Σελίδες

Γιατί τόση βιασύνη;

του Δημήτρη Χρήστου

Βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας κρίσιμης μάχης που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας και την προσπάθεια των Ελλήνων να ανακτήσουν την κυριαρχία στην πατρίδα τους. Τη δυνατότητά τους να καταφέρουν να απαλλαγούν από τα δεσμά των χρεών και την ικανότητά τους να υλοποιήσουν τα εξαιρετικά δύσκολα και απαιτητικά προγράμματα εθνικής ανασυγκρότησης. Σε αυτή την κρίσιμη μάχη, οι Έλληνες οφείλουν να επιδείξουν ενότητα και πολιτική ωριμότητα, ώστε να βγουν αλώβητοι από τη μεγάλη δοκιμασία της σκληρής διαπραγμάτευσης για μια νέα συμφωνία, που θα τους επιτρέπει να υλοποιήσουν τους προγραμματικούς στόχους που έθεσε η κυβέρνηση που επέλεξαν.

ΠΡΙΝ καν οριστικοποιηθούν τα συμφωνηθέντα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου να χαρακτηρίσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τη διαπραγμάτευση και τη διαφαινόμενη συμφωνία ορισμένου χρόνου (τέσσερις μήνες) ως ήττα! «Η μετονομασία της τρόικας σε θεσμούς, του Μνημονίου σε συμφωνία και των δανειστών σε εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζει την προηγούμενη κατάσταση» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει διευκρινίσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, μήπως, πριν βιαστεί να πάρει θέση, υπήρχαν πλευρές της συμφωνίας που δεν μπορούσε να αξιολογήσει, καθώς σε κάθε συμφωνία υπάρχουν πράγματα που δεν γράφονται ούτε λέγονται.
 
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα και ο βουλευτής Λαπαβίτσας, θεωρητικός της επιστροφής στη δραχμή. Κανείς, τέλος πάντων, από όσους ακόμα έσπευσαν να τοποθετηθούν, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να περιμένει ή να ζητήσει πληροφορίες ώστε να... προστατεύσει τη γνώμη του σε τόσο κρίσιμους και δύσκολους καιρούς, όταν, πολύ περισσότερο από ποτέ, ο ελληνικός λαός δηλώνει αισιόδοξος και υπερήφανος για την κυβέρνηση και το μέλλον του! Και μόνο το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών θα αρκούσε για να κάνει κανείς λίγο υπομονή και να, αντί να διαβάζει δεξιά και αριστερά αμφιλεγόμενες κρίσεις για τη διαφαινόμενη συμφωνία (που, διάολε, δεν ήταν και η οριστική), να διαβάσει ας πούμε το άρθρο του διαπρεπούς Αμερικανού οικονομολόγου και φιλέλληνα Τζέιμς Γκαλμπρέιθ.
 
ΟΠΩΣ εξηγεί ο ίδιος, «δεν υπήρχε συμφωνία για μια δανειακή συμφωνία που θα μπορούσε να απελευθερώσει πλήρως τα χέρια της Ελλάδας». «Οι δανειακές συμφωνίες έρχονται με όρους» γράφει και σημειώνει ότι οι επιλογές για την ελληνική κυβέρνηση ήταν συμφωνία με όρους ή καμία συμφωνία με κανέναν όρο. Συνεχίζοντας, ο Γκαλμπρέιθ τονίζει ότι η συμφωνία έπρεπε να κλείσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, που λήγει η στήριξη των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέχθηκε για να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη. Για να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, λοιπόν, η σχέση Αθήνας και Ευρώπης θα έπρεπε να παραταθεί κατά έναν τρόπο αποδεκτό και από τις δύο πλευρές» υπογραμμίζει ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ.
 
ΓΙΑ να εξηγήσει το γιατί, ο Αμερικανός καθηγητής παραθέτει ένα απόσπασμα από τη συμφωνία, το οποίο λέει τα εξής:
«Στόχος της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βάσει και της νέας συμφωνίας και μέσω της χρήσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευελιξίας που υπάρχει και τη συμφωνήσαμε από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Μέσω αυτής της επέκτασης προσφέρεται χρόνος-γέφυρα για διαπραγματεύσεις για πιθανή επικείμενη συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας, Eurogroup και θεσμών. Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μια πρώτη σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βασίζονται στο τρέχον πρόγραμμα έως τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα καταθέσουν μια πρώτη άποψη για το εάν τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν μία καλή αρχή προκειμένου να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Και υπογραμμίζει ο κ. Γκαλμπρέιθ: "Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να βρείτε μια ακλόνητη δέσμευση σε αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις του 'τρέχοντος προγράμματος' σε αυτό το κείμενο, καλή σας τύχη!"
 
ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ η γνώμη και οι γνώσεις του κ. Γκαλμπρέιθ αν σκεφτόμασταν γιατί τα φιλομνημονιακά μέσα, αντί να στηρίζουν την υποτιθέμενη υποταγή της νέας κυβέρνησης, που δεν είναι ούτε θα μπορούσε να ήταν μονοκομματική, προβάλλουν και αβαντάρουν κάθε διαφωνία με τους κυβερνητικούς χειρισμούς που εκδηλώνεται δημόσια.
 
dchristou52@gmail.com
avgi.gr