Σελίδες

«Beau Jeu»: Η υψηλών προδιαγραφών, επίσημη μπάλα του Euro 2016

Η επίσημη μπάλα για το Euro 2016 ονομάζεται «Beau Jeu» και φέρει την υπογραφή της Adidas, η οποία επένδυσε στην έρευνα ώστε να προσφέρει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Όμως πότε μια μπάλα θεωρείται πραγματικά καλή; 

Μπορεί το ποδόσφαιρο να μοιάζει ένα απλό παιχνίδι, όταν όμως μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπου διακυβεύονται εκατομμύρια ευρώ, τότε τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Έτσι και η μπάλα που χρησιμοποιείται στα ματς έχει περάσει από πολλές μελέτες και δοκιμαστικά τεστ μέχρι να φτάσει στο γήπεδο.

Η επίσημη μπάλα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2016, που βαφτίστηκε με το όνομα «Beau Jeu» είναι από συνθετικό υλικό και όχι από δέρμα, που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν παλαιότερα. Το εσωτερικό της παραμένει το ίδιο: μια σαμπρέλα από ένα είδος καουτσούκ που χρησιμοποιείται και σε λάστιχα ποδηλάτων και διακρίνεται για την ανθεκτικότητα και την ελαστικότητά της.
 
Λιγότερα πάνελ, περισσότερη αεροδυναμική
Σύμφωνα με τη FIFA η μπάλα δεν πρέπει να απορροφά περισσότερο νερό απ’ ό,τι το 10% του βάρους της.
Σύμφωνα με τη FIFA η μπάλα δεν πρέπει να απορροφά περισσότερο νερό απ’ ό,τι το 10% του βάρους της.
Το ιδιαίτερο όμως στη μπάλα του Euro 2016 είναι η επιφάνειά της. Οι κλασικές μπάλες ποδοσφαίρου αποτελούνται συνήθως από δώδεκα πεντάγωνα και 20 εξάγωνα, που ονομάζονται πάνελ. Η Αdidas που έχει αναλάβει την παραγωγή της μπάλας της φετινής διοργάνωσης, επέλεξε να χρησιμοποιήσει μόνο πέντε ίδια πάνελ, τα οποία δεν ράβονται μεταξύ τους αλλά συγκολλούνται με την ειδική μέθοδο thermal bonding. Έτσι η μπάλα αποκτά όχι μόνο ανθεκτικότητα αλλά και συμμετρία. Ο μικρότερος αριθμός των πάνελ συνεπάγεται και λιγότερα σημεία συγκόλλησης που σημαίνει μεγαλύτερη ακρίβεια στη γεωμετρία και καλύτερη αεροδυναμική.
Είναι εντυπωσιακό πόσες προδιαγραφές πρέπει να πληροί ένα φαινομενικά τόσο απλό αντικείμενο.

Εξαιρετικής σημασίας για παράδειγμα είναι η μπάλα να είναι αδιάβροχη. Σύμφωνα με τη FIFA η μπάλα δεν πρέπει να απορροφά περισσότερο νερό απ’ ό,τι το 10% του βάρους της. Μια βαριά μπάλα εγκυμονεί κίνδυνο τραυματισμού των παικτών. Μπορεί για παράδειγμα να προκαλέσει διάσειση όταν οι ποδοσφαιριστές κάνουν κεφαλιές. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος που προτιμάται πλέον το συνθετικό υλικό από το δέρμα. Η μέθοδος συγκόλλησης πάντως που χρησιμοποιείται στην κατασκευή δεν επιτρέπει να εισέλθει σχεδόν καθόλου νερό στο εσωτερικό.

Τελικός κριτής ο παίκτης

Απαραίτητα είναι και τα τεστ αντοχής. Η μπάλα περνάει από δοκιμασία κατά την οποία εκτοξεύεται 2000 φορές με ταχύτητα 50 χλμ την ώρα σε μια ατσάλινη επιφάνεια. «Στην Αdidas μάλιστα εκτοξεύουμε τη μπάλα 3500 φορές» επισημαίνει ο Ρόλαντ Ρόμλερ, ο οποίος συμμετείχε στην δημιουργία της Beau Jeu.

Το εν λόγω τεστ γίνεται με τη βοήθεια ρομπότ και στη συνέχεια αναλύονται τα αποτελέσματα για να τελειοποιηθεί η απόδοση και ποιότητα.

Τέλος, την μπάλα δοκιμάζουν και παίκτες όλων των κατηγοριών σε πραγματικές συνθήκες. Αυτό το τεστ είναι από τα πιο σημαντικά, όπως εξηγεί ο κ. Ρόμλερ: «Όταν οι παίκτες που συμμετέχουν στα τεστ είναι απόλυτα ικανοποιημένοι όσον αφορά την αίσθηση που τους αφήνει η μπάλα στο παιχνίδι, τότε μόνο ξεκινάει η παραγωγή». 

Φάμπιαν Σμιντ / Αλεξάνδρα Κοσμά