Σελίδες

Τι θα κάνουμε από την 21η Σεπτεμβρίου!

του Γιάννη Μπαλάφα*

Ας μιλήσουμε για την 21η Σεπτεμβρίου. Την επομένη των εκλογών η νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (ή μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ), θα πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει. Οι πολίτες θα έχουν μιλήσει, το μήνυμα της κάλπης θα έχει "αποκωδικοποιηθεί", οι νέες συμμαχίες θα έχουν προκύψει και όλοι θα περιμένουν να αρχίσει η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. Είναι απολύτως σαφές ότι η οικονομία είναι η μέγιστη προτεραιότητα, είναι το πεδίο στο οποίο όλοι θα κριθούμε, είναι το γήπεδο στο οποίο θα βρεθούμε απέναντι στα προβλήματα και όχι απέναντι σε υπαρκτούς ή φανταστικούς εχθρούς.
Ας μιλήσουμε για το σημείο εκκίνησης: Είναι δεδομένο ότι τα capital controls και η πολιτική ρευστότητα εν μέσω διαπραγματεύσεων, έπληξαν την πραγματική οικονομία. Όμως υπάρχει μια επικοινωνιακή υπερβολή σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της οικονομίας. Υπερπροβλήθηκαν τα προβλήματα χωρίς να τύχουν  ανάλογης προβολής οι θετικές επιδόσεις σε μια σειρά τομείς, όπως:

1) Από τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει ότι το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η αύξηση του ΑΕΠ ανέρχεται στο 1,6%.

2) Στο 25% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάιο του 2015, σε σχέση με τον Απρίλιο (25,6%).
3) Tον Αύγουστο στα ταμεία του δημοσίου μπήκαν από φορολογικά και τελωνειακά έσοδα 4,4 δισ. ευρώ (!), ποσό αυξημένο κατά 320 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου που είχε θέσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.  

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Απλά ότι αν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπως οι πρώτοι μήνες του 2015, η οικονομία "αντέχει" ή αναπτύσσεται, τότε στο δικό μας χέρι είναι να την "απογειώσουμε".

Τι χρειάζεται όμως για να γίνει αυτό:
-Η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αποφασισμένη "να σπάσει αυγά". Γι’αυτό θα στελεχωθεί με άτομα που να έχουν τη γνώση και τη διάθεση να πάρουν αποφάσεις προωθητικές, δίκαιες και σύμφωνες με το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται αποφάσεις για την οικονομία με άλλα κριτήρια, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα 40 χρόνια...

-Ο δημόσιος τομέας πρέπει άμεσα να αλλάξει. Να γίνει πιο αποτελεσματικός, πιο φιλικός στον πολίτη αλλά και πιο βοηθητικός στην επιχειρηματικότητα.

-Να κατευθυνθούν άμεσα στην ανάπτυξη τα κονδύλια που προβλέπονται στην πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές. Θυμίζουμε ότι τα 35 δισ. ευρώ του πακέτου Γιούνκερ μπορεί να αποτελέσουν αντίβαρο στην ύφεση. Πρόκειται για πόρους 19,5 δισ. ευρώ που είχαν ήδη εγκριθεί για τη χώρα μας στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων -δηλαδή μέσω ΕΣΠΑ- και εκείνους που προορίζονταν να διατεθούν στους αγρότες (15,5 δισ. ευρώ) ως εισοδηματικές ενισχύσεις για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Με απλά λόγια το πακέτο Γιούνκερ μάς δίνει πρόσθετη ρευστότητα 1 δισ. ευρώ άμεσα, μέσω της αύξησης προκαταβολών για το πρόγραμμα 2014-2020 από τα διαρθρωτικά ταμεία κατά 7% περίπου, ενώ δίνει πρόσθετη ρευστότητα 500 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία και περίπου 2 δισ. ευρώ εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, μέσα από την αναδρομική 100% κάλυψη από την ΕΕ της συγχρηματοδότησης του υπολοίπου για την περίοδο 2007-2013.   

-Να παταχθεί η διαφθορά και η διαπλοκή. Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα σημαντικά βήματα. Τα δάνεια της ΑΤΕ που κόστισαν 5 δισ. ευρώ και η υπόθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ είναι τα πρώτα δείγματα. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η λειτουργία του δημοσίου δε μπορεί να εξαρτάται, ούτε να υποτάσσεται στα ιδιωτικά συμφέροντα. 

-Να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, ένα γρήγορο και αποτελεσματικό κράτος και σύγχρονες υποδομές πρέπει να τεθούν στη διάθεση όσων θέλουν να επιχειρούν σεβόμενοι πάντα τους νόμους, τις συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

-Να παρθούν επιπλέον μέτρα για την περαιτέρω αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

-Να παρθούν μέτρα για την αναβάθμιση της Βουλής με εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της.

Όλα αυτά θα βοηθηθούν από ένα σταθερό και ισχυρό πολιτικό περιβάλλον. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι σαφή τα προγράμματα που υποστηρίζουν τα κόμματα, καθώς και τα πρόσωπα που θα κληθούν να τα υπηρετήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και πρόγραμμα και στελέχη που μπορούν να εγγυηθούν την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Στο τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι ήταν στη κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο και ποια ήταν τα αποτελέσματα της δικής τους διακυβέρνησης. Οι συγκρίσεις πρέπει να γίνουν και το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικό...

*Ο κ. Γιάννης Μπαλάφας είναι Β Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Β Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