Σελίδες

Γ. Δραγασάκης: «Η Ελλάδα επιζητεί μία λύση που δεν θα συνιστά υποταγή» (video)

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ο Τσίπρας θα συμβολίζει τον αγώνα ενός λαού»

«Στο Eurogroup είχαμε μια πρώτη συζήτηση και θα συνεχίσουμε αύριο για τα μέτρα και το αίτημα μας, σχολίασε την σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Παράλληλα τόνισε ότι το σημαντικό είναι το τελικό αποτέλεσμα και η προοπτική που μπορεί να προκύψει για την χώρα και τον Ελληνικό λαό. Χαρακτήρισε, μάλιστα το προηγούμενο πρόγραμμα (μνημόνιο), που έληξε το βράδυ της Τρίτης ως αποτυχημένο.

«Το πρόγραμμα δεν έληξε, απέτυχε. Απέτυχε από πέρυσι το καλοκαίρι. Η Λαγκάρντ είπε ότι θα θέλαμε 17 αξιολογήσεις και έγιναν μόλις 4. Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα πρόγραμμα τελματωμένο και φτάσαμε ως εδώ. Οι λαοί στην Ευρώπη έχουν πειστεί κακώς ότι οι Έλληνες ζητούν λεφτά και δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους», είπε. «Προτεραιότητα η αναδιάρθρωση του χρέους».

Ο κ. Δραγασάκης έθεσε ως προτεραιότητα την διευθέτηση του χρέους, αλλά σημείωσε επίσης ότι όπως και να ο κάνουμε υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το χρέος της. Θα θέλαμε ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά χρειαζόμαστε χρηματοδότηση για να πληρώσουμε το χρέος μας, τις υποχρεώσεις μας. Ο κ. Δραγασάκης αποτίμησε και την πορεία των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι :

«Πέταξαν στα σκουπίδια το κείμενο που αρχικά είχαν χαρακτηρίσει, "καλή βάση". Έτσι είχαμε εμπλοκή, υποστήριξε. Παράλληλα χαρακτήρισε την τελευταία πρόταση των θεσμών ως αποτυχημένη καθώς θα οδηγούσε στην ύφεση πάνω του 10%».

Ναι σε μια βιώσιμη συμφωνία - Νέοι φόροι αλλά και σταθερή η κυβέρνηση στις κόκκινες γραμμές σε εργασιακά και συντάξεις στην νέα πρόταση των Αθηνών

Ο κ. Δραγασάκης υπερασπίστηκε την προοπτική μιας βιώσιμης συμφωνίας και αναφέρθηκε στα σημεία που έστειλε σήμερα η κυβέρνηση στους θεσμούς για μια βιώσιμη συμφωνία:

«Στείλαμε έξι σημεία. Είναι μέσα και τα εργασιακά. Θα σας πούμε αναλυτικότερα για αυτά μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. Εξαιρούμε εργασιακά και συντάξεις, αυτό είναι σίγουρο. Νέοι φόροι θα μπουν. Ήταν και στην προηγούμενη πρόταση μας. Θέλαμε ένα πρόγραμμα για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να πάμε σε αναπτυξιακή λογική για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της κοινωνίας, τη διαφθορά, τη λειτουργία του κράτους, τη φοροδιαφυγή.»

Πέταξε μάλιστα το γάντι στην αντιπολίτευση, για την σιωπή της στην προσπάθεια μέρους των δανειστών να πετάξουν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης για να πάνε σε μια πιο αυταρχική εκδοχή της Ε.Ε. Μάλιστα κατηγόρησε την ηγεσία της Ευρώπης για έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) υπέβαλλε την Τρίτη αίτημα στην ΕΚΤ για αύξηση του ορίου του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).