάρμοσαν πολιτικές που τους βοήθησαν να διαιωνίζουν την εξουσία τους, να κάνουν καριέρες, να βολεύουν τους πολίτες-πελάτες τους,να φουσκώνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε  Ελλάδα, Παναμά, Λουξεμβούργο κλπ. Κι όλα αυτά σε βάρος ενός λαού στον οποίον πέταγαν τα ξεροκόματα,του πλασάριζαν μια πλαστή ευμάρεια με δανεικά και του προετοίμαζαν το εφιαλτικό μέλλον που βιώνουμε σήμερα.


Μισό αιώνα κράτησε αυτή η απάτη. Διέλυσαν τα πάντα. Ο δημόσιος τομέας ήταν το τσιφλίκι τους. Επέλεξαν να τον καταστήσουν γραφειοκρατικό,αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο γιατί ετσι μπορούσαν να εξυπηρετούν τις πολιτικές τους και τα συμφέροντα που εξυπηρετούσαν, πάντα φυσικά με το αζημίωτο. Ο ιδιωτικός τομέας έμαθε να παρασιτεί σε βάρος του δημοσίου, με δάνεια για επενδύσεις που ουδέποτε έγιναν, με τεράστια μεγέθη φοροδιαφυγής που κανένας δεν έλεγχε, με λογαριασμούς αδήλωτου χρήματος στο εξωτερικό κλπ. Στην Ελλάδα είχαμε νοσοκομεία χωρίς γιατρούς-νοσηλευτές και κρεβάτια, σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, επιθεωρήσεις εργασίας σε ανοιχτή γραμμή με τους εργοδότες, εφορίες που υπήρχαν για να εξυπηρετούν τους φοροφυγάδες, τράπεζες που δάνειζαν τα λεφτά των αποταμιευτών χωρίς καμιά εγγύηση, ΜΜΕ που λειτουργούσαν παράνομα και φυσικά στοιχημένα με τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας,ασφαλιστικά ταμεία που τζογάριζαν τις ασφαλιστικές εισφορές, πολεοδομίες  στην υπηρεσία των εργολάβων, δασαρχεία εξυπηρέτησης των καταπατητών και έναν λαό παραμυθιασμένο με χρηματιστήρια, ολυμπιάδες, διακοποδάνεια, όλα όσα δηλαδή κοιμίζουν τις συνειδήσεις,στρεβλώνουν τις σκέψεις και οδηγούν στον εφησυχασμό, στην απάθεια και στην ανάθεση.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτός ο μισός αιώνας καταστροφής και απαξίας δεν μπορεί να διορθωθεί ούτε σε ένα, ούτε σε δύο χρόνια. Χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος προκειμένου ουσιαστικά να δημιουργηθεί ένα εντελώς νέο κράτος, με διαφορετική φιλοσοφία, διαφορετικές δομές και θεσμούς, προσανατολισμένο αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των πολλών και της χώρας, εχθρικό στα μεγάλα και ιδιοτελή συμφέροντα και φιλικό στην καθημερινότητα και στις ίσες ευκαιρίες των πολιτών. Κι αυτό ακριβώς το κράτος προσπαθεί να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινώντας ουσιαστικά από μηδενική βάση.

Η αριστερά ξεκίνησε μια μεγάλη,αν και οδυνηρή πορεία.Ουσιαστικά,όσο κι αν δεν μας αρέσει ξαναστήνουμε από τα ερείπια του το αστικό κράτος. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε για δύο λόγους:

α) γιατί η χώρα πρέπει να προχωρήσει και οι πολίτες να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν και
β) γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε κάποτε να φτάσουμε στους μακροπρόθεσμους πολιτικούς μας στόχους. Στην πορεία αυτή πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα.

Χρειαζόμαστε έναν εντελώς διαφορετικό δημόσιο τομέα αλλά και έναν υγιή ιδιωτικό. Χρειαζόμαστε κανόνες,θεσμούς,ρυθμίσεις και δικλείδες ασφαλείας στην αγορά, στο κράτος αλλά και στο πολιτικό σύστημα. Χρειαζόμαστε προσεκτικές και σχεδιασμένες επιλογές κλάδων ανάπτυξης αλλά και μελετημένες κλαδικές πολιτικές σε κάθε τομέα της οικονομίας. Χρειαζόμαστε να καλλιεργήσουμε και να αναπτύξουμε πολιτικές συμμαχιών με κάθε κοινωνική η πολιτική συλλογικότητα που αντιλαμβάνεται,έστω και από διαφορετική οπτική τις ανάγκες για ριζικές αλλαγές και είναι διατεθειμένη να συμβάλει δημιουργικά στην συνδιαμόρφωση πολιτικών επιλογών που θα λειτουργήσουν προωθητικά για την χώρα και τον λαό. Χρειαζόμαστε και πρέπει οπωσδήποτε να πετύχουμε αλλαγή των συσχετισμών σε Ευρωπαικό επίπεδο γιατί μόνο τότε οι πολιτικές μας θα βρουν πρόσφορο έδαφος εφαρμογής και υλοποίησης.

Τα οράματα και οι στόχοι της αριστεράς που πιστέψαμε και υπηρετήσαμε με ανιδιοτέλεια εδώ και δεκαετίες είναι ζωντανά μέσα μας αλλά και στην κοινωνία. Εξακολουθούμε να τα υπηρετούμε προσαρμόζοντας τις πολιτικές μας και λαμβάνοντας σοβαρά υπ’όψιν μας τους συσχετισμούς δυνάμεων. Έχουμε εμπιστοσύνη στις ιδέες μας,στο κόμμα μας και στους συντρόφους μας. Τα λάθη που σίγουρα θα κάνουμε, ακόμα και οι υπερβολές μας δεν πρόκειται να επηρρεάσουν την κρίση του λαού. Οι αντίπαλοί μας είναι χρεωκοπημένοι πολιτικά και αναξιόπιστοι ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο. Η εκστρατεία λάσπης και παραπληροφόρησης δεν αντέχει σε βάθος χρόνου και εφ’ όσον μάλιστα αφορά καθαρές πολιτικές και πεντακάθαρα πρόσωπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα κριθούν από το συνολικό τους έργο,από την παρέμβασή τους στην καθημερινότητα του πολίτη,από την εναντίωσή τους στο επάγγελμα »ρουσφέτι», από την αλλαγή πορείας της χώρας και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της, από την ικανότητά τους να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν αποτελεσματικές πολιτικές. Και είμαι σίγουρος ότι όποτε και αν γίνει αυτή η κρίση το αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα θετικό.

* Ο Αλέξης Χριστόπουλος είναι Αναπληρωτής Συντονιστής Νομ/κης Επιτροπής Βόρειας Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ

http://www.ecoleft.gr/