Σελίδες

Το ΟΧΙ του αύριο και το ΝΑΙ του χθες - του Στέφανου Καμπά

Τα πραγματικά ερωτήματα του Δημοψηφίσματος 

του Στέφανου Καμπά 

Από την πρώτη στιγμή που η ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι με δημοψήφισμα θα ρωτήσει τον ελληνικό λαό αν αποδέχεται ή όχι τις προτάσεις που τις υπέβαλλαν οι "θεσμοί" να εφαρμόσει ως οικονομικό πρόγραμμα, ξεκίνησε μια προσπάθεια διαστρέβλωσης του ερωτήματος από τους ισχυρούς "εταίρους" προσπαθώντας να το μετατρέψουν σε Ναί ή Όχι στο ευρώ ή την Ευρώπη.  Ήταν όμως τόσο κραυγαλέα η προσπάθεια διαστρέβλωσης και εκφοβισμού που σύντομα πιεζόμενοι πολιτικά και για να μην ρισκάρουν οικονομικά αναγκάστηκαν να δηλώσουν ότι ακόμα κι αν υπερισχύσει το "Όχι" η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη (Σόιμπλε, Τουσκ κλπ).

Ενώ το προηγούμενο διάστημα η ελληνική Κυβέρνηση έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία, υποχωρώντας και αποδεχόμενη ακόμα και μέτρα εκτός των θέσεών της, εκείνοι δημιουργούσαν συνεχώς νέες απαιτήσεις και καθυστερούσαν τις διαδικασίες για να οδηγήσουν σε οικονομική ασφυξία τη χώρα μας. Έβαζαν τον έναν δυσβάσταχτο όρο μετά τον άλλο με σκοπό να οδηγήσουν σε αδιέξοδο κάθε συμφωνία και σε ταπείνωση την Ελληνική Κυβέρνηση. Να της χρεώσουν τη μη συμφωνία. 

Και η ελληνική Κυβέρνηση αντέδρασε δημοκρατικά. Απευθύνθηκε στον λαό. Αυτό που έπρεπε να είχε γίνει πριν 5 χρόνια, όταν μας φόρτωσαν τα μνημόνια και το ΔΝΤ.  Δίνει στον λαό το δικαίωμα να εκφραστεί. Και αυτό ενόχλησε το ευρωπαϊκό κατεστημένο που ήθελε μια Ελλάδα αποικία χρέους, χωρίς αμφισβητήσεις, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, που έλεγαν "Ναι σε όλα".

Οι εγχώριοι πολιτικοί εκφραστές των απόψεών τους επέμειναν αμετανόητοι στην διαστρέβλωση του δημοψηφίσματος επιδιώκοντας να δημιουργήσουν φόβο και ανασφάλεια στον λαό.  Εν γνώση τους ότι η Κυβέρνηση δεν έχει στόχο την έξοδο ούτε από το ευρώ, ούτε από την Ευρώπη, "επένδυσαν" στη διασπορά φόβου και στο διχασμό. 

Όσοι έφεραν τους Έλληνες κατά εκατομμύρια στις ουρές της φτώχιας, των συσσιτίων, της ανεργίας πόνταραν στο εκβιαστικό κλείσιμο των τραπεζών από τους δανειστές  με σκοπό να δυσκολέψει η ζωή των πολιτών και να τους οδηγήσουν σε απόγνωση και πανικό. Μόνο που δεν πανηγύριζαν.  Κάποιοι μάλιστα το παραδέχτηκαν, ότι εκείνοι το είχαν προτείνει στους Γερμανούς.  Την περασμένη κιόλας βδομάδα συνέτρωγαν και συνεννοούνταν προνομιακά στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους του ιερατείου της Ευρώπης διεκδικώντας την συμπάθεια και στοργή τους, "να μας προτιμήσετε".
 
Δεν ενδιαφέρθηκαν για το αύριο της Ελλάδας αλλά για το δικό τους. Το πολιτικό κατεστημένο που αποδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό θέλει να επανακάμψει. Να επανέλθει για να ξανακάνει τα ίδια. Αυτό είναι το ζητούμενο τους.
Να φοβίσουν, να τρομοκρατήσουν και εν τέλει να χειραγωγήσουν τους πολίτες για τα δεινά που δήθεν θα υποστούν αν δεν συμμορφωθούν με την Μέρκελ.  

