Σελίδες

Γιάννης Δραγασάκης: Δεν είναι όραμά μας να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες

Το προσφυγικό και η ανασυγκρότηση της χώρας είναι τα δύο ιστορικών διαστάσεων εθνικά στοιχήματα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών.
Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η προσφυγική κρίση είναι το κορυφαίο πρόβλημα της εποχής μας. «Είτε η Ευρώπη θα το αντιμετωπίσει συλλογικά, είτε κάθε χώρα θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο, ο οποίος δεν οδηγεί παρά στο να καταστεί ανεξέλεγκτο», όπως ανέφερε.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι όραμά μας να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης, τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης και ξεκαθάρισε ότι το προσφυγικό κάνει ακόμα πιο αναγκαία την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και ιδιαίτερα το παράλληλο πρόγραμμα.
Αφορμούμενος ενδεχομένως από τη σφοδρή αντίδραση των δανειστών, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι πρόκειται απλά για δράσεις που θα γίνονται παράλληλα με το μνημόνιο, για δράσεις που είναι αναγκαίες ανεξάρτητα από το αν περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές.

Παράλληλα στάθηκε στη σημασία που έχει, υπό την παρούσα συγκυρία, η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Η προσφυγική κρίση κάνει ακόμα πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», είπε χαρακτηριστικά.

Αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους
"Οι προϋποθέσεις έχουν δημιουργηθεί και αναγνωριστεί και η όποια καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη". Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει το έναυσμα στις συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους, η θετική έκβαση των οποίων θα βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει στις αγορές και στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Στη συνέχεια η ΕΚΤ θα κάνει αυτά που προβλέπονται, ανανεώνοντας τη ροή χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει στο β' εξάμηνο του έτους.
Σε ερώτηση αν η επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης επηρεάζει τους όρους της αξιολόγησης, ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας πως όσα έπρεπε να γίνουν για την πρώτη αξιολόγηση έχουν γίνει.
Ακόμη, πρόσθεσε πως δεν αρκεί η μετάβαση από την ύφεση στην ανάκαμψη αν δε στηριχτεί σε νέους μηχανιμσούς πλούτου και βαθέος μετασχηματισμό του κράτους

Για τους αγρότες
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Γιάννης Δραγασάκης δικαιολόγησε τους αγρότες που διαμαρτύρονται για όσα έχουν συμβεί όλα αυτά τα χρόνια, επισήμανε, ωστόσο, πως υπάρχουν αγρότες που δεν έχουν αντιληφθεί ότι τα προβλήματα θα λυθούν με ένα νέο μοντέλο που δεν θα στηρίζεται στις επιχειρήσεις.

Στον κόσμο των επιχειρήσεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι φορείς της επιχειρηματικότητας δυσανασχετούν όταν αντιλαμβάνονται ότι τα προνόμια τελείωσαν και η δικαιοσύνη θα λειτουργεί ανεξάρτητα.

Στα θετικά ανέφερε πως αναδύεται μια νέα επιχειρηματικότητα, κυρίως από νέους. Αλλά και κορυφαίες εργοδοτικές ενώσεις είναι σε σχέση δημιουργικού διαλόγου με την κυβέρνηση για τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Κύκλωμα εκβιασμού
"Η αποκάλυψη ενός κυκλώματος που κατηγορείται για εκβιασμούς δείχνει ότι στη χώρα δεν υπάρχουν μόνο φαινόμενα σήψης και διαπλοκής αλλά και οι αντιστάσεις προς αυτά, καθώς και θεσμοί που παράγουν αποτελέσματα", τόνισε.