«Η πολιτική παρουσία δεν μετριέται με όρους τηλεθέασης ή εφήμερης δημοσιότητας» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου ερωτηθείσα για το γεγονός ότι αν και στέλεχος πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στην προεκλογική εκστρατεία. «Το γεγονός ότι δεν επιλέγω τη συμμετοχή σε κάποια τηλεοπτικά στούντιο δεν συνεπάγεται αδιαφορία ή απόσυρση. Ούτε βέβαια η δουλειά που κάνουμε στην Περιφέρεια σηματοδοτεί κάποιου είδους αναχωρητισμό. Αντιθέτως σηματοδοτεί μια διαφορετική πολιτική στάση, μια στάση ευθύνης με την παραγωγή καθημερινά έργου.
Και αναφέρομαι στα έργα υποδομής, την υλοποίηση προγραμμάτων σχετικά με το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειας, τη στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη νεανική επιχειρηματικότητα, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς. Γιατί οι πολίτες δεν μας εξέλεξαν για... καλλιστεία δημοσιότητας με έπαθλο τη μεγαλύτερη αυτοπροβολή. Μας εκλέγουν για να προσφέρουμε συγκεκριμένο έργο στην κοινωνία» σημειώνει η κα Δούρου.

Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν τήρησε τις προγραμματικές της δηλώσεις, η Ρένα Δούρου σημειώνει: «Η κυβέρνηση, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, κατάφερε αρκετά. Πήρε μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας και ανακούφισης των ασθενέστερων. Παράλληλα έβαλε και τις βάσεις για μελλοντικές πολιτικές, με στόχο αυτές να ελαφρύνουν το βαρύ φορτίο που συνεπάγεται για τους πολίτες, η συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Από κει και πέρα το ζητούμενο παραμένει: η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της χώρας – ακριβώς αυτών που την έφεραν στη δίνη της κρίσης. Αυτή η κατάσταση δεν δημιουργήθηκε μεν χθες, πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί άμεσα, με την προώθηση όλων εκείνων των πολιτικών που θα δημιουργήσουν νέα προοπτική για τη χώρα».

Στην ερώτηση «Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος του πρωθυπουργού»,η Ρένα Δούρου τονίζει: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με ειλικρίνεια, παραδέχθηκε αστοχίες και ανέλαβε την ευθύνη σε σχέση με την επιλογή προσώπων. Θα έλεγα μάλιστα ότι ανέλαβε κι ευθύνες πέραν εκείνων που του αναλογούν. Πρόκειται για μια άσκηση αυτοκριτικής στην οποία δεν μας είχαν συνηθίσει άλλοι πρωθυπουργοί στο παρελθόν. Άλλωστε ουδέποτε ο Αλέξης Τσίπρας διεκδίκησε ρόλο αλάθητου ή αιώνιου. Αυτά είναι πεπερασμένα σχήματα…

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, η κα Δούρου υποστηρίζει ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι πολίτες με ευκολία επιλέγουν την εκδοχή ενός "μεγάλου συνασπισμού". Εκείνο που φαίνεται ότι επιζητούν είναι μια κυβέρνηση σταθερότητας, απαραίτητης προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υπέρβασης της κρίσης στη βάση ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Αναφορικά με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και αν θα μπορούσε να αποφευχθεί, η Ρένα Δούρου σημειώνει: «Κάθε διάσπαση αποτελεί δοκιμασία για την Αριστερά – τούτη τη φορά πήρε και διεθνείς διαστάσεις. Το θέμα όμως δεν είναι να μπούμε σε ένα είδος "blame game". Το ζήτημα αφορά στην ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης υπό δύσκολες συνθήκες. Δεν μπορεί η Αριστερά να αναμένει ούριο άνεμο για να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Η κυβέρνηση έκανε μια δύσκολη επιλογή, και ζητά να κριθεί για αυτή. Όπως θα κριθούν και οι σύντροφοί μας για τη δική τους επιλογή, εκείνη του εθνικού νομίσματος».

