Σελίδες

Μεγάλες ερμηνείες...

Πολλοί, καλοπροαίρετα, μας λένε: «Έχετε δίκιο, έτσι είναι, αλλά εσείς πως θα τα καταφέρετε; Οι αγορές θα σας κατασπαράξουν, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εχθρικές και οι λαοί των χωρών αυτών έχουν να αντιμετωπίσουν τη δική τους οικονομική κρίση. Που θα βρείτε συμπαραστάτες»; Λογικό είναι το να ανησυχούν οι πολίτες ενόψει μιας πολιτικής αλλαγής.  Όμως η οικονομική πολιτική που έχει επεξεργαστεί ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουμε ότι δίνει λύσεις. Να το εξηγήσουμε: 

του Γιάννη Μπαλάφα

 Οι εξελίξεις φαίνεται ότι είναι ραγδαίες: 
- Ο κ. Γιούνκερ δηλώνει ότι «θα προτιμούσε οικεία πρόσωπα» και δεν θέλει καθόλου «ακραίες δυνάμεις».
- Ο κ. Μοσκοβισί ανησυχεί διότι «θα είναι κρίμα η Ελλάδα να ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με Grexit».
- Ο κ. Στουρνάρας  ανησυχεί επίσης διότι «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό»
- Η κ. Βούλτεψη επίσης ανησυχεί διότι υπάρχουν «προειδοποιήσεις ξένων οίκων περί κήρυξης πιστωτικού γεγονότος σε περίπτωση εκλογών».


Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο «μαρτυριάρης των κυβερνητικών σχεδίων» κ. Άδωνις Γεωργιάδης μας προετοίμαζε δηλώνοντας «αν πέσει η κυβέρνηση θα βγάλω τα λεφτά μου στο εξωτερικό».

Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό: Τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα για τη κυβέρνηση. Ούτε οι 180 υπάρχουν, ούτε οι δημοσκοπικές προβλέψεις δίνουν ελπίδα στις επερχόμενες εκλογές για «αξιοπρεπή ήττα» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.  Σήμερα η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ήδη σαν αντιπολίτευση!
Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας το απέδειξε, με το να αναλώνει την ομιλία του μονόπλευρα σε μια επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και η Wall Street Journal εκτιμά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επενδύει στην πόλωση μέσω του φόβο. Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πραγματικότητα εντός διμήνου...

Οι «σοβαροί» της κυβέρνησης, οι «αδέκαστοι» των Βρυξελλών, οι «τεχνοκράτες» των τραπεζών και οι «ντουντούκες» τους, όλοι μαζί συντονίζονται σε ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και της οικονομίας της. Δυστυχώς οι σημερινοί κυβερνώντες, πειθήνια όργανα της τρόικας, δεν φθάνει που «κατάφεραν» να παραλάβουν χρέος στο 120% του ΑΕΠ και να το φθάσουν στο 180% του ΑΕΠ, τώρα θέλουν να δεσμεύσουν τη χώρα με νέες παραχωρήσεις καταστροφικές για την οικονομία και τη χώρα. Οι κύριοι αυτοί είναι επικίνδυνοι για τη χώρα. Για να κρατηθούν στις «καρέκλες» τους δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα...


Πολλοί, καλοπροαίρετα, μας λένε: «Έχετε δίκιο, έτσι είναι, αλλά εσείς πως θα τα καταφέρετε; Οι αγορές θα σας κατασπαράξουν, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εχθρικές και οι λαοί των χωρών αυτών έχουν να αντιμετωπίσουν τη δική τους οικονομική κρίση. Που θα βρείτε συμπαραστάτες»; Λογικό είναι το να ανησυχούν οι πολίτες ενόψει μιας πολιτικής αλλαγής.  Όμως η οικονομική πολιτική που έχει επεξεργαστεί ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουμε ότι δίνει λύσεις. Να το εξηγήσουμε:


1) Η ίδια η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,6 δισ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού  στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει πολιτική «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών», επομένως το δημόσιο θα βγάζει τα χρήματα που χρειάζεται για τη λειτουργία του. Το πρόβλημα μετατίθεται στην αντιμετώπιση του χρέους...


2) Στο ερώτημα «μέχρι πότε φθάνουν τα χρήματα που ήδη έχουμε», προκειμένου να προλάβει να διαπραγματευτεί μια νέα κυβέρνηση, ΤΟ ΒΗΜΑ (14-12-2014, άρθρο των Γ. Παπαϊωάννου, Α. Παπαστάθη) σημειώνει: «Το κράτος θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να φτάσει ακόμη και ως τον μήνα Ιούλιο, όταν λήγουν υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ».  Επομένως υπάρχει χρόνος για ουσιαστική διαπραγμάτευση. 


