Σελίδες

Τρακτέρ στο Σύνταγμα; Για κανέναν λόγο!

του Γιώργου Μελιγγώνη

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όταν βρίσκεται μία κοινωνική διαμαρτυρία σε εξέλιξη και περνά τα κοινώς παραδεδεγμένα όρια, τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και «μπλοκάρει». Βλέπετε, η «καταστολή» διαδηλώσεων και άλλου είδους κοινωνικής διαμαρτυρίας έρχεται, προφανέστατα, σε αντίθεση με το ίδιο το DNA του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Είναι προφανές, μ’ άλλα λόγια, ότι μία κυβέρνηση της Αριστεράς ούτε κεφάλια μπορεί να ανοίξει, ούτε λάστιχα τρακτέρ να σκάσει. Τα όρια της χρήσης του κρατικού «μονοπωλίου της βίας» είναι περιορισμένα, όταν πρόκειται γι’ αυτή την κυβέρνηση και αυτή την συγκυρία.

Ωστόσο, η φράση «κυβέρνηση της Αριστεράς» περιέχει την λέξη «Αριστερά», αλλά και την λέξη «κυβέρνηση». Όσο, δηλαδή, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί η Αριστερά να αναδειχθεί σε «εχθρό του λαού» και να μετέλθει μέσων που κατήγγελλε, όπως η αστυνομική βία, τα δακρυγόνα, τα γκλομπ και η καταστολή, άλλο τόσο αυτονόητο είναι ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κυβερνά και να διασφαλίζει ανά πάσα στιγμή ότι οι νόμοι τηρούνται.

Αγροτικά μυστήρια
Όλα τα παραπάνω ισχύουν, βεβαίως, και στην περίπτωση των αγροτών. Υπό την πίεση των δανειστών και της συμφωνίας που ψήφισαν όλα τα «ευρωπαϊκά» κόμματα και ενέκριναν και οι πολίτες στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο με το οποίο αλλάζει την φορολογία και το Ασφαλιστικό των αγροτών. Κάποιοι, πραγματικά «μικροί» αγρότες θα ωφεληθούν, κάποιοι άλλοι θα επιβαρυνθούν περαιτέρω. Πέραν όμως των προβλέψεων της κυβερνητικής πρότασης –που προς το παρόν δεν έχουν καμία σημασία, αφ’ ης στιγμής δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές- προβληματίζει και ο τρόπος διαμαρτυρίας. Οι αγρότες έκλεισαν «με το καλημέρα» τους δρόμους  -και, μάλιστα, χωρίς «κόστος» για τους ίδιους αυτή τη φορά, αφού όλα τα καταστήματα είναι «φίσκα» με αγροτικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα, με διαρκείς ελιγμούς και προσχήματα, οι αγρότες αποδεικνύουν ότι δεν θέλουν τον διάλογο. Στην αρχή ζήτησαν διάλογο με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που το δέχθηκε και τους κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου. Τότε, το ματασκέφτηκαν. Και είπαν ότι δεν κάνουν διάλογο αν δεν συμμετάσχουν όλα τα κόμματα. Η κυβέρνηση είπε «ναι», ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία και σήμερα επρόκειτο να συνεδριάσει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου –με βουλευτές-εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Κι όμως, οι αγρότες ακύρωσαν ξανά τη συμμετοχή τους.

Και τώρα, απειλούν να κατέβουν στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ τους, να κατασκηνώσουν και να παραλύσουν το κέντρο της Αθήνας για μέρες. Μάλιστα, εκπρόσωποί τους λένε, σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, πως ετοιμάζουν σκηνές και ράντζα, προκειμένου να θέσουν το κέντρο της Αθήνας σε κατάσταση πολιορκίας επί μακρόν.

Δεν γνωρίζουμε πόσο σοβαρά έχουν αξιολογήσει στο Μέγαρο Μαξίμου τις απειλές αυτές. Άλλωστε, αρκετοί στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι μία «κυβέρνηση της Αριστεράς» δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει «φωτιά και τσεκούρι» σε βάρος των αγροτών. «Δεν μπορούμε να χάσουμε 5% σε μία ημέρα», λένε. Ωστόσο, προφανώς ξεχνούν ότι αν το κέντρο της Αθήνας κλείσει, η οικονομική δραστηριότητα στην πρωτεύουσα παραλύσει επί μακρόν και η πλατεία Συντάγματος μεταβληθεί σε ένα υπαίθριο  «γιουσουρούμ», τότε αφενός η κυβέρνηση θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να παρέμβει με βία, υπό την πίεση όλων των άλλων κοινωνικών τάξεων, αφετέρου το πολιτικό κόστος τότε θα είναι τεράστιο. Μπορεί να είναι και η αρχή του τέλους. Και θα χρειαστεί πολύ περισσότερη βία, απ’ ό,τι θα χρειαστεί αν η κυβέρνηση διαμηνύσει απλώς το αυτονόητο: ότι αγρότες κάτω από τις Αφίδνες δεν περνούν. Τελεία και παύλα.

Αν, παρ’ελπίδα, το Σύνταγμα κλείσει, θα έχουν δημιουργηθεί οι «ιδανικές» συνθήκες για πολιτικό ατύχημα. Η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με διλήμματα και μεθόδους καταστολής που η ίδια αποστρέφεται (και καλά κάνει), θα χάνει τη μία μετά την άλλη τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις και θα δείχνει στην κοινωνία ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει.

ΥΓ: Α, και τότε δε θα φταίνε οι «βαρόνοι» και τα «διαπλεκόμενα ΜΜΕ» για «προσπάθεια αποσταθεροποίησης», όπως τώρα. Θα έχει βάλει μόνη της τα χέρια της και θα έχει βγάλει τα μάτια της.