Σελίδες

Τα παιδία... βρέχει: Μετεωρολογία για παιδιά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για τη διάχυση μετεωρολογικών γνώσεων στο ευρύ κοινό και ειδικά στους μαθητές, δίνει τη δυνατότητα σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, να προσφέρουν στους μαθητές τους ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεωρολογίας που συνδυάζει εικόνες, ήχους, animation, βίντεο, πειράματα και κατασκευές. Έτσι παίρνοντας έμπνευση και ιδέες από τα παιδιά, δημιούργησε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ενθουσιάσει τους μικρούς μας φίλους, με τίτλο: Τα παιδία… βρέχει!

Σε ένα απολύτως διαδραστικό μάθημα οι μικροί μας φίλοι θα μάθουν για τον ήλιο – το αστέρι της ζωής, τον κύκλο του νερού, τη δημιουργία των νεφών, το ουράνιο τόξο, τις εποχές, τις καταιγίδες και τους κεραυνούς, το χιόνι, το χαλάζι και τον άνεμο.

Θα γνωρίσουν από κοντά τα μετεωρολογικά όργανα ενώ μέσα από πειράματα θα δημιουργήσουν ένα σύννεφο σε ένα μπουκάλι αλλά και ένα πραγματικό ουράνιο τόξο! Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ, αφού με το μετεωρολογικό μπαλόνι θα στείλουν το μήνυμα της γνώσης και της αγάπης γα τα καιρικά φαινόμενα, έως τα όρια της ατμόσφαιρας. Τέλος, όλα τα παιδιά θα φτιάξουν με απλά υλικά το δικό τους ανεμόμετρο.

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Αρ. Πρωτ. Φ.14/417/37488/Δ1) και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών (πατήστε εδώ για να δείτε την έγκριση). Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στο χώρο του σχολείου, η χρονική της διάρκεια είναι 75 με 90 λεπτά και ο μέγιστος αριθμός των παιδιών που μπορούν να την παρακολουθήσουν είναι τα 50 – 55 παιδιά ανά παρουσίαση.

Το εισιτήριο ανέρχεται στα 4€/άτομο και περιλαμβάνει το υλικό που μοιράζεται σε κάθε παιδί. Η παρουσίαση γίνεται με βίντεοπροβολέα ενώ συνδυάζει πέρα από την ομιλία, βίντεο, μουσική, ήχους και εικόνες. Όταν θέλουν να το παρακολουθήσουν πάνω από 55 παιδιά, γίνονται δύο ή τρεις διαδοχικές παρουσιάσεις.

Η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος γίνεται τον Νίκο Μαζαράκη PhD. (Φυσικό Μετεωρολόγο – Επιστημονικό Συνεργάτη Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών). Ο Νίκος Μαζαράκης έλαβε πτυχίο Φυσικής και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Φυσική Ατμόσφαιρας & Περιβάλλοντος από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ είναι και κάτοχος διδακτορικού από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα τη μελέτη της καταιγιδοφόρου δραστηριότητας κατά τη θερινή περίοδο στην Ελλάδα. Διδάσκει από το 2003 το μάθημα της Ναυτικής Μετεωρολογίας στους πλοιάρχους του Εμπορικού Ναυτικού, ενώ παράλληλα για πάνω από το 2004 συνεργάζεται με τη δημοφιλή ιστοσελίδα καιρικών προγνώσεων meteo.gr, που ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Εάν θέλετε να δείτε την αναλυτική περιγραφή του εκπαιδευτικού προγράμματος πατήστε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε πολύ επικοινωνήστε στα τηλ. 210 810 91 22, 210 57 66 859 & 697 80 52 622 ή συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος εδώ

tvxs.gr