Σελίδες

Η όπερα «ΠΑΛΙΑΤΣΟΙ» από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Δήμο Αγίας Παρασκευής

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Όπερα της Βαλίτσας έρχονται στο Δήμο Αγίας Παρασκευής με την όπερα «ΠΑΛΙΑΤΣΟΙ» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, στις 8:00 μμ, στο θέατρο του Αμερικανικού Κολλεγίου (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή), σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη, σκηνικά και κοστούμια Γιάννη Κατρανίτσα και μουσική προετοιμασία-συνοδεία παράστασης Φρίξου Μόρτζου.
Οι «Παλιάτσοι» είναι μια χαρακτηριστική ιταλική όπερα με σπουδαίες άριες, ντουέτα, χορωδιακά, αλλά και ένα ορχηστρικό ιντερμέδιο, που παρουσιάζει την τραγική ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της κομέντια ντελ άρτε που πρέπει να κάνει το κοινό του να γελάσει, αν και έχει μόλις πληροφορηθεί για την απιστία της κολομπίνας, την οποία υποδύεται η γυναίκα του. Τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και στην πραγματικότητα αρχίζουν να θολώνουν. «Ridi Pagliaccio!»-«Γέλα Παλιάτσο» τραγουδά στην σπαρακτική του άρια λίγο πριν μαχαιρώσει, εξαγριωμένος από παράφορη ζήλεια, την άπιστη γυναίκα του και τον εραστή της πάνω στη σκηνή. Συγκλονισμένος μετά αναφωνεί στο ακροατήριο «La commedia è finita!» - "Η παράσταση τελείωσε!".

Η Όπερα της Βαλίτσας ξεκίνησε το 2011 από την Εθνική Λυρική Σκηνή σαν μια καλλιτεχνική δράση που είχε κύριο σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό, μυώντας το στο μαγικό κόσμο της όπερας και του λυρικού ρεπερτορίου. Οι παραγωγές της Όπερας της Βαλίτσας είναι ευέλικτες και ταξιδεύουν σε απρόσμενους χώρους (πνευματικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους) με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές της ΕΛΣ, με συνοδεία ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά... μέσα σε μια βαλίτσα.

Η παράσταση περιλαμβάνεται στο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»
Είσοδος ελεύθερη