Σελίδες

Δωρεάν γραφική ύλη σε μαθητές

Στην πρώτη του συντεταγμένη δράση με καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα προχωρά το Εθνικό Τυπογραφείο. Συνολικά 5.000 τετράδια, μπλοκ σημειώσεων και ζωγραφικής θα διατεθούν δωρεάν σε μαθητές ειδικών σχολείων της χώρας, στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας του Τυπογραφείου και των υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παιδείας που εισάγει τον θεσμό του «Τετραδίου του Μαθητή».

Στόχος η συγκεκριμένη δράση να επαναληφθεί τόσο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, όσο και τα επόμενα χρόνια, σε ετήσια βάση.

Τις προσεχείς ημέρες θα διανεμηθούν 3.000 τετράδια σε μαθητές ειδικών σχολείων σε φυλακές όλης της χώρας, 1.000 σε σχολεία που φοιτούν μαθητές Ρομά –όπως στο Ζεφύρι και στον Ασπρόπυργο– και 1.000 σε σχολεία του Δήμου Περάματος όπου διαπιστώνονται οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η δημόσια δαπάνη είναι σχεδόν μηδενική.

Οπως εξήγησε χθες στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου ο ειδικός γραμματέας του Εθνικού Τυπογραφείου, Δ. Παπαδημητρόπουλος, για τη συγκεκριμένη μαθητική ύλη αξιοποιήθηκε χαρτί που είχε περισσέψει στο Τυπογραφείο ως υπόλοιπο εργασιών και παρέμενε στις αποθήκες του.

Για τις εκτυπωτικές ανάγκες της γραφικής ύλης χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογική υποδομή του Τυπογραφείου. Τα εξώφυλλα των τετραδίων και των μπλοκ κοσμούνται με εικαστικά έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών όσο και υπαλλήλων του. Η ποσότητα της μαθητικής ύλης συναντάται με την ποιότητα.

Τα παραπάνω αποτελούν τη μία πλευρά της κοινής πρωτοβουλίας. Παράλληλα, σε συνέχεια της εικαστικής έκθεσης «ΦΕΚ + Τέχνη» που φιλοξενούνταν μέχρι προχθές στο κτίριο του Τυπογραφείου (με αφορμή τα 190 χρόνια από την ίδρυσή του), θα τεθούν προς πώληση αριθμημένες αφισέτες με εικαστικό περιεχόμενο, τις οποίες φιλοτέχνησαν αφιλοκερδώς 40 δημοφιλείς καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες (ανάμεσά τους οι: Γ. Αδαμάκης, Σ. Βλαζάκη, Μ. Κατζουράκης, Κ. Κατραζάκου, Α. Κυραρίνης, Α. Λίτη, Ε. Λύρα, Κ. Μαρούδα, Β. Μαυριδόγλου, Ε. Παπαδημητρίου, Αρ. Πατσόγλου, Δ. Σεβαστάκης, Ελ. Τζάτζαλος, Γ. Μ. Τουλιάτου κ.ά.).

Στόχος της παράλληλης αυτής δράσης, η περαιτέρω ενίσχυση μαθητών αλλά και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που στηρίζουν άπορα παιδιά.

Μία από αυτές τις οργανώσεις είναι και η «Κιβωτός του Κόσμου». «Θα είναι διαθέσιμα σε bazaar ή σε εκδηλώσεις» εξήγησε ο Απ. Μακρής, εκπρόσωπος της «Κιβωτού», απευθύνοντας χαιρετισμό στη χθεσινή συνέντευξη. Συνεργασία αναμένεται να ακολουθήσει και με τους «Γιατρούς του Κόσμου».
 
Διεύρυνση της πρωτοβουλίας

«Το υπουργείο Παιδείας συζητά με το Εθνικό Τυπογραφείο και για την κάλυψη και άλλων αναγκών. Σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και συμφωνίες σε νέες δράσεις» ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Γ. Παντής, συμπληρώνοντας: «Ηρθε η στιγμή να αφυπνιστεί το Δημόσιο, να κάνουμε τις συνέργειες που πρέπει και να προχωρήσουμε σε νέους ρόλους».

«Η πρωτοβουλία αυτή θα διευρυνθεί. Στόχος είναι το Εθνικό Τυπογραφείο να αναδειχτεί ως ένας φορέας με κοινωνικό πρόσημο» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρ. Βερναρδάκης, παρομοιάζοντας το Τυπογραφείο με έναν «κοιμώμενο γίγαντα». Η παρομοίωση αυτή μάλλον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολική.

Τα τελευταία χρόνια το Εθνικό Τυπογραφείο μπήκε σε μια «γκρίζα ζώνη». Το έργο του συρρικνώθηκε στο πλαίσιο περιοριστικών πολιτικών.

Σενάρια ήθελαν την υπερβολική μείωση της δομής του, κάτι που προφανώς θα οδηγούσε στην εκχώρηση των υπηρεσιών του σε ιδιώτες. Η προαναφερθείσα εικαστική έκθεση είχε στόχο ένα ποιοτικό άνοιγμα του Εθνικού Τυπογραφείου στην κοινωνία.

Ανάμεσα στις νέες δράσεις του Τυπογραφείου προβλέφθηκε η διάθεση των εντύπων ΦΕΚ σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω ΚΕΠ. Από τον Ιούλιο του 2015 όλα τα προς δημοσίευση κείμενα αποστέλλονται στο Τυπογραφείο μέσω διαδικτύου, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία.

Εχει συντμηθεί πλέον ο χρόνος αναμονής για τη δημοσίευση ενός κειμένου στο ΦΕΚ. Ακόμη προσφάτως τέθηκε σε λειτουργία νέα εφαρμογή: η ηλεκτρονική αποστολή μη ψηφιοποιημένων ΦΕΚ στον πολίτη, έπειτα από αίτημά του.

Ηδη οι υπηρεσίες του Τυπογραφείου έχουν καταγράψει 60-70 αιτήματα σε λιγότερο από ένα μήνα. Ακόμη ο εν λόγω δημόσιος φορέας έχει προχωρήσει σε μια νέα έκδοση του λεξικού της νεοελληνικής γλώσσας, σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών.

«Μέλημά μας, να αντεπεξέλθουμε στην κάλυψη περισσότερων λειτουργικών αναγκών του Δημοσίου, όπως σε δήμους» ενημέρωσε ο κ. Παπαδημητρόπουλος.

efsyn.gr