Να διαστρεβλώσουν το ερώτημα του δημοψηφίσματος για να διαστρεβλώσουν και το αποτέλεσμα του. Να νομίζεις ότι λες "Ναι" στην Ευρώπη και να σου βγαίνει "Ναι" στη λιτότητα, όπως παραδέχθηκε ο Ντάισενμπλουμ.

Ξεκίνησαν μια προκλητικά πανάκριβη καμπάνια υπέρ του "Ναι" που χρησιμοποίησε όλα τα μέσα. Τηλεοπτκό και ραδιοφωνικό χρόνο, διαδίκτυο, έντυπα, πινακίδες στους δρόμους. Ακόμα και στο youtube για να ακούσεις ένα τραγούδι έπρεπε πρώτα να υποστείς την επιχερηματολογία του "Ναι". 
Τα ιδιωτικά κανάλια που οφείλουν εκατομμύρια στο δημόσιο μετατράπηκαν απροκάλυπτα σε φορείς τρόμου και άθλιας προπαγάνδας.
Ακόμα και επιχειρηματίες, που δεν μπορούν να εκμεταλλεύονται πια το δημόσιο όπως πριν, εκβιάζουν τους εργαζόμενούς τους να ψηφίσουν "Ναι" ακολουθώντας τις ίδιες εκβιαστικές οικονομικές πιέσεις που ασκούν οι δανειστές στη χώρα μας. 
Μια χώρα κι ένας λαός στη μέγγενη εσωτερικών κι εξωτερικών πιέσεων και μεθοδεύσεων. 

Ο στόχος να ξεπλυθεί μέσα σε μια μέρα όλο το πολιτικό, οικονομικό, μηντιακό σύστημα που υπερχρέωσε τη χώρα, την κακοδιοίκησε, την χρεοκόπησε και την διέλυσε με τα μνημόνια. Υπό το φόβο μιας δήθεν καταστροφής να μετατρέψουν το λαό μας σε συνένοχους όσων έφεραν τη χώρα μας στην καταστροφή.  Να φορτώσουν σε μια Κυβέρνηση 5 μηνών, σε μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, όλες τις ευθύνες και τα στραβά δεκαετιών και όλα όσα εγκληματικά συνέβησαν στην Ελλάδα ειδικότερα τα 5 τελευταία χρόνια των μνημονίων. Να βγουν οι ένοχοι τιμητές. Να ακυρώσουν τον Πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, επειδή συμβολίζει τον αγώνα ενός λαού για να βγει από τη λιτότητα και τα μνημόνια. Επειδή είναι σύμβολο αξιοπρέπειας και δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη.

Αν κάνουμε πιο συγκεκριμένα τα όχι και τα ναι με βάση τους όρους και τις απαιτήσεις των δανειστών, τότε καταλήγουμε να ψηφίζουμε ΟΧΙ ή ΝΑΙ στο:

- Να καταρτίζονται οι προϋπολογισμοί της Ελλάδας στις Βρυξέλλες;
- Να μας έρχονται έτοιμα "μέτρα" από τις Βρυξέλλες χωρίς δικαίωμα αλλαγών; 
- Να καταστρέψουμε κάθε εθνική παραγωγική βάση που απέμεινε;
- Να διαχειρίζονται οι δανειστές με τις εταιρείες τους τα χρήματα που θα μας "δανείζουν";
- Να μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες επειδή το ζητούν οι δανειστές; 
- Να τοποθετούν απευθείας οι Βρυξέλλες τις κυβερνήσεις στην Αθήνα; (τεχνοκρατών όπως είπε ο Μ. Σουλτς)
- Να τους παραδώσουμε τα κλειδιά της χώρας κι εμείς απλώς να κάνουμε ότι ζητάνε για να μην τους ενοχλούμε;


Την Κυριακή στο Δημοψήφισμα σε αυτά παίρνουμε θέση.  
Το ΟΧΙ δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών. Το ΟΧΙ είναι η ισχυρή πίεση για να πετύχουμε βιώσιμη συμφωνία και να διαπραγματευτούμε το το μη βιώσιμο χρέος. Γιατί θέλουμε η Ελλάδα να προχωρήσει, να σταθεί στα πόδια της, όχι με όρους υποτέλειας και αποικίας.  Μια χώρα που θα ορίζει η ίδια πως θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και πως θα αξιοποιεί τα χρήματα της. Μια χώρα με δική της, ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση, με αληθινή ανάπτυξη προς όφελος του λαού της.  
Με το ΟΧΙ ανοίγουμε το αύριο της Ελλάδας.