Η περιφερειάρχης Αττικής υπογραμμίζει ότι «οι πολίτες την ερχόμενη Κυριακή οφείλουν να κάνουν την επιλογή τους, η οποία θα είναι κυρίαρχη και την οποία τα κόμματα θα κληθούν να υπηρετήσουν. Ο στόχος είναι η δημιουργία εκείνου του κλίματος σταθερότητας κι εμπιστοσύνης που θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία και να σταθεί ο τόπος στα πόδια του. Ωστόσο τα κόμματα δεν είναι ίδια μεταξύ τους. Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου είναι ένα έργο "υπό κατασκευή". Με την έννοια ότι θα γίνουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για σειρά κρίσιμων θεμάτων, με τους δανειστές. Στο σημείο αυτό βρίσκεται και η ειδοποιός διαφορά: ο τόπος έχει ανάγκη μια κυβέρνηση που θα οικοδομήσει εκείνο το περιβάλλον μέσα στο οποίο η συμφωνία θα εφαρμοστεί με κοινωνικά ηπιότερο τρόπο και με οικονομικά πιο αποδοτικό. Μια κυβέρνηση αξιόπιστη πρώτα και κύρια απέναντι στους πολίτες».

Η συνέντευξη της περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:
 
-Κυρία Δούρου είμαστε μόλις τρεις ημέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής. Όλοι συμφωνούν μεν ότι η αναμέτρηση αυτή θα κρίνει την πορεία της χώρας. Εσείς όμως –αν και πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ– δεν κάνατε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία σας στα πολιτικά δρώμενα το τελευταίο διάστημα. Απλά γιατί είστε περιφερειάρχης ή έχετε διαφωνίες με την γραμμή που ακολουθεί το κυβερνών μέχρι χθες κόμμα;
 -Η πολιτική παρουσία δεν μετριέται με όρους τηλεθέασης ή εφήμερης δημοσιότητας. Το γεγονός ότι δεν επιλέγω τη συμμετοχή σε κάποια τηλεοπτικά στούντιο δεν συνεπάγεται αδιαφορία ή απόσυρση. Ούτε βέβαια η δουλειά που κάνουμε στην Περιφέρεια σηματοδοτεί κάποιου είδους αναχωρητισμό. Αντιθέτως σηματοδοτεί μια διαφορετική πολιτική στάση, μια στάση ευθύνης με την παραγωγή καθημερινά έργου. Και αναφέρομαι στα έργα υποδομής, την υλοποίηση προγραμμάτων σχετικά με το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειας, τη στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη νεανική επιχειρηματικότητα, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς. Γιατί οι πολίτες δεν μας εξέλεξαν για... καλλιστεία δημοσιότητας με έπαθλο τη μεγαλύτερη αυτοπροβολή. Μας εκλέγουν για να προσφέρουμε συγκεκριμένο έργο στην κοινωνία. Άλλωστε αυτές ακριβώς οι πρακτικές αναζήτησης εφήμερης δημοσιότητας απαξίωσαν την πολιτική και προσέθεσαν στην οικονομική κρίση και την κρίση Δημοκρατίας. Για αυτό και σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η πατρίδα χρειάζεται για να σταθεί ξανά στα πόδια της, την έμπρακτη ευθύνη και το συλλογικό έργο – έτσι το πολιτικό σύστημα θα γίνει αξιόπιστο. Η δε δική μου στάση δεν θα πρέπει να ξενίζει καθώς με τον ίδιο τρόπο λειτούργησα και ως εκλεγμένη βουλευτής, τομέαρχης υπεύθυνη του Υπουργείου Εξωτερικών.
 
-Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν τήρησε τις προγραμματικές της δηλώσεις. Υπήρχε τέτοια δυνατότητα ή μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ έταξε πολλά για να αποσπάσει τη ψήφο των πολιτών. Μήπως είχαμε μια άλλη παραλλαγή της ρήσης «Λεφτά υπάρχουν;»
-Η κυβέρνηση, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, κατάφερε αρκετά. Πήρε μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας και ανακούφισης των ασθενέστερων. Παράλληλα έβαλε και τις βάσεις για μελλοντικές πολιτικές, με στόχο αυτές να ελαφρύνουν το βαρύ φορτίο που συνεπάγεται για τους πολίτες, η συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Από κει και πέρα το ζητούμενο παραμένει: η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της χώρας – ακριβώς αυτών που την έφεραν στη δίνη της κρίσης. Αυτή η κατάσταση δεν δημιουργήθηκε μεν χθες, πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί άμεσα, με την προώθηση όλων εκείνων των πολιτικών που θα δημιουργήσουν νέα προοπτική για τη χώρα. Δεν είναι δηλαδή θέμα μίας προεκλογικής εκστρατείας αλλά έχει να κάνει με τη σκληρή και συστηματική δουλειά, με τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που πρέπει να επιδείξουμε όλοι.
 
-Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος του πρωθυπουργού;
-«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με ειλικρίνεια, παραδέχθηκε αστοχίες και ανέλαβε την ευθύνη σε σχέση με την επιλογή προσώπων. Θα έλεγα μάλιστα ότι ανέλαβε κι ευθύνες πέραν εκείνων που του αναλογούν. Πρόκειται για μια άσκηση αυτοκριτικής στην οποία δεν μας είχαν συνηθίσει άλλοι πρωθυπουργοί στο παρελθόν. Άλλωστε ουδέποτε ο Αλέξης Τσίπρας διεκδίκησε ρόλο αλάθητου ή αιώνιου. Αυτά είναι πεπερασμένα σχήματα…
 
-Μήπως τελικά όλοι οι υπουργοί ήταν στην «αναμονή» για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόσουν πολλά σημεία του προεκλογικού προγράμματος που δεν θα είχαν και δημοσιονομικό κόστος;
-Η διαπραγμάτευση ήταν δύσκολη, εξαιρετικά έντονη και απορρόφησε πολύ ενέργεια από την κυβερνητική δράση. Ωστόσο στη διάρκειά της ελήφθησαν κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Ο δρόμος μπροστά μας παραμένει δύσβατος και μακρύς. Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της αδιαφάνειας καθώς και η προώθηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο, είναι πράγματα που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν. Στο πλαίσιο της αποτελεσματικής λειτουργίας του δημοσίου τομέα εντάσσεται επίσης, και είναι κρίσιμο, η εγγύηση εκείνων των συνθηκών κι εκείνων των διαρθρωτικών αλλαγών που θα διασφαλίσουν την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα του έργου των δικαστικών λειτουργών. Ας μην ξεχνάμε ότι η δικαστική εξουσία εγγυάται την υγιή λειτουργία της Δημοκρατίας. Το έργο της είναι εκείνο που έχει ανάγκη ο τόπος προκειμένου να σταθεί στα πόδια του. Αυτά είναι τα σημαντικά στοιχήματα της επομένης της 20ης Σεπτεμβρίου. Είναι τα στοιχήματα που οφείλουμε να κερδίσουμε, κάτι σαν last call…, για το μέλλον της πατρίδας.
 
-Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται οριακά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, αλλά είναι σαφές ότι όποιος και αν νικήσει την Κυριακή θα κληθεί να εφαρμόσει το ίδιο μνημόνιο. Μήπως αυτό εξηγεί και την μεγάλη απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες την αναμέτρηση της Κυριακής;
-Οι πολίτες την ερχόμενη Κυριακή οφείλουν να κάνουν την επιλογή τους, η οποία θα είναι κυρίαρχη και την οποία τα κόμματα θα κληθούν να υπηρετήσουν. Ο στόχος είναι η δημιουργία εκείνου του κλίματος σταθερότητας κι εμπιστοσύνης που θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία και να σταθεί ο τόπος στα πόδια του. Ωστόσο τα κόμματα δεν είναι ίδια μεταξύ τους. Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου είναι ένα έργο "υπό κατασκευή". Με την έννοια ότι θα γίνουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για σειρά κρίσιμων θεμάτων, με τους δανειστές. Στο σημείο αυτό βρίσκεται και η ειδοποιός διαφορά: ο τόπος έχει ανάγκη μια κυβέρνηση που θα οικοδομήσει εκείνο το περιβάλλον μέσα στο οποίο η συμφωνία θα εφαρμοστεί με κοινωνικά ηπιότερο τρόπο και με οικονομικά πιο αποδοτικό. Μια κυβέρνηση αξιόπιστη πρώτα και κύρια απέναντι στους πολίτες.
 