3) Το κυρίαρχο βεβαίως πρόβλημα είναι το χρέος: Η συντριπτική πλειοψηφία ανεξάρτητων οικονομολόγων, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατ’ επανάληψη διακηρύξει ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο. Το έχουμε πει ότι «η αποτελεσματική πολιτική λύση θα πρέπει να ακολουθήσει το πρότυπο λύσης που δόθηκε το 1953 για το δημόσιο χρέος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας με τη Συμφωνία του Λονδίνου». Αυτό θα διεκδικήσουμε.


4) Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η επίλυση του προβλήματος του χρέους πρέπει να  έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. Ακόμα όμως και αν αυτό δεν καταστεί  εφικτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει και πάλι το κούρεμα του συσσωρευμένου χρέους, την εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου και την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας για αναπτυξιακούς σκοπούς στην Ελλάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση  θα αξιοποιήσουμε κάθε πρόσφορη τεχνική και πρακτική. Γνωρίζουμε εμείς (αλλά το γνωρίζουν και στην ΕΕ...)  ότι αν δεν υπάρξει λύση προς αυτή την κατεύθυνση, τότε υπάρχει φόβος να γίνει ανεξέλεγκτη η κρίση στην ΕΕ. 


5) Σαφέστατα εμείς πιστεύουμε ότι η λύση περνά από την ανάπτυξη. Κανείς δεν μπορεί σοβαρά να υποστηρίξει ότι οι πολιτικές λιτότητας που ασκήθηκαν (και  θέλουν μάλιστα να τις εντείνουν) μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη.  Η ανάπτυξη βέβαια δεν μπορεί να έρθει με μαγικό τρόπο αλλά από ένα πρόγραμμα σε διαφορετική λογική, το οποίο δεν θα στηρίζεται σε δανεισμό αλλά σε ανακατανομή υπαρχόντων πόρων. Για εμάς η λύση δεν είναι δάνεια πάνω στα δάνεια. Δεν είναι η λογική μας ότι κάπου υπάρχουν τα λεφτά και θα βρούμε. Η λογική μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος.


6) Σε αυτή μας την προσπάθεια κεντρικό ρόλο θα παίξει ο δημόσιος τομέας. Όχι όμως ένας τεράστιος, αναποτελεσματικός, ρουσφετολογικά στελεχωμένος δημόσιος τομέας. Στο κάτω-κάτω αυτό που ο κόσμος αντιλαμβάνεται σαν «σπάταλο κράτος» δεν το φτιάξαμε εμείς... Ο δημόσιος τομέας είναι απαραίτητος για να βοηθά τους πολίτες να ζουν καλύτερα, την οικονομία να παράγει και τις επιχειρήσεις να λειτουργούν σε ένα υγιές περιβάλλον, με εργαζόμενους που δεν θα είναι «δούλοι» και επιχειρηματίες που δε θα χρειάζεται να «λαδώσουν» για να γίνει το νόμιμο...


7) Τέλος, πιστεύουμε ότι θα βρούμε συμπαράσταση στις ευρωπαϊκές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που διαπιστώνουν το αδιέξοδο της ασκούμενης πολιτικής και θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη. Από τους Podemos στην  Ισπανία, μέχρι τους απεργούς  στο Βέλγιο, κοινή είναι η ανησυχία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να την αλλάξουμε θέλουμε όχι να την γκρεμίσουμε!


Πολλοί καλοπροαίρετα ρωτούν: «Μπορείτε αυτά που υπόσχεσθε να τα υλοποιήσετε; Έχετε το στελεχικό δυναμικό που απαιτείται»;

Η απάντηση μας είναι ότι εμείς δε θα  καλύψουμε τις θέσεις ευθύνης με κομματικά στελέχη και κομματικούς μας φίλους. Ούτε θέλουμε, ούτε έχουμε στο κόμμα τόσα στελέχη που να καλύπτουν όλες τις θέσεις ευθύνης του δημόσιου τομέα. Εμείς δεσμευόμαστε να λειτουργήσουμε με όσους συμφωνούν να υλοποιήσουν τις πολιτικές που θα έχει εγκρίνει ο λαός με τη ψήφο του, χωρίς  απολύτως  κανένα άλλο προαπαιτούμενο! 

Στο κάτω-κάτω όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα μας βρέθηκε σε αυτή τη δεινή θέση κυρίως λόγω μιας διεφθαρμένης, διαπλεκόμενης ελίτ που περιείχε πολιτικούς, επιχειρηματίες και μιντιάρχες. Η αλλαγή του προσωπικού που, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, θα διαχειρίζεται τις τύχες μας, από μόνη της θα είναι μια τεράστια επανάσταση με θετικά αποτελέσματα.

Εμείς πιστεύουμε ότι η νέα χρονιά, το 2015, θα είναι η απαρχή θετικών αλλαγών για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Φτάνει να μας δώσουν οι πολίτες τη δύναμη να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να μη φοβηθούν από τη κυβερνητική επιχείρηση «σοκ και δέος»...


* Ο κ. Γιάννης Μπαλάφας είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία εκπροσωπεί στην Επιτροπή Προγράμματος


Πηγή:www.capital.gr