Σελίδες

Διεύρυνση συμμαχιών Τσίπρα: Από τους Podemos έως τους Πράσινους

Στη διεύρυνση των συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δείχνοντας αποφασισμένος να σφραγίσει έναν νέο κύκλο πρωτοβουλιών για τη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν το προοδευτικό μοντέλο διακυβέρνησης κατά της λιτότητας, προχωρά βήμα βήμα ο Αλέξης Τσίπρας, τη στιγμή που εισέρχεται με ορμή στην τελική ευθεία προς την κάλπη στο εσωτερικό σκηνικό.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, που έτυχε της στήριξης δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας την «ώρα» των σκληρών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, φαίνεται ότι έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με κορυφαία στελέχη όχι μόνο πια της ευρωπαϊκής Αριστεράς (σ.σ.: η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Γκάμπι Τζίμερ τον προλόγισε χθες στο Κερατσίνι) αλλά και προς τους Πράσινους. Ενδεικτικό βήμα της στρατηγικής του κ. Τσίπρα είναι ότι, ενώ βρίσκεται στη φάση που περνά στην πόλωση του προεκλογικού κλίματος κλιμακώνοντας τις επιθέσεις στην ηγεσία της ΝΔ, διατηρεί και διαύλους επικοινωνίας και ανοιχτές γέφυρες με ευρωπαϊκές δυνάμεις του προοδευτικού τόξου.

Χαρακτηριστική ήταν η κίνηση της αντιπροέδρου της Ευρωομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ να φτάσει προχθές στην Αθήνα και να μεταβεί μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα, όπου είχε προγραμματισμένη ομιλία. Με την κ. Κέλερ ο κ. Τσίπρας ήταν συνυποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν ως επικεφαλής δύο διαφορετικών ευρωομάδων στο ντιμπέιτ στις Βρυξέλλες στις περασμένες ευρωεκλογές. Εκτοτε -λένε οι πληροφορίες- συνέχισαν τις συνομιλίες και την ανταλλαγή απόψεων για μείζονες πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο.

«Η Ελλάδα έχει δείξει τον δρόμο για έναν αγώνα για μια πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη. Εχω εντυπωσιαστεί από τον αγώνα του φίλου μου Αλέξη Τσίπρα τον οποίο έδωσε στις Βρυξέλλες. Ποτέ κανένας δεν τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο και θα πρέπει να είστε περήφανοι γι' αυτόν», είπε η Σκα Κέλερ ανεβαίνοντας πρώτη στο βήμα της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα για να εκφράσει και να δεσμευτεί για τη στήριξη του Αλ. Τσίπρα για τη δύσκολη μάχη:



«Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να συγκεντρώσουμε δυνάμεις και συμμάχους. Μαζί με τους λαούς της Ευρώπης για μια κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη».

Η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκάμπι Τζίμερ, 
προλόγισε τον Αλ. Τσίπρα χθες στο Κερατσίνι

Στη συγκέντρωση στην Καλαμάτα, όπου παραβρέθηκε και ο ευρωβουλευτής του κόμματος «Πρωτοβουλία για τους Πράσινους της Καταλονίας» Ernest Urtasun, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας τα στελέχη των Πρασίνων για την έμπρακτη υποστήριξή τους μεταξύ άλλων: «Εμείς δώσαμε έναν αγώνα που κανένας άλλος δεν τόλμησε να δώσει. Και ο αγώνας αυτός, ο αγώνας της επτάμηνης διαπραγμάτευσης συντάραξε όλη την Ευρώπη. Και ανάγκασε ολόκληρο τον κόσμο να μιλά για τη μικρή Ελλάδα που τολμά να σηκώνει κεφάλι στους δανειστές και στη Διεθνή της Ολιγαρχίας. Μετά από αυτήν τη μάχη τίποτα στην Ευρώπη δεν θα είναι πια το ίδιο. Γιατί ήδη το ρεύμα της αμφισβήτησης αρχίζει να μεγαλώνει».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έκανε έμμεση αναφορά και στη στάση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, ειδικά κατά το κρίσιμο φινάλε των διαπραγματεύσεων πριν από τη συμφωνία: «Ηδη πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα και αναγνωρίζουν την ελληνική τραγωδία. Καταλαβαίνουν ότι η πολιτική της λιτότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί μπορεί να στοιχίσει το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία διχάστηκε βαθιά σε αυτήν τη σύγκρουση. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι αναγνωρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας και στέκονται δίπλα στην προσπάθειά μας».

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