-Διάβασα σε πρόσφατη συνέντευξή σας ότι ζητάτε συναίνεση, συγκλίσεις και συγκεκριμένο πρόγραμμα και όχι απλώς μοίρασμα καρεκλών στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Υπάρχουν τέτοια χαρακτηριστικά στους εν δυνάμει συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ; Αναφέρομαι προφανώς στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
-Αυτό που είπα είναι ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν είναι αυταξία. Στόχος των κυβερνήσεων είναι να παράγουν συγκεκριμένο έργο. Να φέρνουν αποτελέσματα. Έτσι διασφαλίζεται η πολιτική αξιοπιστία και η νομιμοποίηση. Η επιδίωξη λοιπόν των συμμαχιών είναι το μέσον και όχι ο σκοπός για την επίτευξη έργου. Όπως σκοπός δεν είναι το «βόλεμα» όλων και η «μοιρασιά» των καρεκλών σε μια κυβέρνηση. Πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια τακτικισμών, χρειαζόμαστε σύστημα και σοβαρότητα, πράξεις και όχι λόγια.
 
-Αποκλείετε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αν η κάλπη δεν δώσει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να εξασφαλίσει άλλο κυβερνητικό σχήμα;
-Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι πολίτες με ευκολία επιλέγουν την εκδοχή ενός "μεγάλου συνασπισμού". Εκείνο που φαίνεται ότι επιζητούν είναι μια κυβέρνηση σταθερότητας, απαραίτητης προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υπέρβασης της κρίσης στη βάση ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
 
-Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να αποφευχθεί ; Ευθύνη έχει μόνο η ομάδα στελεχών που αποχώρησε;
-Κάθε διάσπαση αποτελεί δοκιμασία για την Αριστερά – τούτη τη φορά πήρε και διεθνείς διαστάσεις. Το θέμα όμως δεν είναι να μπούμε σε ένα είδος "blame game". Το ζήτημα αφορά στην ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης υπό δύσκολες συνθήκες. Δεν μπορεί η Αριστερά να αναμένει ούριο άνεμο για να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Η κυβέρνηση έκανε μια δύσκολη επιλογή, και ζητά να κριθεί για αυτή. Όπως θα κριθούν και οι σύντροφοί μας για τη δική τους επιλογή, εκείνη του εθνικού νομίσματος.
 
-Πριν εκλεγείτε περιφερειάρχης Αττικής ήσασταν η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Πως κρίνετε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα;
-Μια χώρα που γνωρίζει οξεία οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα σήμερα, οφείλει να έχει μια ενεργητική, πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική με σαφή προσανατολισμό. Ειδικότερα, η χώρα μας, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης - σταυροδρόμι Βορρά - Νότου, Δύσης - Ανατολής, γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μέρος σχεδόν όλων των ενεργειακών σχεδιασμών - διαθέτει ένα σημαντικό προς αξιοποίηση πλεονέκτημα έναντι πολλών άλλων γειτονικών χωρών. Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, σε συνεργασία με τους παραδοσιακούς συμμάχους, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργούν οι εξελίξεις τόσο στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ όσο και στη Μέση Ανατολή. Το φάσμα των δράσεων όφειλε να είναι ευρύ, με σταθερή στόχευση, χωρίς να διακυβεύει πάγιες σταθερές αλλά να τις εμπλουτίζει στη βάση των νέων διεθνών δεδομένων. Η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να είναι ούτε φοβική ούτε δονκιχωτική. Ειδάλλως αποτελεί σειρά αποσπασματικών παρεμβάσεων χωρίς αποτέλεσμα αναφορικά με το γεωπολιτικό βάρος της χώρας.