Σελίδες

Σούζαν Σάραντον: Ένα νεκροταφείο σωσιβίων λέει περισσότερα για την προσφυγική κρίση από οτιδήποτε άλλο

Αυτό είναι το «Βουνό της Δυστυχίας» ή το «νεκροταφείο σωσιβίων» στη βόρεια πλευρά της Λέσβου. Όπως και αν επιλέξετε να το πείτε, πρόκειται για μια τεράστια υπενθύμιση της αντοχής του ανθρώπινου είδους.
Μέσα στον χρόνο, περίπου ένα εκατομμύριο άνδρες, γυναίκες, νέοι, γέροι, δυνατοί, αδύναμοι άνθρωποι, έφτασαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης, αναζητώντας διεθνούς προστασίας. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη βία και τις διώξεις στις χώρες καταγωγής τους. 

Περίπου 800.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Ακόμη και εάν καταφέρουν να κάνουν το επικίνδυνο πέρασμα της θάλασσας με ασφάλεια, έχουν να συναντήσουν ακόμη μπροστά τους πολλά εμπόδια. Εκείνοι που έρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, θα περάσουν τις διαδικασίες πιο γρήγορα και πιθανότατα να τα καταφέρουν πιο εύκολα να φτάσουν μέχρι τα σύνορα της πΓΔΜ, όπου ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτουν, μπορεί τελικά να καταφέρουν να φτάσουν στην βόρεια Ευρώπη. Τους υπόλοιπους από την Ερυθραία, το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Σουδάν, το Μάλι, τη Γκάμπια, το Μαρόκο και το Ιράν, θα τους σταματήσουν στα σύνορα, επειδή επισήμως δεν θεωρούνται πρόσφυγες. 

Εκεί θα κολλήσουν, χωρίς να μπορούν να προχωρήσουν μπροστά, χωρίς να θέλουν να επιστρέψουν πίσω.
Τώρα υπάρχουν φήμες ότι θα απελαθούν. Το βράδυ ήμουν με μια οικογένεια από το Ιράν. Τους έδωσα στεγνές κάλτσες, κουβέρτες, σούπα και μια σκηνή. Δεν μπορούσα όμως να τους δώσω ελπίδα. 

bj 

hv 


http://www.huffingtonpost.gr/