Σελίδες

Τροπολογία για τα πρώτα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα φέρνει από το «παράθυρο» των διεθνών οργανισμών πιστοποίησης η τροπολογία Λοβέρδου, αν ψηφιστεί. Οι ΗΠΑ επιχειρούν να πάρουν το πάνω χέρι στην μεγάλη επιχείρηση Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τα Κολέγια DEREE και ANATOLIA χορηγούσαν επί χρόνια πτυχία αυτόνομα που έφεραν την υπογραφή του εκάστοτε διευθυντή η προέδρου. Αυτό το δικαίωμα τους είχε αναγνωριστεί από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Πιστοποίησης New England Association of Schools and Colleges. Στην Ελλάδα αυτά τα πτυχία δεν αναγνωρίζονταν επίσημα, θεωρούνταν όμως και θεωρούνται αξιόπιστα στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Από το 2010 και μετά αναγκάστηκαν λόγω της ελληνικής νομοθεσίας που ενσωμάτωνε ευρωπαϊκές οδηγίες, να συνάψουν συμφωνίες δικαιόχρησης με Βρετανικά πανεπιστήμια προκειμένου αφενός να μπορούν να ονομάζονται Κολέγια και αφετέρου να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των Βρετανικών πανεπιστημίων που χορηγούσαν, αναγνωρισμένα πλέον, πτυχία σε Ελληνες που φοιτούσαν σε Κολέγια στην Ελλάδα.

Η τροπολογία Λοβέρδου ουσιαστικά επεκτείνει την αναγνώριση σε πτυχία όχι μόνο ευρωπαϊκών πανεπιστημίων αλλά και σε πτυχία τριετούς φοίτησης (Baccelor) που έχουν αναγνώριση από «Διεθνείς Οργανισμούς Πιστοποίησης». Αν ψηφιστεί λοιπόν η τροπολογία, τα δύο «αμερικανικής σημαίας» Κολέγια θα μπορούν εκ νέου να χορηγούν αυτόνομα πτυχία και μάλιστα με επαγγελματική αναγνώριση στην Ελλάδα, ακόμη και από τον ΑΣΕΠ. Θα γίνουν λοιπόν τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Χώρα αφού τα Κολέγια δεν χορηγούν τίτλους σπουδών τα ίδια αλλά τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζονται.

Από το 2010 και μετά, οπότε άρχισαν να ενσωματώνονται οι υποχρεωτικές ευρωπαϊκές οδηγίες, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, αρχικά της Αννας Διαμαντοπούλου και στη συνέχεια του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα ασκούσε συνεχείς και σταθερές πιέσεις προς τους υπουργούς Παιδείας προκειμένου να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και τα συγκεκριμένα Κολέγια τα οποία έχουν αμερικανική πιστοποίηση. Οι ΗΠΑ, άλλωστε, επιχειρούν να κυριαρχήσουν στην μεγάλη μπίζνα Ανώτατη Εκπαίδευση, υποσκελιζοντας τη Βρετανία που κατέχει έως τώρα τα σκήπτρα.

Το ερώτημα είναι πως θα ελεγχθεί ο χώρος της μεταλυκειακής εκπαίδευσης όταν πλέον το κάθε Κολέγιο θα αναγκαστεί να προσφεύγει στους αναρίθμητους, και όχι κατ” ανάγκη αξιόπιστους, Οργανισμούς Πιστοποίησης οποιασδήποτε χώρας για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό;