Σελίδες

Η Αττική οργανώνει και συντονίζει την αλληλεγγύη

"Για πρώτη φορά στην Ελλάδα λειτουργεί το κέντρο logistics για τα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες"
Του Χρήστου Καπάταη, αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα

Μια σημαντική πρωτοβουλία έλαβαν την Παρασκευή, 4 Μαρτίου, η Περιφέρεια Αττικής με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία του πρώτου, στην Ελλάδα, κέντρου logistics, ενός κέντρου δηλαδή για την αποθήκευση και τον εφοδιασμό ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Αυτός είναι ο έμπρακτος τρόπος με τον οποίο η αλληλεγγύη των πολιτών λαμβάνει οργανωμένα χαρακτηριστικά, μέσα από δομές, μακριά από πρόχειρες και αποσπασματικές ενέργειες που, εν τέλει, λειτουργούν υπονομευτικά της συλλογικής προσπάθειας.

Θέσαμε τους άξονες που διασφαλίζουν την οργανωμένη συγκέντρωση των προσφορών με σωστή καταγραφή, ασφαλή φύλαξη, απαραίτητη συντήρηση και συντονισμένο και έγκαιρο εφοδιασμό των σημείων όπου παραμένουν οι πρόσφυγες. Αντιμετωπίζουμε έτσι με έργα και όχι λόγια το εθνικό θέμα του προσφυγικού / μεταναστευτικού, οργανώνοντας την αλληλεγγύη και προστατεύοντας τους πρόσφυγες από ενδεχόμενα φαινόμενα εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας. Χάρη στη δουλειά των εθελοντών, λειτουργεί για πρώτη φορά μια δομή για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής προσφοράς και τον περιορισμό της ταλαιπωρίας των προσφύγων / μεταναστών.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η δήλωση της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, κατά την υπογραφή του μνημονίου, ότι "η Περιφέρεια Αττικής, με αίσθηση ευθύνης απέναντι σε ένα εθνικό θέμα, δίνει ουσιαστικές λύσεις, στέρεες λύσεις, που δεν στοχεύουν στον εντυπωσιασμό ή στην τηλεθέαση, αλλά στην αντιμετώπιση μιας πολυπαραγοντικής κατάστασης, η οποία ακριβώς λόγω της φύσης της απαιτεί σοβαρότητα και συστηματικότητα στην αντιμετώπισή της». Μάλιστα, η χρησιμότητα του κέντρου φάνηκε πριν καλά - καλά ξεκινήσει η επίσημη λειτουργία του, ήδη από την περασμένη Κυριακή, 6 Μαρτίου, όταν χρειάστηκε άμεσα να συλλέξει, μεταφέρει και αποθηκεύσει πολλούς τόνους ειδών για τους πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί από πολίτες στο Σύνταγμα και τα οποία κινδύνευαν, αν παρέμεναν εκτεθειμένα στην πλατεία.

Με σκοπό τη βέλτιστη και συνεχή ενημέρωση των πολιτών, έχουμε δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής, όπου δίνονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες ανάγκες για είδη πρώτης ανάγκης των σημείων διαμονής προσφύγων. Η σελίδα επικαιροποιείται συστηματικά στη βάση των αιτημάτων των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική. Παράλληλα, οι πολίτες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες μπορούν να ενημερώνονται στο τηλέφωνο 210 48 19 001 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση center@patt.gov.gr.

Η δημιουργία σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Εμπορίου του Κέντρου logistics αποτελεί την τελευταία μιας σειράς πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής, από την πρώτη στιγμή που οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές άρχισαν να αυξάνονται. Από την πρώτη στιγμή, η περιφερειακή αρχή, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, έφερε το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στις 29 Οκτωβρίου, κατά το οποίο η περιφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα νομοθετικές παρεμβάσεις για να συμπληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Ένα θέμα που επανέφερε η περιφερειάρχης, κατά τη συνεδρίαση του Π.Σ. στις 3 Μαρτίου, τονίζοντας ότι πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα, π.χ., το θέμα της μεταφοράς των προσφύγων, προκειμένου να μπορέσει η Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Με τον τρόπο αυτό, η Αττική δείχνει τον δρόμο της υπεύθυνης αντιμετώπισης, με κοινωνικό πρόσημο, ενός σύνθετου εθνικού προβλήματος. Στην πορεία αυτή συνεχίζουμε.